spot_img

8000 de ani de mărţişoare. Un obicei tracic, răspândit în toată Peninsula Balcanică

În prima zi a lunii martie, Prinţesa Primăvara a ieşit la marginea pădurii şi a văzut mirată cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute şi a început să dea zăpada la o parte şi să rupă ramurile spinoase. Văzând aceasta, Iarna s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul să distrugă plăpânda floare, iar ea a îngheţat. Primăvara a acoperit ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, făcând primul ei mărţişor, ale cărui culori simbolizează sângele roşu pe zăpada albă. Însă mărţişorul este mult mai mult decât o legendă. 

Întrecerea dintre Silenul Marsyas şi zeul Apollo

 

Conform descoperirilor arheologice şi literaturii de specialitate, sărbătoarea mărţişorului celebrează venirea primăverii şi are o vechime de aproximativ 8000 de ani. „Mărţişorul este o sărbătoare moştenită de la traci şi e răspândită în întregul bazin balcanic, din Albania până în Ucraina, şi din România până în Grecia”, precizează muzeografa Oana Halpern, specialist etnograf în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. „Este vorba despre mărţişoare albe şi roşii, din lut, găsite în situri arheologice din România. Roşul simbolizează vitalitatea şi feminitatea, iar albul limpezimea şi masculinitatea”. În jurul acestui obicei au apărut numeroase legende, multe dintre ele legate de Dragobete şi de Baba Dochia. Cele mai puţin cunoscute aparţin mitologiei greco-romane care-l au ca erou principal pe Silenul Marsyas (silen, nume dat, în mitologia greacă, satirilor bătrâni, n.n.), inventatorul fluierului, un fel de duh al vegetaţiei şi fecundităţii. Legendele sunt răspândite în nordul Mării Mediterane, la traci, greci, etrusci şi romani, iar Silenul Marsyas apare pe multe monumente funerare din Dacia. El este înfăţişat legat de un copac, aşteptându-şi cu resemnare supliciul, adică jupuirea de viu. Pedeapsa i se trage de la pierderea unui concurs muzical cu Apollo, zeul artei, pe care Marsyas l-a provocat la o întrecere, lucru ce i-a adus moartea. Este vorba despre mitul sacrificiului pentru regenerarea lumii. Toate sărbătorile care fac trecerea de la iarnă la primăvară sunt însoţite de tradiţii referitoare la jertfirea unei divinităţi pentru a crea viaţă.

 

Lupta pentru lumină dintre oameni şi zmeu

 

La români, cele mai răspândite legende sunt cele legate de Dragobete şi Baba Dochia (Baba Marta, la bulgari) pe care nu le vom mai aminti, deoarece sunt arhicunoscute. Există, însă, o variantă, tot românească, mai puţin consacrată şi mai apropiată de mitul sacrificiului, care vorbeşte despre lupta dintre oameni şi zmeu pentru a-şi aduce Soarele înapoi, subliniază Oana Halpern. Se spune că Soarele a coborât odată într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea s-a întristat, păsările n-au mai cântat, izvoarele n-au mai curs, iar copiii nu au mai râs. Nimeni n-a îndrăznit să-l înfrunte pe zmeu. Dar, într-o zi, un voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să biruie lighioana. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. După ce a găsit castelul zmeului, a început lupta care a durat zile întregi până ce balaurul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, flăcăul a reuşit să elibereze Soarele care s-a ridicat pe cer, înveselind şi bucurând lumea. Natura a reînviat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă, iar când aceasta se topea, răsăreau ghiocei, flori albe ale primăverii. De atunci, se zice, tinerii împletesc doi ciucuraşi, unul alb şi unul roşu, pentru a face mărţişoare.

Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, sărbătoarea coincidea cu Anul Nou, celebrat la 1 Martie încă din vremea geto-dacilor şi a romanilor (stabilirea datei de 1 ianuarie ca prima zi din an a fost declarată de către Papa Inocențiu al XII-lea, pentru prima dată, în 1691, n.n.). Cele mai vechi dovezi ale ei au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an bogat. Există şi unii cercetători care cred că este vorba despre reîntoarcerea la viaţă după Potopul biblic, dar, desigur, este una dintre multele ipoteze. Sărbătoarea este traco-romană prin excelenţă.

 

Urme de mărţişor la Breţcu

 

Cu vreo treizeci şi cinci de ani în urmă, în şantierul deschis pentru construirea unui drum din apropierea comunei Breţcu, judeţul Covasna, aflată la 16 km de Târgu Secuiesc, imediat la intrarea în Pasul Oituz, s-au descoperit nişte podoabe romane (dacice, după alţii) din lut, deosebit de frumoase. Erau nişte mărgele de ceramică, viu colorate în alb şi roşu, prin care se putea trece un fir de lână. Emoţia şi bucuria de atunci au fost unice. Le ţineam în mâini şi nu realizam cât de mult mă apropiasem de spiritul oamenilor de acum două mii de ani. Inginerii, prietenii mei care le descoperiseră în apropierea excavatorului, nu ştiau unde să le ducă, pentru că autorităţile n-au găsit de cuviinţă să le dea importanţa cuvenită. Probabil, gândeau edilii, erau de-ajuns documentele, vestigiile arheologice, coifurile lucitoare ale coloniştilor romani găsite pe aceste meleaguri. Aici, la „Poarta Răsăriteană a Ardealului”, romanii construiseră un castru, care, în sec. III, purta numele de Augustia, ţinutul fiind poarta de intrare spre regiunile mănoase ale Transilvaniei. Nu s-a deschis niciun sit arheologic în acea porţiune de şantier, iar viaţa a mers mai departe, banal. Era începutul lunii martie. Străfundurile pământului îşi scoseseră podoabele afară, să le vadă lumea, să anunţe primăvara.

 

Maria Dobrescu

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508