spot_img

”Magia ordinii la locul de muncă” – pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru o viață profesională împlinită

Dezordinea de pe birou, la locul de muncă este, în multe cazuri, atât de comună încât oamenii nici nu se mai obosesc să se organizeze. La ce bun, de vreme ce, în câteva zile, peisajul revine la „normal”: post-it-uri lipite peste tot, stive de documente și dosare, rapoarte alături de multe obiecte personale, mai mult sau mai puțin utile. Dar este dezordinea de pe birou o întâmplare fără alte implicații în viețile oamenilor decât încălcarea unor norme pur estetice? Marie Kondo şi Scott Sonenshein demonstrează în ”Magia ordinii la locul de muncă: cum să îți organizezi viaţa profesională”, carte publicată de Lifestyle Publishing că lucrurile nu stau chiar așa. Expert în organizare și autoare de bestselleruri, Marie Kondo împreună cu profesorul universitar și psihologul Scott Sonenshein, expert în comportament organizațional, pun la dispoziția cititorilor „o carte care oferă povești, studii și strategii care să ajute la eliminarea dezordinii și să facă loc muncii care contează cu adevărat”, după cum spune autoarea pe contul ei de Instagram. 

Astfel, în Magia ordinii la locul de muncă, Marie Kondo și Scott Sonenshein fac o demonstrație uimitoare: pornind în cercuri concentrice, de la nivelul cel mai de jos, fizic, ușor observabil, autorii duc ideea de curățenie și organizare la niveluri superioare, adică până la cel mental. Marie Kondo învață cititorii să își organizeze nu doar spațiul limitat al biroului, ci și activitatea digitală, modul de luare al deciziilor, rețeaua de cunoștințe din mediul virtual, ședințele mâncătoare de timp sau echipele de lucru. Procesul de curățenie se transformă astfel într-un dialog cu sine cu o mare putere transformatoare, prin care se poate organiza întreaga viață profesională.

În viziunea expertului în organizare și a celui în comportament organizațional, termenul de „curățenie” devine un concept atotcuprinzător, care înglobează mare parte a aspectelor vieții. Iar principiul de la care pornește autoarea japoneză este de a păstra în spațiul biroului doar acele lucruri care sunt utile sau aduc bucurie. La restul trebuie renunțat. Procesul este astfel unul prin care se realizează nu numai o ordine fizică, ci și una la nivel mental. Din mărturiile prezentate în carte, cititorii pot descoperi povești ale oamenilor care și-au schimbat viețile în momentul când s-au hotărât să-și facă ordine în locul unde muncesc.

Curățenia ne rafinează în mod natural capacitatea de a discerne ce ne aduce bucurie și ce nu și învățăm cum să aplicăm această sensibilitate tuturor categoriilor de lucruri. Cunosc multe persoane care și-au schimbat slujba sau au demisionat pentru a-și începe propria afacere după ce au terminat de făcut ordine în spațiul lor de lucru” spune Marie Kondo.

Metoda KonMari popularizată de autoarea japoneză în Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa, apărută, de asemenea, la Lifestyle Publishing este aplicată în acest volum locului de muncă. Metoda KonMari i-a adus Mariei Kondo popularitatea nu doar în țara sa natală, Japonia, ci pe tot continentul asiatic, în Statele Unite, Canada și Europa. A transformat-o în vedeta unui serial Netflix difuzat în 190 de țări și i-a adus chiar și un premiu Emmy. Metoda KonMari de ordonare și organizare a fost considerată atât de influentă, cu capacitate transformatoare încât revista Time a inclus-o pe Marie Kondo în topul celor mai influente 100 de personalități ale lumii.

Aplicată la nivelul locului de muncă, Metoda KonMari pornește de la același principiu: analizarea acelor lucruri care aduc bucurie în viața profesională și renunțarea la cele care produc frustrare, tristețe sau angoasă. În viziunea autoarei, procesul curățeniei devine unul terapeutic, de ordonare interioară prin intermediul unui dialog cu sine.

Scopul metodei pe care v‑o împărtășim în această carte nu este doar acela de a avea un birou organizat, ci și de a iniția un dialog cu dumneavoastră înșivă prin procesul curățeniei — pentru a descoperi ce apreciați întrebându‑vă mai întâi de ce munciți și ce stil de muncă vă doriți. Acest proces vă va ajuta să observați modul în care fiecare sarcină pe care o realizați este legată de un viitor plin de bucurie. În cele din urmă, adevăratul obiectiv este să descoperiți ce aduce bucurie în munca dumneavoastră, pentru a-l putea folosi la maximum. Vă invităm să aflați singuri cum anume ordinea vă poate aduce bucurie în carieră” spune Marie Kondo.

Autoarea japoneză și psihologul american nu abordează tema cărții într-un mod abstract. Magia ordinii la locul de muncă este un volum în care sunt descrise situații concrete și cele mai bune strategii care pot fi aplicate pentru a transforma haosul din viața profesională într-o zonă ordonată, izvor de satisfacție și bucurie cu potential să se extindă asupra întregii vieți.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508