spot_img

Scrisoare deschisă semnată de directorul Centrului Cărții

ICR a trimis pe adresa redacției AgențiadecArte.ro scrisoarea deschisă semnată de directorul Centrului Cărții, Andrei Novac, adresată scriitorului Mircea Cărtărescu. Vă prezentăm textul integral al scrisorii.

”Stimate domnule Mircea Cărtărescu,

 

Și noi ne-am făcut datoria!

 

Stimate domnule Mircea Cărtărescu, vă adresez această scrisoare deschisă în contextul în care, din cauza intervențiilor dumneavoastră publice vizând activitatea Institutului Cultural Român, s-a creat percepția că ICR nu este decât „o adunătură de sinecuriști”, ceea ce este cu totul neadevărat. Institutul Cultural Român a reușit să asigure o promovare corectă și imparțială, reprezentând cu obiectivitate toate zonele de creație din România și nu am avut niciun fel de atitudine discriminatorie în funcție de diversele conflicte interne din zona culturală, care pe noi, ca instituție finanțată din bani publici, nu ne privesc. Institutul Cultural Român a reușit să iasă din orice paradigmă a clientelismului.

Domnule Mircea Cărtărescu, sunteți unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, apreciat la nivel internațional. Reprezentați de ani buni de zile, la nivelul cel mai înalt, cultura scrisă din România. Cărțile dumneavoastră sunt repere valorice pentru toate generațiile de iubitori de literatură, atât din România, cât și din majoritatea țărilor unde cărțile au fost traduse și prin intermediul programelor de finanțare coordonate de ICR.

Începând din anul 2018, an în care am preluat coordonarea Direcției Centrul Cărții din cadrul Institutului Cultural Român, prezența dumneavoastră a continuat să fie vectorul principal de promovare a literaturii române contemporane. Menționez că, tot din anul 2018, Direcția Centrul Cărții a obținut pentru România statutul de țară invitată la cele mai importante târguri internaționale de carte (Târgul Internațional de Carte RETIRO-Madrid 2018, Târgul Internațional de Carte Beijing 2019, statutul de orașe invitate pentru București și Timișoara la Salonul Cărții de la Paris 2020).

Pentru anul 2020, am obținut pentru București și Timișoara statutul de orașe invitate la Salonul Cărții de la Paris, statut menținut și pentru anul 2021 în condițiile amânării tuturor manifestărilor internaționale ca urmare a declanșării pandemiei de COVID-19. Așa cum știți, acesta este cel mai important eveniment generat la nivel internațional de o instituție din România, pentru promovarea statutului de capitală culturală europeană a Timișoarei.

În anii din urmă, ICR a continuat să promoveze prezența dumneavoastră în străinătate ca vector principal de imagine a literaturii române contemporane, acest lucru fiind demonstrat, printre altele, de prezența dumneavoastră ca invitat de onoare la Târgul de Carte de la Madrid (RETIRO, 2018), atunci când România a avut statutul de țară invitată.

La târgurile organizate de Centrul Cărții în această perioadă, numărul editorilor și scriitorilor invitați a crescut constant, ajungându-se la peste 100 de invitați. Toate aceste lucruri au asigurat programelor de traduceri coordonate de Centrul Cărții o continuitate și o consistență care au condus în acest an, în urma evaluării de către comisia de experți a solicitărilor de finanțare înregistrate, la un număr de 119 titluri care urmează să fie traduse și publicate la unele dintre cele mai importante edituri din străinătate, triplând, practic, față de momentul lansării programelor în timpul mandatului domnului Horia-Roman Patapievici, numărul cărților traduse.

Existența acestor două programe este esențială pentru promovarea operelor scriitorilor români în străinătate. Ele au fost și au rămas principalul mecanism de sprijinire a traducerii operei  dumneavoastră. Toate aceste lucruri demonstrează că atât programele de traduceri, cât și prezența consistentă la târgurile internaționale de carte coordonate de ICR și-au îndeplinit menirea pentru care au fost create, aceea de a promova cele mai importante valori ale culturii române în afara granițelor țării.

Domnule Mircea Cărtărescu, și „noi ne-am făcut datoria” față de tot ceea ce înseamnă promovarea scriitorilor români și a culturii scrise din România. Cred că interesele lor au fost susținute într-un efort comun al întregii echipe care, în proporție foarte mare, este aceeași din perioada în care domnul Horia-Roman Patapievici era președintele ICR.

Institutul Cultural Român a fost coordonatorul celui mai mare program de promovare în străinătate a culturii române, EUROPALIA 2019. Programul dedicat literaturii, conceput și realizat de echipa Centrului Cărții, v-a avut, de altfel, ca exponent principal al literaturii române contemporane în afara granițelor.

Domnule Mircea Cărtărescu, și „noi ne-am făcut datoria” și nu am făcut-o niciodată pretinzând că evoluția pe care orice instituție trebuie să o aibă odată cu trecerea timpului trebuie să depindă de prezența noastră continuă la conducerea sau în cadrul vreuneia dintre direcțiile din structura ICR. Când vom părăsi activitatea din cadrul ICR, o vom face având de partea noastră rezultatele acestei activități care, spre marea noastră bucurie, demonstrează succesul programelor pe care le-am propus.

Institutul Cultural Român a fost și – sunt convins că va rămâne – cel mai important motor de promovare a valorilor culturale românești.

Stimate domnule Mircea Cărtărescu, și „noi ne-am făcut datoria”. Cu profesionalism și dedicare!

 

Cu stimă,

 

Andrei Novac,

Director,

Direcția Centrul Cărții”

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508