spot_img

Liderii industriei IT au strâns 40.000 euro pentru reconectarea la educație a 245 de elevi din comuna Curcani, Călărași

În lupta pentru digitalizarea învățământului din școlile românești, liderii industriei IT au făcut mutarea decisivă pe tabla de șah. La Chess4Education, turneu de șah online organizat de profesioniști din domeniul IT în beneficiul Narada și care a avut loc sâmbătă, 19 decembrie 2020, au fost strânse fondurile necesare pentru reconectarea la educație a 245 de elevi. 

Impresionanta mobilizare a liderilor industriei IT a venit în sprijinul proiectului înscris de învățătoarea Flori Grozavu pe platforma de crowdfunding pentru educație Narada.ro, în cadrul campaniei „Expediție pe Vârful Stiloului”. Dascălul Flori Grozavu a fost „inima și sufletul” acestui proiect de succes, după cum spune George Buhnici. „Ne-am distrat, am donat, iar copiii din Curcani sunt adevărații câștigători ai turneului. Iată pentru cine ne-am luptat între alb și negru” subliniază jurnalistul.

Între cei 95 de participanți la competiție s-au aflat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro, Filip Maria, general manager HaHaHa Production, Matei Psatta – chief marketing officer TPS Engage, Andreea Popa, chief financial officer și Daniel Ilinca CEO Softbinator Technologies, Vasi Rădulescu, medic și autor ReadersDoGood,  Alex Dona, cofondator DespreVin.ro, Alina Dobra, CEO Bunnyshell, Dorin Boerescu, CEO 2Performant.

„Mi s-a părut fascinant că toată lumea care s-a implicat în acest turneu a zis da pe loc, instantaneu. Și în 3 săptămâni am reușit să facem totul” spune Matei Pavel, antreprenor și „căpitanul de expediție” al proiectului înscris de învățătoarea Flori Grozavu pe platforma Narada.ro. „Flori e învățătoarea de la care a pornit totul, de la pasiunea ei pentru educație, pentru copii”, mai spune Matei Pavel. Iar dacă inițial proiectul „O școală pentru viitori eroi” viza dotarea cu device-urile necesare școlii online a doar 30 de copii, entuziasmul inițiatoarei și al căpitanului de expediție s-au dovedit contagioase. 175 de nume importante din industria IT și nu numai au ajutat la strângerea a 40.000 euro în doar 3 săptamâni astfel încât până la urmă 245 de copii din școala din comuna Curcani vor intra în noul an cu dreptul. Această sumă s-a transformat deja în tablete și laptopuri care au ajuns la copii sau în sălile virtuale de clasă.

Fiecare zi trăită alături de Narada a fost încărcată de emoții pozitive. A fost o experiență fascinantă. Bucuria însemnată pe chipurile copiilor odată cu aflarea veștii că vor primi tablete sau a celor care le-au primit deja zilele trecute nu se poate descrie în cuvinte. Recunoștință?! Se va vedea în activitățile anului următor. Le mulțumim tuturor celor care au sprijinit accesul la educație al copiilor din Curcani!” spune învățătoarea Flori Grozavu.

   Turneul de șah Chess4Education a beneficiat și de implicarea unui maestru al sportului, Adrian Stanca, arbitru de șah și organizator de competiții. „Este o onoare pentru mine să fiu aici, să iau parte la acest turneu, cu un vibe extraordinar de entuziasm și sinceritate. În plus, s-a strâns și o sumă fabuloasă”, observa arbitrul, care încă înainte de debutul turneului avea așteptări în ce privește nivelul de performanță: „Se va juca rapid, la nivel bun!

În cele 3 ore și jumătate ale turneului de șah transmis live pe Facebook și moderat de jurnalistul George Buhnici, fiecare participant a făcut mutări care contează nu doar pe tabla de șah, ci reprezintă în cel mai concret mod investiții în capitalul uman, una dintre cele mai importante resurse.

Inițiativa liderilor din domeniul IT, faptul că în doar 3 săptămâni au reușit să strângă 40.000 euro cu efortul minții și din dorința de a ajuta a adus un beneficiu concret elevilor școlii din Curcani – atât de necesarele tablete pentru a continua școala online. Însă, dincolo de aceasta, ajutorul lor vorbește despre necesitatea solidarității, mai ales în momentele dificile. Este ceea ce subliniază și Andra Munteanu, cofondator Narada: „În contextul unui an care nu a fost blând cu niciunul dintre noi, mi se pare impresionant cum un număr atât de mare de profesioniști din IT și nu numai s-au unit pentru această cauză comună, ca prin crowdfunding să strângă totalul necesar pentru a putea dota cu device-uri toți cei 245 de copii ai școlii din comuna Curcani.

Este un moment care demonstrează că solidaritatea umană este o trăsătură care ne ajută să depășim chiar și perioade extraordinar de grele și pe de altă parte, este o dovadă a faptului că pot exista rezultate prin intermediului crowdfundingului în România anului 2020, ceea ce ne face mai încrezători în ce se va întâmpla de acum înainte.

Le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit! Prima livrare de device-uri în Curcani s-a realizat deja, iar bucuria copiilor este nemărginită, la fel cum este și a noastră, la gândul că am contribuit la efectul pozitiv pe care îl va avea reconectarea lor la educație”.

Portofoliul Narada este deja unul impresionant până în acest moment: doar în primele două luni de închidere a școlilor în starea de urgență, Narada a reușit să conecteze la educație prin tehnologie 1.000 de copii din sate și comunități vulnerabile. Prin donarea tabletelor, laptopurilor, imprimantelor și telefoanelor prin intermediul Narada Edubox sute de copii au putut să participe la cursurile online, iar Expediția pe Vârful Stiloului a ajuns deja în 36 de comunități distincte pentru a asigura conectivitatea și o șansă corectă la educație pentru toți copiii. În total, până în acest moment, peste 4000 de elevi au fost reconectați la educație prin eforturile naradienilor.

Turneul de șah online Chess4Education a demonstrat o dată în plus că solidaritatea, puterea celor mulți focalizată spre susținerea unor visuri frumoase și totodată firești, cum ar fi accesul la educație este o forță care schimbă lucrurile. La acest lucru ne îndeamnă să reflectăm și George Buhnici: „Gândiți-vă cum puteți fi și voi parte dintr-o astfel de poveste frumoasă, încercați să vă puneți în slujba binelui, alocați din timpul și din energia voastră pentru cei care nu au acces la lucruri atât de valoroase, precum este tehnologia”.

Cei care doresc să sprijine proiectele în învățământ o pot face accesând platforma de crowdfunding Narada.ro.

–––––––––––––––––––––––-

NARADA: Aducem educația în secolul 21

Narada este o organizație încă mică, foarte tânără, dar entuziastă, formată din antreprenori, manageri, oameni de acțiune al cărei scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Narada este născută sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation (rbls.ro) cu scopul de a hrăni inovația în educație la firul ierbii.

NARADA conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa. Cu alte cuvinte, #1 încurajează și ajută profesorii să creeze proiecte care inovează în sălile de clasă și/sau rezolvă probleme ale elevilor, #2 aduce în atenția mediului de business proiectele profesorilor și face tot posibilul ca acestea să fie finanțate. #3 În final, supervizează implementarea acestora, măsoară rezultate și multiplică lucrurile care au funcționat. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar forța a mii de astfel de proiecte, DA.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508