spot_img

Hope and Homes for Children a deschis două case de tip familial și trei apartamente pentru copiii din ultimele două centre de plasament din județul Suceava

Hope and Homes for Children, cu susținerea City Insurance, a Fundației Saint-Gobain și a Velux Foundations, a deschis de curând două case de tip familial și a renovat trei apartamente, susținând astfel închiderea ultimelor două centre de plasament din județul Suceava, cu o valoare totală a intervențiilor de 470.000 de Euro. Cei 29 de copii s-au mutat deja din Centrul de Plasament „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Solca și din Centrul de Plasament „Speranța”, Suceava, în cele 5 locuințe noi care vor fi pentru ei Acasă, de acum încolo. Mobilarea și decorarea locuințelor a fost făcută cu sprijinul JYSK România.

Fundația susține închiderea celor două instituții de tip vechi începând cu 2017, în parteneriat cu DGASPC Suceava și cu Consiliul Județean Suceava, iar din 2011 implementează în județ programele de prevenire a separării copilului de familie, de reintegrare a copiilor în familii și de inserție socio-profesională a tinerilor ieșiți din grija statului.

Pentru închiderea Centrului de Plasament „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost necesară construcția a două case de tip familial. Una dintre case, ridicată în Solca prin susținerea City Insurance, a primit recent 12 copii și tineri între 6 și 18 ani, majoritatea grupe de frați – pentru care planul de mutare a fost gândit special pentru ca ei să rămână împreună. City Insurance s-a alăturat Hope and Homes for Children și susține programul desfășurat de Fundație – de închidere a instituțiilor de tip vechi – din anul 2018, prin finanțarea construirii a două case de tip familial – cea nou deschisă, în Solca, iar a doua, în Oradea (pentru care sunt în curs lucrările de construcție).

VIDEO prezentare casa de tip familial.

Închiderea Centrului de Plasament „Speranța” a fost posibilă și cu susținerea Fundației Saint-Gobain, prin renovarea completă a trei apartamente familiale din Suceava, Gura Humorului și Fălticeni, aflate în proprietatea DGASPC Suceava. Recent, 15 copii și tineri din Centrul de Plasament „Speranța” s-au mutat în noile apartamente, câte cinci copii în fiecare locuință. Ca și în cazul caselor de tip familial, copiii care au părăsit centrul „Speranța” împart acum un spațiu cald și intim, unde vor deprinde abilități de organizare și de asumare a unor responsabilități specifice unei atmosfere de familie. Parteneriatul dintre Fundația Saint-Gobain și Hope and Homes for Children este axat pe închiderea centrelor de plasament de tip vechi și a început în anul 2018.

VIDEO prezentare apartamente renovate.

„Ne bucurăm că, alături de partenerii noștri de la Hope and Homes for Children, am făcut posibilă mutarea copiilor din Centrul de Plasament „Speranța”, în trei apartamente sociale complet renovate și utilate. În acest fel, am reușit să le oferim celor 15 copii și tineri aflați în centrul de plasament acces la un spațiu de locuit sigur, confortabil, eficient energetic și prietenos cu mediul înconjurător, pe care să îl numească “acasă”. Implicarea noastră într-un astfel de proiect este un răspuns firesc la o nevoie stringentă a societății și suntem încântați că am putut contribui la încetarea instituționalizării copiilor și tinerilor aflați într-o situație vulnerabilă“, declară Ovidiu Păscuțiu, CEO al Grupului Saint-Gobain în România.

Prin facilitarea accesului la servicii alternative de protecție, Fundația Saint-Gobain și City Insurance contribuie, alături de Hope and Homes for Children, la finalizarea procesului de închidere a instituțiilor de tip vechi din județ, implementat de DGASPC Suceava și Consiliul Județean Suceava. În acest moment, copiii care au părăsit centrele de plasament locuiesc în cele 17 apartamente și 18 case de tip familial din județ, în grija asistenților maternali profesioniști, sau la rude.

Mulțumim, Hope and Homes for Children! Cu toate că anul 2020 va intra în istoria omenirii ca an pandemic care ne-a marcat făcându-ne mai puternici și mai uniți, încă de la începutul pandemiei, pentru noi, ca instituție, acest an va rămâne cu o dublă semnificație, pentru că după 23 de ani de la înființare ca Direcție de protecție a copilului, am reușit în acest an să închidem ultimele două centre de plasament clasice pentru copii. Acest ultim proces de dezinstituționalizare pe partea de protecție a copilului nu ar fi fost posibil fără implicarea specialiștilor de la Hope and Homes for Children, care ne sunt alături încă din anul 2011. Le transmitem aprecierile și întreaga noastră recunoștință!declară Georgeta Nadia Crețuleac, Director Executiv, DGASPC Suceava

Începând cu anul 2011, prin Programul de Prevenire a Separării Copilului de Familie, 748 de copii  din județul Suceava au fost ajutați să rămână alături de părinții lor, prin intervențiile Hope and Homes for Children; 93 de copii au fost reintegrați în familiile lor, iar 91 de tineri au fost susținuți de Fundație să iasă din sistemul de protecție și să devină independenți.

„De nouă ani încoace, în Suceava, am schimbat în bine viața a 1.000 de copii. Asta înseamnă că i-am sprijinit să rămână împreună cu părinții lor, i-am dus înapoi în familiile lor, i-am ajutat să poată trăi independent pe cei deja deveniți tineri adulți, sau i-am scos din instituții, oferindu-le case și apartamente de tip familial. Astfel de schimbări fundamentale și definitive nu pot fi realizate decât împreună cu partenerii noștri. Le suntem recunoscători, pentru că prin ei facem mai bună țara în care trăim, salvându-i viitorul de la excluziune și alienare” a declarat Ștefan Dărăbuș, Ph.D., Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508