„La nord și la sud de Tejo. Itinerare portugheze” de Stelian Țurlea- ediția a doua

nov. 19th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

Cartea de note de călătorie a ziaristului Stelian Țurlea a apărut în prima ediție în anul 1980. Ediția a doua a fost lansată la Târgul de carte online Gaudeamus, în desfășurare. E o suită de reportaje despre capitala lusitană și alte câteva orașe mai mici, dar mai ales o incursiune în cultura țării din extremitatea vestică a Europei. 

Cartea a fost bine întâmpinată de critică, la vremea aparției, dovadă textele adunate în dosarul de presă aflat la sfârșitul volumului.

Spicuim:

„De aici interesul făţiş pentru marile momente ale istoriei portughezilor, pentru monumentele artei lor, de la Camões la Pessoa (figuri care obsedează, cu îndreptățire. memoria literară a călătorului) şi, nu în ultimul rând, pentru orizontul psiho-spiritual specific poporului de pe malurile Atlanticului şi ale fluviului Tejo ce curge în vecinătatea imediată a Lisabonei. Rezultatul este un discurs liber, instructiv şi delectant deopotrivă, din care, pentru cititor rămân două şiruri de imagini: unul privind personalitatea istorică şi spirituală a Portugaliei, celălalt – personalitatea unul călător ce se caută în lume pe sine.” (Laurențiu Ulici)

„Notaţia are flexibilitate şi lirism, ochiul observă atent jocul luminilor, mişcarea străzilor, scena semnificativă, fixând, în vârtejul imaginilor, un chip, o formă, un gest, urechea reţine un sunet, memoria olfactivă înregistrează amestecul miresmelor. Prozatorul se abandonează percepţiei complexe, senzațiile captând într-un mod aparte realul opulent şi în perpetuă transformare. Inserţia livrescă introduce o emoţie de altă natură, deschizând accesul la un alt registru, preponderent evocator.” (Sultana Craia).

 

Stelian Țurlea – La nord și la sud de Tejo. Itinerare portugheze. Ediția a doua. Editura Eikon. 204 pag

 

Număr de vizualizări :57


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro