spot_img

Începe Festivalul Internaţional Propatria – ediţia a X-a, on-line

Pianista Mara Dobrescu, Duo Placello (violonceliştii Răzvan Suma şi Ella Bokor), pianista Axia Marinescu şi soprana Teodora Gheorghiu (acompaniată şa pian de Atena Carte) vor fi protagoniştii celei de-a zecea ediţii, exclusiv on line, a Festivalului Internaţional Propatria – Tinere talente românești. Recitalurile (înregistrate la Paris, Lausanne şi Bucureşti) vor fi difuzate pe https://www.facebook.com/propatriafestival/ în perioada 20 noiembrie – 1 decembrie 2020, iar în 28 noiembrie este programată difuzarea în premieră a filmului „Propatria de 10”- Festivalul Internaţional Propatria de la începuturi până astăzi, realizat de Virgil Oprina.

Prin a zecea sa ediţie, festivalul se deschide publicului de pretutindeni, propunând prima versiune online din istoria sa, cu sprijinul SGG-DRP. Ediţia  X-a, aniversară, îşi propune să facă o retrospectivă a festivalului de la începuturile sale până astăzi, să readucă în memoria colectivă, din țară și din diaspora, talentul și implicarea artiștilor români din afara granițelor țării în menținerea vie a culturii românești peste hotarele țării și rolul lor de ambasadori culturali și de imagine ai României.

          Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești a fost iniţiat în 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. De-a lungul primelor nouă ediții, accentul a fost pus pe ideea propagării culturii românești în Italia, cu accent pe contribuția acesteia la consolidarea relațiilor între comunitatea română și cea italiană, organizatorii considerând esenţială păstrarea identității naționale sau formarea acesteia în conștiința tinerilor, viitoare personalități ale culturii, sportului, științei. De-a lungul celor 10 ani de istorie, festivalul a avut caracter multidisciplinar, propunându-şţiu evidenţierea excelenței tinerilor români stabiliți  în străinătate. Într-un deceniu, Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești a devenit cu adevărat un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în Italia.

Urmărind să deschidă prin artă granițele diversităților culturale, să construiască punți interculturale de comunicare, Festivalul Internaţional Propatria – Tinere talente românești a găzduit în cei 10 ani de viață peste 55 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film și piese de teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive. http://www.propatriavox.it.

Directorul artistic al festivalului a fost în perioada 2013-2016 pianista Cătălina Diaconu (Italia), iar în perioada 2017-2020 pianista Mara Dobrescu (Franţa), programul însoțind publicul într-o călătorie fantastică de la muzică la cinema, de la teatru la evenimente cu scop social, totul culminând cu Gala Premiilor de Excelență Propatria. Evenimentele muzicale au fost așteptate cu nerăbdare în toate edițiile festivalului Propatria, pentru calitatea și diversitatea lor, iar acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare, de consolidare a diasporei românești, de facilitare a contactului direct între tinerii români de prestigiu din toată lumea.

Începând cu anul 2013, când festivalul a căpătat valența internațională, pe scena sa au urcat artiști consacrați sau tinere talente din Franța, Austria, SUA, Belgia, Spania, Olanda, Germania, Italia, Republica Moldova, SUA, Anglia, România, mulți dintre aceștia fiind premiați cu Trofee PROPATRIA, cu Premii de Excelentă sau burse de studiu. Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora română a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere pozitivă în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și aprecierea la adevărată lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine.

 

Program

  1. Concert inaugural Mara Dobrescu, pian– Franța, Director Artistic al Festivalului

Data: 20/11/2020, ora 19:00 transmisie online – înregistrare realizată la  Théâtre du Ranelagh, din Paris.

  1. PlaCello –Recital pentru două violoncele Răzvan Suma și Ella Bokor, România

Data: 22/11/2020, ora 19:00 transmisie on-line – înregistrare realizată la Catedrala Sf. Iosif din București.

  1. Recital de pian Axia Marinescu– Franța

Data: 26/11/2020, ora 19:00 transmisie on-line – înregistrare realizată la  Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

  1. Lansarea si difuzarea reportajului „Propatria de 10”- Festivalul Internaţional Propatria de la începuturi până astăzi– un film de Virgil Oprina 

Data: 28/11/2020, ora 19:00  transmisie on-line

  1. Gala „PROPATRIA 10”și recitalul extraordinar al sopranei Teodora Gheorghiu (Elveția), la pian – Atena Carte (Elveția).

Data:  01/12/2020, ora 19:00 Transmisie on-line cu ocazia Zilei Naționale a României – înregistrare realizată la Lausanne.

 

Transmisie on-line pe:

https://www.facebook.com/propatriafestival/

https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania/

 

Proiect finanțat de SGG-DRP 

Cu patronajul Ambasadei României în Italia

Realizat de:  Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA

În colaborare cu: Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Roman, Universitatea Naţională  de Muzică din Bucureşti, Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti, Asociația culturală ProContemporania, HUBART Agency, Asociatia Roma-Romania.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Internaţional, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, TVR Internaţional, Abitare a Roma, B in Rome, Giornale Diplomatico, Roma a piedi, Romeing, PiuCulture, Italia a piedi.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508