spot_img

Rezidența FemArt 2020 și-a anunțat câștigătoarele

Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunță încheierea Rezidenței FemArt 2020 și acordarea celor trei premii oferite în cadrul programului. Juriul format din Ada Solomon, Ivana Mladenovici, Radu Jude și Transilvania Internațional Film Festival (TIFF) a desemnat următoarele câștigătoare: Alina Șerban – Premiul FemArt, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN), care constă într-o bursă în valoare de 8.750 RON pentru proiectul „Eu contez!”; Ana Țăran – Premiul TPS, oferit de Transilvania Internațional Film Festival (TIFF), care constă în participarea la platforma TRANSILVANIA PITCH STOP, proiect dedicat industriei de film, pentru lung metrajul „Cosmografia”; Ana Țăran – Premiul ARFC, oferit de Asociația Română a Femeilor în Cinema, care constă într-o sesiune aplicată de consultanță pe scenariu cu un expert internațional, pentru proiectul „Cosmografia.

Am descoperit în ultimii ani o mulțime de talente feminine și mi se pare că, poate, cumva am ignorat involuntar cu toții aceste prezențe și profunzimea discursului artistic pe care îl au. Mi se pare că un demers cum e cel de la FemArt este extrem de necesar și benefic, de la felul în care s-a făcut selecția până la faptul că toate aceste scenarii – povești sunt puternic personale, au o latură intimă, delicată și plină de forță, în același timp. Faptul că aceste povești vor fi spuse, ne va ajuta pe noi, indiferent că suntem femei, bărbați, cineaști, public, specialiști sau simpli iubitori de film. Indiferent de existențele noastre, aceste voci extrem de articulate completează o panoramă a vieții și a emoțiilor, care simt că era incompletă” – Ada Solomon, producătoare de film, membru juriu Rezidența FemArt 2020.

 

Cinci cineaste aflate la început de carieră au participat în perioada 28 septembrie – 3 octombrie la Rezidența FemArt 2020, o săptămână intensivă și interactivă de training și mentorat. Tinerele regizoare Gabriela Forfotă, Alina Șerban, Carmen Tofeni, Ana Țăran și Andreea Vălean, coordonate de Geoffroy Grison – specialist și consultant în scenarii – au beneficiat de peste 13 sesiuni interactive de lucru alături de nume consacrate din cinematografia românească și internațională, pentru a-și dezvolta scenariile de lung metraj.

 

Rezidența FemArt 2020 a fost foarte productivă, foarte bogată. Am avut laolaltă cinci proiecte foarte diferite – unele dintre ele de film documentar, altele de ficțiune, unele aflate în faze incipiente, iar altele la primul sau al doilea draft. De asemenea, am avut maniere de abordare complexe, de la experimental la proiecte bazate pe povești personale și, împreună, un amestec de perspective și sensibilități. Acest lucru a fost foarte important și benefic, pentru că ceea ce ne-am dorit a fost, în primul rând, să avem diversitate” – Geoffroy Grison, consultant scenarii, Team leader Rezidența FemArt 2020

 

Rezidența FemArt a inclus totodată o serie de evenimente conexe, precum proiecții de film, masterclass-uri și studii de caz și a fost finalizată cu o sesiune de pitching.

 

„Mă bucur mult că alături de Anamaria Antoci am reușit să extindem proiectul pe care l-am lansat în 2015. După ce am organizat singură două ediții, din entuziasm si dorința de-a favoriza o schimbare de perspectivă în cinema-ul românesc, anul acesta ne-am unit forțele și, dincolo de premiile oferite, am reușit crearea unui grup în care emulația si creativitatea au fost limbajul comunicării, alături de excelenții traineri și în dialog cu alte tinere regizoare, din Franța si România. Bilanțul concret al acestei săptămâni, dezvoltarea acestor cinci proiecte și infuzia de curaj și perspective concrete de lucru pentru 5 regizoare fac parte dintr-un proiect mai mare, inițierea spiritului unei comunități, care poate oferi sprijin pentru membrele ei, și de care societatea noastră are nevoie” – Anca Damian, inițiatoarea proiectului și membru al board-ului ARFC

 

Rezidența FemArt 2020 face parte dintr-un proiect amplu al Asociației Române a Femeilor în Cinema (ARFC), FemArt Film Fest, dedicat femeilor cineast, ajuns anul acesta la cea de a treia ediție.

„Cu sigurață sunt multe cineaste, scenariste sau regizoare care au proiecte pe masă sau în sertar și și-ar dori să le aducă în fața publicului, însă poate se simt vulnerabile sau nu se simt încă pregătite și atunci, dacă văd că sunt persoane sau organizații deschise să le sprijine, poate vor căpăta mai mult curaj să iasă în față și să își ducă mai departe ideile spre a deveni film” – Anamaria Antoci, producătoare de film, membră a board-ului ARFC ARFC

 

Parteneri media: Agenția de carte, Agerpres, Bookhub, CAȚAVECII, Her Time Romania, IQads, Metropotam, miscareaderezistenta.ro, MovieNews, Observator cultural, Radio România Cultural, Revista Cariere, Zile și Nopți.

 

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național,  realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, în cadrul Festivalului Filmului Francez 2020, și cu Premiile Sofia Nădejde.

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

Mai multe informații despre proiectele Asociației Române a Femeilor în Cinema găsiți pe www.arfc.ro

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508