”Limita pentru a iubi nu este nici ieri, nici azi, nici mâine!”

oct. 11th, 2020 | By | Category: Studioul de carte

Asociația Verticallinea Arte din Milano derulează de câteva luni programul ”Will you still love me tomorrow?” (”Mă vei mai iubi mâine?”), o instalație de artă publică itinerantă creată de artistul Bios Vincent și dedicată universului feminin. Instalația este alcătuită dintr-o mie de inimi străpunse dintr-o parte în alta de o mie de săgeți, inscripționate cu texte scrise de 1000 de autori și autoare din toată lumea, cu mesaje diferite prin care sunt explorate și exprimate individualități, sensibilități și fragilități sociale ori afective. Prezentarea instalației cu cele 1000 de inimi și tot atâtea mesaje primite va avea loc în Piazza XXV Aprilie din Milano pe 16 octombrie 2020, începând cu ora 18:00, printr-un performance public. Lucrarea va fi expusă până la miezul nopții a zilei următoare.

Asociația Verticallinea Arte urmărește exclusiv scopuri de promovare și dezvoltare în domeniul artistic. Verticallinea Art produce și susține programe și activități artistice pentru promovarea valorilor societății deschise, multiculturale și a principiilor umaniste și sociale. Verticallinea Art e lucrează cu artiștii Bios Vincent, Wang Pan, designerul grafic Nicola Genna și Elisabetta Solca, responsabilă de relații internaționale și coordonator al biroului Erasmus al Academiei de Belle Arte di Brera din Milano. Despre programul ”Will you still love me tomorrow?”, dar și despre artiști în vremuri de restriște, Dan Mircea Cipariu a purtat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, o discuție cu Gina Crețu, PR la Verticalline Arte.

 

DMC: -În perioadele de pandemie, nevoia de a face terapie prin artă a devenit și devine din ce în ce mai mult o alternativă existențială. În această perioadă, de exemplu, Oxana Șelari, jurnalist, regizor, mamă și soție care locuiește în Milano, Italia, a realizat documentarul #eustauacasa, unde a prezentat, pentru prima dată, câteva tehnici de izolare practicate de astronauți în spațiu. În ce circumstanțe biografice ai ajuns să lucrezi pentru promovarea proiectului ”Mă vei mai iubi mâine?” și pentru comunicarea și relațiile publice ale asociației Verticallinea Arte?

GC: – În trecut, din 2007 până în 2014, am lucrat în lumea designului ca sculptor digital 3D, la InovoDesign (www.inovodesign.it), pentru modelarea digitală tridimensională a suprafețelor automobilelor. Odată cu maternitatea, din 2014 până în 2019, a trebuit și am vrut să-mi aduc competențele profesionale într-un context care mi-a permis o mai mare flexibilitate pentru a putea să mă ocup de educația fetițelor mele și pentru a fi o mamă prezentă în viața lor. Prin urmare, am început un nou drum profesional ca designer și creator de gene și de make-up artist,  domeniu unde am putut să mă exprim asupra tridimensionalității fețelor femeilor prin tehnici de dermopigmentare.Această experiență a fost una creativă, miza fiind estetică, având mereu proporțiile și desenul ca puncte de referință și de sprijin. Construcția vizuală, desenul din imaginar și cel de pe planșă mi-au oferit drumul spre rezultatul dorit.

Tocmai în perioada de lockdown, unde am fost cu toții blocați în casă, am avut ocazia să-mi exersez și să exprim diferite tehnici de desen pornind de la citirea ori recitirea unor opere canonice semnate, de exemplu, de Michelangelo sau Frida Kahlo. Am participat, astfel, la mai multe concursuri de artă digitală, aici mi-a fost generat interesul pentru arta digitală și am cunoscut mulți creatori din lumea artei, cu care am purtat discuții și exerciții artistice pe internet.

În acest fel, am avut ocazia de a-l cunoaște pe artistul Bios Vincent care m-a captivat literalmente cu lucrările sale. Pas cu pas, am putut interacționa cu el și echipa lui până când am devenit parte a grupului de lucru Verticallinea.

 

DMC: – Au fost diferite faze ale programului „Mă vei mai iubi mâine?”. Ce ți-a atras atenția mai ales în organizarea și implementarea acestui program? Care au fost „săgețile” care au intrat direct în inima ta?

GC: – Am avut norocul să cunosc proiectul „Mă vei mai iubi mâine?” încă de la nașterea sa, în acel moment când încă nu existau texte scrise pe săgeți. M-am îndrăgostit de acest proiect deoarece această lucrare este expresia artistului, dar și a multor oameni care doresc să-și lase o amprentă în instalația celor 1000 de inimi. Unul dintre textele care mi-au intrat direct în inimă este cel scris și trimis de creatorul înregistrat pe pagina web a proiectului cu numărul 413: ”Iubește frumosul din oameni cât sunt lângă tine!”. Ulterior, au sosit texte preluate din gândirea ori din operele unor scriitori români precum Mircea Eliade, Mihai Eminescu sau Camil Petrescu, semn că românii din Italia au vrut să transmită și amprenta lor culturală în limba lor maternă.

 

DMC: – Ce mentalități, obiceiuri și obiceiuri evidențiază sau corectează programul vostru de 1000 de inimi și tot atâtea săgeți?

GC: – Programul ”Will you still love me tomorrow” vrea să rezoneze cu sentimentul universal și uman al iubirii. Iubirea cu toate fațetele ei, cu toate stările și tensiunile, cu toate semnele, negative ori pozitive, pe care le creează ori pe care le lasă prezentului, istoriei ori viitorului. Bios Vincent ne ajută să reflectăm asupra acelor întrebări și asupra acelor tensiuni care se nasc între două ființe care se iubesc. Mă vei mai iubi mâine? Și petalele de te iubesc, de nu te iubesc pot fi pare, impare, perfecte ori imperfecte. Orice întrebare, orice tensiune, orice răspuns sunt felul nostru de a comunica și de a fi! Prin comunicare și prin nevoia de a fi iubit și de a iubi instaurăm o relație complementară, prin care ne îndepărtăm de tot ceea ce ar putea să ne înstrăineze. Am vrut să comunic personal semnificația acestei lucrări lumii exterioare. Vorbind cu oamenii de pe stradă, de pe internet prin intermediul rețelelor sociale. Valorizând opera și puterea sa de iradiere, așa cum o fac acum și cu tine 😊.

 

DMC: – Parafrazându-l pe marele poet german Friedrich Hölderlin, te-aș întreba: la ce bun poeții, artiștii și visătorii în vremuri de dificultate?

 

GC: – Din punctul meu de vedere, artiștii au o mare calitate, aceea că își folosesc sensibilitatea, talentul, intuiția pentru a colecta și a primi mesaje din lumea interioară, imaginară, în lumea exterioară, ceea ce se întâmplă în jurul nostru, tur și/sau retur, pentru a ne oferi o imagine, un sentiment și chiar o motivație de a fi. Bios Vincent, prin lucrările sale, este capabil de asta. Limita pentru a iubi nu este nici ieri, nici azi, nici mâine! Limita pentru a iubi se află doar în noi înșine!

 

https://www.facebook.com/101978704901560/posts/154873172945446/?sfnsn=scwspmo&extid=LjlsuqiokbpShoX6

https://instagram.com/iamyou_biosvincent?igshid=dx3u515o6uhi

Număr de vizualizări :868


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro