spot_img

Discursuri vizuale în negru, la Vienna Contemporary

În timp ce anul acesta majoritatea bienalelor internaționale și târgurilor de artă de peste tot din lume s-au amânat sau chiar anulat, Vienna Contemporary și-a menținut perioada de desfășurare anunțată, adoptând toate măsurile de protecție și de siguranță necesare posibile, într-o adevărată demonstrație de determinare și de normalitate (în sensul unanim acceptat cu 8-9 luni în urmă). Destul de curajoase au fost și galeriile participante (trei dintre ele din România) pentru că s-au adaptat noilor condiții, s-au conformat testărilor necesare intrării în Austria și, într-o anumită măsură, și-au asumat riscuri, neștiind cum va funcționa formatul acesta nou. Este vorba despre 418, AnnArt și Carol, care au pregătit pentru standurile târgului proiecte cu un interesant conținut de calitate conferit de  notorietatea artiștilor sau de lucrările expuse.

Fascinant în câte feluri poate fi gândit un stand de târg cu dimensiuni relativ reduse și cât efort și resurse sunt investite pentru o astfel de prezentare efemeră. În plus, propunerea trebuie să suscite interesul criticilor de artă și curatorilor care alcătuiesc juriul sau comitetul de selecție, întrucât nu toate galeriile care se înscriu și sunt dispuse să plătească taxa de participare ajung în final pe lista expozanților de la Vienna Contemporary. Deși suprafața de la Marx Halle destinată târgului a fost considerabil mai mică decât în anii anteriori, ca de altfel și numărul galeriilor participante (doar 65 de galerii, mai exact), Vienna Contemporary s-a ținut în perioada stabilită, 24-27 septembrie 2020, și și-a anunțat chiar datele pentru următoarea ediție: 23-26 septembrie 2021 (#savethedate)! Celelalte două evenimente importante vieneze ale sezonului, curated_by și Parallel Vienna, care se desfășoară în același timp cu Vienna Contemporary s-au ținut și ele, însă, ca un avantaj al situației, supraaglomerarea a fost evitată prin permiterea accesului publicului pe diferite time slot-uri. În plus, ediția de anul acesta a avut o importantă componentă online, vc_on, cu focus pe artă din Austria, Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

În ceea ce privește galeriile românești prezente anul acesta la Vienna Contemporary, acestea  au avut în comun o anume eleganță estetică, dată de simplitatea limbajului plastic și de cromatica aleasă. Cele trei spații expoziționale au optat pentru lucrări a căror predominantă este negrul, fie că vorbim de liniile alcătuind constelații unghiulare realizate în acrilic pe pânză (Diet Sayler, 418), de liniile cusute pe pânză (Andreea Albani, AnnArt) sau de liniile ondulatorii ale suprafeței modelate în HIPS (Alexandru Papuc, Carol). Dacă 418 a mizat pe un solo show minimalist al legendarului Diet(rich) Sayler, pe care galeria îl are în portofoliu din 2013, AnnArt a propus de această dată un dialog între două generații diferite de artiști, aducând în atenția publicului lucrări ale venerabilului Vladimir Șetran alături de lucrări ale (mult) mai tinerei Andreea Albani, într-un concept curatorial semnat de Horațiu Lipot. Pentru standul Galeriilor Carol, curatoarea Raluca Băloiu, care a fost, de altfel, prezentă la târg, a selectat din expoziția actuală de grup „Shaping Surfaces” – care încă mai poate fi vizitată la sediul din București, bd. Carol, nr. 59, inclusiv cu ocazia NAG – instalații spectaculoase a trei artiști români: Alin Carpen, Tudor Rantzos și Alexandru Papuc.

Firește, din punct de vedere conceptual, pentru fiecare dintre acești artiști motivația abordării unei simplități elegante este diferită. Într-un interviu acordat lui Livius Ciocârlie acum câțiva ani pentru revista ARTA, Diet Sayler mărturisește că anii ’90 în pictura sa sunt marcați de revenirea culorii, pentru că între anii „de emigrațiune interioară” ’60 – ’80 artistul s-a limitat la folosirea albului și negrului. La Andreea Albani linia (cusută) reprezintă abstractizarea sau sintetizarea unui limbaj personal elaborat în paginile jurnalului propriu, în timp ce la Alexandru Papuc linia ondulatorie redă memoria apei.

Group show sau solo show, vorba cântecului: „show must go on”; până la urmă, e important să existe o dinamică în arta contemporană, chiar și în condițiile actuale de desfășurare a evenimentelor de mare amploare, iar simplul fapt că anul acesta un târg internațional cu tradiție și-a menținut perioada de desfășurare anunțată, poate fi de-a dreptul reconfortant dacă nu chiar motivant, atât pentru artiști și curatori, cât și pentru galerii și organizatori.

 

Ana Sultana Cipariu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508