spot_img

De 3 ori Ghenie într-o singură licitație

Extrem de rar, dar spectaculos de fiecare dată, avem prilejul să ne întâlnim la București cu un Ghenie autentic. Apariția din nou în licitații a celui mai bine cotat artist român contemporan va provoca probabil multă rumoare și interes de licitare în rândul colecționarilor de artă, atât autohtoni, cât și internaționali, câtă vreme la aceasta oră, se consideră în piața internațională că Ghenie este un must-have, fiind printre cei mai urmăriți și mai dezirabili artiști pentru orice mare colecție muzeală ori privată din lume. Ultima lucrare de Ghenie din seria ,,Lidless Eye”, ce deconstruiește portretul pictorului Van Gogh, apărută în licitație la Honk Kong în 6 octombrie, a fost adjudecată de Sotheby’s cu peste 5 milioane de euro, confirmând încrederea colecționarilor și investitorilor în valoarea și viitorul tânărului artist român.

O lucrare din același ciclu (,,The Lidless Eye”), iese la vânzare la București, dintr-o colecție internațională, peste mai puțin de 2 săptămâni, în Licitația Artmark de Artă Contemporană din seara de miercuri, 11 noiembrie. Colajul realizat de Adrian Ghenie în 2016 face parte dintr-aceeași celebră serie de ,,autoportrete” ale artistului, în care acesta se (re)imaginează drept unul dintre idolii săi din lumea artei, anume Vincent van Gogh, reinventând, astfel, genul ,,autoportretului”. Opera artistului băimărean pornește în licitație pentru prețul de doar 10.000 de euro.

Ghenie este prezent în aceeași Licitație de Artă Contemporană și cu alte două lucrări –  ,,Untitled/Memory”, respectiv ,,Untitled/Aripă”, care au prețuri de pornire de 20.000, respectiv, 6.000 de euro, fiind o întâmplare fericită și o premieră ca un artist de talia și de dezirabilitatea lui Ghenie să fie prezent într-o licitație, în România, cu 3 lucrări, mai ales având tematici ce reflectă preocupări discursive într-atât de ample și diverse.

Licitația de Artă Contemporană prezintă creații contemporane ale tuturor artiștilor români importanți astăzi, iar Ștefan Câlția nu face excepție. Și Câlția înregistrează o prezență record în prima zi de Licitație de Artă Contemporană din 11 noiembrie, între care sunt de remarcat 5 opere semnificative. Cea mai impresionantă apariție în licitație revine pânzei de mari dimensiuni ,,Păpușăreasă din Salzburg cu rochie verde” (preț de pornire de 18.000 de euro), realizată în 2004. Alături de aceasta, o altă creație, datând de acum 2 decenii, ,,Călător cu maimuță” (preț de pornire de 14.000 de euro), dezvăluie un ,,mic teatru al lumii”, dar și un complex univers de viață, filtrat prin rațiune și cultură, prin prisma personajelor purtătoare de simboluri. Totodată, Ștefan Câlția este prezent în licitație și cu opere având estimări mai conservatoare, precum ,,Primăvară” (preț de pornire 8.000 de euro), ,,Cortegiu nocturn” (preț de pornire 2.800 de euro) sau ,,Tache de catifea” (preț de pornire 2.300 de euro).

Un alt artist celebru, ce semnează un lot inedit și semnificativ al licitației din 11 noiembrie, este Geta Brătescu, artist complex, influențat de istoria artei și influent în practicile acesteia. Descoperim un crâmpei din universul acesteia de explorări artistice în tapiseria din 1972 (175cmx95cm), oferită în licitația de miercuri (preț de pornire de 10.000 de euro).

Valoroși artiști români cu cotă internațională, care completează paleta ofertei contemporane din 11 noiembrie, sunt Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Gheorghe Fikl, Sorin Ilfoveanu, Georgeta Năpăruș, Șerban Savu sau Mircea Cantor. Întâlnirea între artiștii de ieri, de azi și de mâine va avea loc online, pe platforma Artmark Live, de la ora 19:30, iar până atunci poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță din strada C.A. Rosetti, nr. 5.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508