spot_img

Caravana cu povești la Conțești și Viperești, antologie online

Între 24 august și 4 septembrie 2020 Caravana De Basm, un proiect organizat de De Basm. Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, în parteneriat cu Agenția Împreună, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a poposit la Școala Gimnazială din Conțești, Teleorman, și la Școala Gimazială din Viperești, Buzău. A fost o intervenție în profunzime care răspunde nevoilor copiilor și comunităților lipsite de acces la cultură prin tehnici artistice și exerciții ludice și care i-a încurajat pe copii să reflecteze asupra identității lor, dar și asupra felului în care se integrează în grupul de prieteni, clasă, școală sau comunitate.

Caravana De Basm a debutat cu un coșmar. Un coșmar care încă se numește CORONAVIRUS. Povestea frumoasă de a merge la copiii de la țară și de a face împreună povești explodase. Dar ne-am zis că, dacă cei mici ne așteaptă la Conțești și la Viperești, și noi trebuie să putem ajunge! Am lipit cioburile bucată cu bucată, am mutat evenimentele în ultimele săptămâni de vacanță, ca să putem scoate copiii în curte, la soare și aer curat. Am regândit din temelii felul în care urma să lucrăm cu copiii. Victoria Pătrașcu

Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Laura Grunberg, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu s-au întâlnit, au povestit și au cules poveștile copiilor fantastici, dornici de joacă și visare, plini de întrbări și mirări din Conțești și Viperești. Ei ne-au făcut să ne întrebăm serios De ce nu le dăm lumea pe mână copiilor mai devreme? Am putea să ne găsim și noi, adulții, o nouă vocație: aceea de a le deveni asistenți în a îndrepta lucrurile strâmbe! Iulia Iordan.

 

Timp de o săptămână în fiecare localitate, împreună, au construit, cu răbdare și înțelepciune, o altă lume. O lume de basm, mai bună și mai frumoasă. La Conțești a aterizat Utopica și s-a râs în versuri, la Viperești s-au găsit Nesupuse, un nou tărâm – Modernșteni și Declarația drepturilor copiilor!

 

Pentru că ei, copiii, au dreptul de a visa, dreptul la greșeală, la fericire sau la joacă. Dreptul de a merge singur la magazin sau de a bea Cola sunt  foarte importante. Dar pentru majoritatea ”copiii nu trebuie să fie bătuți” reprezintă mai curând  o dorință și nu un drept! Laura Grűnberg

 

            Din aceste întâlniri scriitoarele au cules poveștile copiilor despre locul în care trăiesc și despre tărâmuri fantastice: Planeta Carte, Terra Perfectis, Deșertul de hârtie. Povești populate cu eroi din viața reală: tanti Mioara, directorul, copiii înșiși sau cu personaje fantastice, unele chiar extraterestre: Carțianul de pe Planeta Carte, doamna Rățgăină sau un balaur care nu poate fi prins decât cu Lasoul Adevărului.

Din 20 octombrie, antologia online Caravana cu povești la Conțești și Viperești ajunge la publicul larg, cititorii mici și mari, cu cele cinci povești culese din Conțești și Viperești: ”Mario, Vicky și carțianul”, Carmen Tiderle ,”Evolio”, Laura Grunberg, ”Utopica aterizează la Conțești”, Iulia Iordan,”Nesupusele din Viperești”, Adina Rosetti și ”Țara din Deșertul de hârtie”, Victoria Pătrașcu Antologia este disponibilă aici:  https://debasm.ro/caravana-de-basm/.

 

Vă așteptăm pe toți pe nava noastră construită din visurile copiilor, al cărei combustibil e fantezia și cu care ”îți lua doar trei secunde, / S-ajungi… ce să mai?… oriunde!” Carmen Tiderle

Între 27 și 31 octombrie, pe pagina de Facebook De Basm, în fiecare seară de la ora 20.00, puteți viziona live poveștile citite chiar de scriitoare.

 

Caravana De Basm a fost o aventură care a durat, ca de obicei, prea puțin. Prea puțin pentru câte povești sunt de spus, pentru câtă nevoie au copiii de cineva care să-i asculte și încurajeze, pentru câte-n lună și-n stele sunt de vorbit, de dezbătut și de aflat. Despre noi, despre ceilalți, despre lume. Despre cât suntem de diferiți și de asemănători. Rămân poveștile copiilor, alături de care am trăit, vreme de câteva zile, într-o lume magică. Adina Rosetti

 

Povestea Caravanei, pe îndelete spusă,  este disponibilă într-o formă narativă pe site-ul www.debasm.ro și pe Facebook De Basm.

 

Întâlnirile cu copiii din Conțești și Viperești au avut loc în aer liber, în curtea școlilor din cele două localități, respectând condițiile impuse de actuala situație: distanțare fizică, purtarea de măști de unică folosință, dezinfectarea suprafețelor și a mâinilor, număr maxim de participanți – 15 copii în fiecare grupă.   // anunță organizatorii. 

***

CARAVANA DE BASM 

august-octombrie 2020

 

Ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în Conțești, Teleorman, și Viperești, Buzău.

Antologie online de povești, disponibilă pe www.debasm.ro 

 

cu Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Carmen Tiderle

manager de proiect: Ioana Gonțea

 

Un proiect deBASM în parteneriat cu Agenția Împreună co-finanțat de AFCN

Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună este o organizație care lucrează pentru dezvoltarea romilor şi, explicit şi implicit, lucrează pentru dezvoltarea României. Dezvoltarea celor ce sunt considerați marginali, accesul lor la drepturi și la mecanisme de reprezentare, dezvoltarea unor elemente care să contribuie la explicarea și estomparea unor prejudecăți si stereotipuri existente în societate, dezvoltarea unor programe de dezvoltare locală în comunități vulnerabile, încurajarea dialogului interetnic etc, contribuie în egală măsură la dezvoltarea unei Românii în care fiecare cetățean se simte respectat și valorizat.

 

Cu sprijinul Școlilor Gimnaziale din Conțești, Teleorman, și Viperești, Buzău.

 

Mulțumiri speciale: Cătălina Olteanu, George Berceanu, Lidia Tăbăcaru

 

Voluntari Agenția Împreună: Georgiana Ioniță, Ioana Feraru, Ana Maria Ion

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508