Prezentări de carte în Tabăra de Creație și Re-Creație „Modus vivendi”

aug. 4th, 2020 | By | Category: Postcard

Taberele de Creaţie şi Re-Creaţie ale Asociației „Universul Prieteniei” Iași au apărut din necesitatea de a face cunoscute şi de a promova creaţiile literare ale membrilor asociaţiei, dar şi ale talentelor din diferite zone ale ţării, nu întotdeauna suficient de valorificate și promovate. Programul taberei din acest an a fost deosebit de complex, cuprinzând prezentări de carte, ateliere de creație literară, recitaluri de poezie și muzică, drumeții, vizitarea de obiective turistice, carnaval, întâlnirea cu invitați surpriză,  chiar dacă starea de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a impus anumite restricții, respectate de toți participanții la activități.

Prezentările de carte au debutat cu colecția anului 2020, MODUS VIVENDI, care cuprinde 7 volume de autor. Scriitorul Emilian Marcu a făcut o amplă prezentare a celor 8 colecții de carte apărute în taberele de creație anterioare, insistând pe colecția anului 2020, iar Rodica Rodean, coordonatorul colecției, a prezentat volumele autorilor prezenți în tabără: „Iubirea ca o poezie”(poezie, cu fotografii executate de Constantin Albu)-autor Liliana Albu, „Rânduri printre gânduri” (cronică de carte)- autor Petronela Angheluță, „Cu mintea în inimă” (poezie, cu grafică de carte executată de Andreea Predică)-autor Dorel Mancaș și „Albituri în roz” (poezii vesele)- autor Mihai Constantin Ticu. Autorii au lecturat din volume. Colecția MODUS VIVENDI a fost prezentată anterior, în luna iunie 2020, și în mediul on-line, iar clipurile se pot vizualiza pe canalul de YouTube al Asociației „Universul Prieteniei”.

O altă zi dedicată cărților, prezentate de scriitorul Emilian Marcu,  a adus în atenția participanților volumele: „Zbor întârziat” (poezie, prefața Doina Guriță), autor Angela Stoian Mihai, „Lumina toamnelor târzii” (poezie, referințe pe coperta 4, Emilian Marcu), autor Ioan Mugurel Sasu și „Taifas… cu prietenii” (interviuri, prefața Mircea Radu Iacoban), autor Rodica Rodean. Autorii au lecturat  din volume.

 

Prezentările de carte au continuat și în ziua a treia de tabără cu volumele: „Sălbatice oglinzi” (poezie), autor Florin Dochia, „Tărâmul inocenților” (roman care a primit, în 2019, Premiul „Ion Creangă” pentru proză al Academiei Române), autor Emilian Marcu, „Cele mai bune sunt așteptările” (poezie, volum care a primit Premiul „Mircea Micu” la Festivalul Internațional „Titel Constantinescu”, Râmnicu Sărat, 2019 ), autor Diana Trandafir și „Marșul nucilor pe mare” (poezie), autor Valeriu Valegvi. Autorii au lecturat din volumele prezentate.

Nu a lipsit din program prezentarea unor volume în curs de apariție: „Metamorfoze”, poezie,  al autoarei Anda-Mihaela Miroiu și „Replici în timp”, replici umoristice între Sanda Nicucie și Daniel Bratu.

Recitalul sonetistului-actor Adrian Munteanu a demonstrat posibilitatea de a  aduce poezia la rang de spectacol, iar plăcuta re-întâlnire cu scriitorul Ștefan Mitroi a încheiat seria manifestărilor culturale din tabăra de la Vulcan.

Taberele de creație organizate de 12 ani de Asociația „Universul Prieteniei” Iași în mai multe localități ale țării, atrag personalităţi marcante ale literaturii şi culturii noastre, dar şi entuziaști aspiranţi către tărâmul creaţiilor de valoare, promovând, totodată, o binevenită formă de petrecere a vacanţelor în chip agreabil şi constructiv, rezultanta fiind nu doar cunoaşterea şi prietenia dintre participanţi, ci şi dobândirea de noi cunoştinţe, experienţe, informaţii.

 

Rodica Rodean

 

Număr de vizualizări :699


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro