spot_img

”Pe val” de Angie Thomas, un roman ca un concert de rap

Numele scriitoarei americane Angie Thomas se profilează deja ca un reper important al genului Young Adult. Romanul de debut, ”Ura cu care lovești”, publicat în România de Editura Trei a devenit bestseller imediat după lansare și a fost ecranizat, iar cartea care i-a urmat a cunoscut același succes. ”Pe val”, al doilea roman semnat de Angie Thomas și publicat în Statele Unite la începutul anului trecut este deja numărul 1 în top bestseller New York Times și a avut recenzii elogioase în Washington Post și în presa din Marea Britanie. Mai mult, romanul este în curs de ecranizare, după ce Paramount a achiziționat drepturile. 

„Întotdeauna am considerat scrisul o formă de activism. Cărțile ne ajută să aruncăm o privire în vieți pe care nu le cunoaștem, pot promova empatia” , spune Angie Thomas. Ca și în Ura cu care lovești, acțiunea romanului Pe val, publicat în România de Editura Trei, se petrece într-o zonă a ghetourilor unde violența, sărăcia și lipsa de speranță conferă o perspectivă întunecată fiecărei zile. Brianna, o tânără de culoare de 16 ani, cochetează cu rapul. Și-ar dori să devină o cântăreață mai faimoasă chiar decât tatăl ei, legendă a muzicii underground, ucis cu doisprezece ani în urmă într-o confruntare între bande. Viața de zi cu zi a Briannei este o luptă, fie că este acasă, la școală sau oriunde în societate. Jay, mama Briannei, a reușit să lase în urmă dependența de droguri, însă nu a reușit să câștige respectul părinților soțului ei. Vizitele la centrele sociale pentru a procura alimente sau faptul că familia are adesea de ales între hrană și plata căldurii sau electricității nu sunt situații de natură să o reabiliteze în fața socrilor. Mătușa Pooh, un fel de soră mai mare pentru Brianna și impresarul ei amator, vinde droguri și are probleme cu justiția, iar Trey, fratele mai mare al Briannei, deși a terminat facultatea „magnum cum laude” – cum spune bunica lor – lucrează sub calificarea sa, la o pizzerie.

În afara umilințelor zilnice aduse de sărăcie, Brianna – și toți cei ca ea din comunitatea latino sau afro-americană – au de dat socoteală în fața lumii și pentru o „infracțiune” moștenită odată cu culoarea pielii. Legile sociale nescrise cer ca, într-un magazin sau într-un restaurant, un tânăr de culoare să aibă o atitudine prudentă: să nu dea motive să fie suspect de violență, furt, trafic de orice – Brianna este acuzată de trafic de dulciuri – în principiu, „să nu le dai niciun motiv. Punct”.

Într-o lume în care este suspectă orice ar face, singurul pașaport spre libertate și o viață mai bună, singura posibilitate de a-și face vocea auzită este rapul. Cântecul de debut al Briannei devine viral pe internet imediat după lansare, dar stârnește și controverse puternice, pentru că este interpretat ca o instigare la violență. În mijlocul acestui scandal, Brianna se confruntă cu tentația de a deveni una cu imaginea sa publică, de adolescentă problemă. Revelator, din acest punct de vedere, este dialogul cu mama sa, Jay. Deci, tu cine ești?, o întreabă aceasta. Dintre miliardele de oameni din lume, tu ești singura persoană care poate să răspundă la întrebarea asta. Nu cei de la școala ta. Nici măcar eu nu pot să răspund la ea. Pot spune cine cred eu că ești. Și eu cred că ești briliantă, talentată, curajoasă, frumoasă. Ești miracolul meu. Dar tu ești singura care poate să spună cu hotărâre cine ești. Deci, cine ești?

Sunt… Fraza lăsată în suspensie a Briannei sugerează cititorilor că jocurile încă nu sunt făcute.

Pe val este nu doar un roman care explorează teme precum prietenia, legăturile puternice dintr-o familie, temerile, violența și rasimul, ci și un roman al căutării de sine. Iar uneori muzica reprezintă în același timp o oportunitate de a-ți spune povestea celorlalți, dar și un drum către sine. Brianna este un „trandafir răsărit din beton”, care reușește prin această formă de artă să se ridice deasupra lumii sale.

În ciuda lumii dure descrise, romanul lui Angie Thomas nu este apăsător. Scriitoarea americană are capacitatea de a alterna descrieri extrem de realiste cu episoade de mare sensibilitate, duioșie abia camuflată și umor. Și un alt aspect interesant este că versurile cântecelor sunt redate integral în carte, astfel încât cititorii pot avea senzația că ascultă un concert rap. De altfel, Angie Thomas a mărturisit că mizează pe puterea acestei forme de artă să ducă mai aproape de tineri mesajul cărții sale.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508