spot_img

Narada continuă „Reacție pentru educație”: în contextul digitalizării învățământului, aproximativ 300.000 de copii nu au acces la educația online

În contextul amânării deschiderii școlilor până în toamnă și a digitalizării învățământului, Narada își propune să intensifice în această perioadă campania „Reacție pentru educație” astfel încât fiecare copil care merge la școală să aibă acces online la lecții, iar profesorii să fie pregătiți să se adapteze eficient acestui tranzit. Acum mai mult ca oricând este nevoie de susținere atât pentru copii, cât și pentru profesori, astfel încât trecerea de la învățământul tradițional la cel digital să fie una reușită. Narada pune deja la dispoziție o platformă de crowdfunding pentru profesori, în care pot dona persoanele fizice și juridice care vor să contribuie la acoperirea necesităților profesorilor și elevilor de a se conecta la educația digitală.  

Primele statistici „Reacție pentru Educație” 

 

 

În ultimele 5 săptămâni, agregatorul de nevoi dedicat profesorilor a primit aplicații de la aproape 1.500 de cadre didactice, prin formularul aflat la adresa https://narada.ro/reactie-pentru-educatie/profesori/ . După ce a reușit deja să ducă tablete și cele necesare studiului la copii din medii defavorizate sau către profesori care s-au înscris în platformă, echipa Narada și comunitatea sa de 100 de voluntari își intensifică acum misiunea de a uni mediul privat cu cel educațional, mai ales că în noul context al digitalizării învățământului elevii au nevoie de profesori care îi ghidează, nu de profesori care le împărtășesc informații la care și ei au acces oricând. Totodată, pentru zona urbană, trecerea de la educație tradițională la cea digitală poate fi mai ușoară datorită existenței unor resurse materiale, însă educația digitală poate fi la fel de eficientă pentru mediul rural în cazul în care există tehnologia necesară.

Iată cum arată în cifre primele statistici înregistrate în platforma dedicată (rezultate live aici: Reacțiepentrueducațierezultate :

  • Un total de 1.475 de profesori din toată țara au completat formularul de nevoi.
  • Cei 1475 de profesori din agregator au 136.981 de elevi și au exprimat nevoi urgente pentru 21.068 de elevi (adică 15,4% din total), care nu se pot conecta la educația digitală fie pentru că nu au conexiune la internet, fie device-uri, fie ambele.
  • 372 de elevi au nevoie de acces la internet, ceea ce înseamnă 7,5% din total.
  • 136 de profesori au nevoie de device-uri pentru folosința proprie, deci între 9% – 10% dintre profesorii care au completat formularul.
  • Păstrând raportul eșantionului din agregator, raportat la populația totală școlară și excluzând unitățile școlare din medii nedefavorizate, Narada estimează aproximativ 300.000 de copii deconectați de la educație în acest moment, fie din cauza lipsei de acces la internet, fie pentru că nu au minimum un device prin care să se conecteze.
  • 407 profesori (27%) declară că au nevoie de ajutor din partea unui voluntar Narada pentru a se familiariza cu platformele digitale.
  • 154 profesori au nevoie de licențe software pentru ei și elevii lor, astfel încât să își poată continua activitatea în mediul digital.
  • Contribuțiile financiare din agregator sunt între 100 – 900 lei, cu o medie de 300 lei per donator. Sunt binevenite în continuare donațiile de orice valoare.
  • Județele în care au fost completate cele mai multe formulare și e nivelul cel mai mare de necesități sunt Iași, Galați, Dolj, Olt, Covasna, Constanța.

 

Apel la implicare

Formularul de nevoi pentru profesori funcționează ca un instrument de crowdfunding, adică facilitează implicarea comunității locale pentru profesorii, copiii și școlile din mediile vulnerabile în această perioadă de salt al educației în mediul digital. De exemplu, Cristian Petrescu, învățător Teach for Romania în Rudeni Chitila, și-a finanțat prin platformă nevoia din procesul de educație cu un buget de aproximativ 1400 euro, la care se adaugă o donație extra de 93 de tablete de la o companie. Totul în doar câteva zile de promovare a paginii sale din agregator. Via platforma naradiană de crowdfunding pentru profesori, Cristian Petrescu a făcut astfel încât copiii lui să aibă tablete și toate cele necesare pentru educația digitală. Folosind formularul de nevoi alocat profesorilor și ulterior promovând pagina sa cu necesități, nu doar că și-a atins targetul, dar l-a și depășit cu 300% datorită unei alte donații primite din partea unei companii. Au urmat apoi două zile întregi de inițializat tablete, instalat aplicații și ulterior livrarea din poartă în poartă, operațiuni de care s-a ocupat echipa Narada.

Astfel, cine dorește să contribuie poate:

  • să distribuie formularul și să asiste profesorii din medii defavorizate în completarea lui. Înscrierea în formular nu echivalează cu certitudinea finanțării cazului, care depinde în continuare de eficiența cu care profesorul își promovează aplicația în comunitate, în grupul de părinți și pe canalele sale de social-media.
  • să aleagă unul din cazurile profesorilor înscriși pe platformă și să contribuie financiar sau cu device-uri. Alegerea cazurilor se face apăsând pe județul de pe harta în care se dorește a se face contribuția, ulterior alegând aplicația profesorului pe care dorește să îl sprijine și apoi contribuind material prin mijloacele disponibile pe pagina cazului.
  • să promoveze pe canalele proprii de social media, dar și prin alte mijloace în propria comunitate paginile profesorilor pe care dorește să îi ajute, astfel încât să atragă și alte persoane din comunitate care doresc să contribuie.
  • Să redirecționeze resurse existente în mediul de business pentru susținerea proiectului, dar și pentru achizițiile directe către profesori.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508