spot_img

Premiile Scena.ro 2020 pentru teatrul independent

Începând din acest an revista de artele spectacolului Scena.ro va acorda o serie de premii anuale menite să pună în valoare producțiile și coproducțiile independente din întreaga țară. Grupul de reflecție și inițiativă GRIT, alcătuit din criticii Cristina Modreanu, Alina Nelega, Marian Popescu, Miruna Runcan, Oana Cristea-Grigorescu și Oana Stoica (Asistentă de proiect: Ilinca Urmuzache), a gândit o structură de premiere flexibilă, în acord cu realitățile contemporane ale scenei aflate în continuă și rapidă transformare și va premia acele producții și artiști care se remarcă din acest punct de vedere.

Premiile sunt următoarele:

 

Premiul Scena.ro pentru concept de spectacol – se acordă unui artist sau unui colectiv artistic care a creat un format de text sau un dispozitiv scenic centrat pe decor, sunet, mișcare, video sau alte elemente, propunând un concept care definește spectacolul.

 

Premiul Scena.ro pentru prezență scenică – se referă în egală măsură la actori și actrițe, dansatori și dansatoare, precum și la alte tipuri de performeri, care își dezvoltă mijloace de expresie diferite de cele convenționale.

 

Premiul Scena.ro pentru spectacol de risc – se acordă unui spectacol ai cărui creatori au curajul de a propune o temă de risc cum ar fi: corupția, educația religioasă, condiția femeii, universul LGBT sau al minorităților etnice sau religioase, sau o modalitate nouă de discurs, implicând o expunere personală. De asemenea, premiul poate fi acordat oricărei categorii de artiști, de la dramaturg la actor, artist vizual sau de sound, pentru performance sau interpretare actoricească, după cum consideră juriul.

 

Premiul Scena.ro pentru spectacol pe text nou românesc – se acordă unui spectacol care pune în valoare un text nou românesc, adus în scenă pentru prima dată.

 

Premiul Scena.ro Compania independentă a anului 2020 – se acordă unei organizații nesubvenționate de stat – ONG, fundație culturală, firmă privată – care a propus pe parcursul anului avut în vedere de juriu un program de artele spectacolului coerent și pe care l-a dus la îndeplinire cu consecvență și perseverență, creând o platformă de vizibilitate pentru ideile propuse.

 

Mențiune importantă: Fiecare din aceste premii poate fi acordat, de asemenea, unui teatru sau unui proiect independent, dacă juriul decide în acest sens. Ele implică o sumă de criterii diferite de cele obișnuite și acceptate social, în funcție de care noi am privi spectacolul. De asemenea, includ componenta etică a spectacolului, nu doar pe cea estetică.

 

Condițiile de acordare a premiilor sunt următoarele:

Până la data de 1 iunie așteptăm propunerile producătorilor de spectacole pe adresa premiilescena.ro@gmail.com. Fiecare producător poate propune mai multe spectacole, cu condiția să fi avut premiera după 1 septembrie 2019. Propunerile trebuie să includă o scurtă descriere a spectacolului (max. 100 cuvinte), atribuirea completă și corectă (autori, distribuție, producători, adrese de contact, alte detalii), un calendar de programare a spectacolului (cu cel puțin trei reprezentații programate în perioada 1 iunie-20 septembrie 2020) și un link către o înregistrare disponibilă a spectacolului. De asemenea, vă rugăm să anunțați și reprezentațiile ce vor avea loc în deplasare, în măsura în care datele sunt cunoscute, astfel încât să existe cât mai multe șanse ca spectacolele să fie văzute live de către membrii juriului.

În faza următoare, pe baza propunerilor primite, dar și a prospecției realizate de către membrii juriului, vor fi vizionate toate spectacolele propuse, fiecare dintre ele fiind văzute live de cel puțin doi membri ai juriului.

Juriul va anunța lista de nominalizări până la data de 20 septembrie, urmând ca același juriu să decidă care sunt câștigătorii fiecărui premiu în cadrul unei discuții cu ușile deschise, la care vor fi invitați toți artiștii nominalizați și alți reprezentanți ai comunității de arte ale spectacolului și care va avea loc în cadrul celei de a 7-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București, desfășurate între 1 și 4 octombrie a.c.

Componența juriului și alte detalii legate de Premiile Scena.ro vor fi anunțate pe site-ul www.revistascena.ro la secțiunea Știri pe care vă invităm să o urmăriți.

Pentru mai multe detalii scrieți la premiilescena.ro@gmail.com. Persoana de contact – Ilinca Urmuzache.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508