”Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov e în top 3 pentru Premiile Gourmand World Cookbook, Paris 2020

mart. 12th, 2020 | By | Category: Agenda de carte

Albumul ”Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, apărut la Editura Cartier în 4 ediții,  este în lista scurtă (top 3) pentru Premiile Gourmand World Cookbook Awards 2019, categoria C07 Europa de Est, și a obținut certificatul Best in the World. Autorii albumului sunt invitați la Târgul Cărților Gastronomice de la Paris (Paris Cookbook Fair), care va avea loc în perioada 3-7 iunie curent. Premiile vor fi înmânate la 3 iunie la ceremonia festivă în cadrul Satului Internațional de Gastronomie din fața Turnului Eiffel din Paris. Invitatul special al ediției actuale este Indonezia. Premiile Gourmand World Cookbook au fost înființate în 1995 de către Edouard Cointreau. Acum este cel mai important eveniment de Cultură Gastronomică din lume. În fiecare an ele celebrează cele mai bune cărți despre gastronomie și vinuri.

 

În fiecare an Gourmand oferă premiile într-un loc foarte special pentru gastronomie. Ceremonia este un prilej de a-i întâlni pe cei mai importanți oameni din lume în domeniul gastronomiei și cărților: sute de editori, autori, bucătari șefi și jurnaliști iau parte la evenimente. Premiile Gourmand sunt comparate cu Oscarul din domeniul cinematografiei. Istoria  Gourmand World Cookbook Awards este paralelă cu istoria editării cărților gastronomice publicate în ultimii 25 de ani.

În 2020 Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin va apărea și în ediție engleză (traducere de Monica Predatu) și franceză (traducere de Veronique North-Minca).

„Caldă, sentimentală, dar nemiloasă cu sine, bogată, dar fără să-și valorifice propriile bogății, pierdută mereu între termenii cotropit și eliberat, nostalgică, dar lipsită de memorie, conservatoare, dar gata oricând să îmbrățișeze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mândră de propria istorie, dar adesea fără să-și cunoască numele propriilor străbunici, Moldova a ajuns să aibă o identitate atât de multiplo-multiplicată, încât pare că nu o mai are deloc. Trăiește în același timp și în secolul XXI, și în Evul Mediu, se rupe, fără să se hotărască vreodată, între Est și Vest, sărbătorește două Crăciunuri, deschide șampania de revelion la diferite ore, pune pe același piedestal de mâncare tradițională „de la mămuca” și sarmalele, și salata „olivie”. Și dacă acceptăm, într-un sfârșit, că ăștia suntem, chiar dacă nu ne place cum suntem, hai măcar să încercăm să ne cunoaștem, să înțelegem ce culoare și ce hram poartă acest „cum”. Acesta e simplul mesaj al cărții pe care binevoiți să o țineți în mâini. E o oglindă sentimentală în care sperăm să vă placă să priviți. Veți găsi aici locuri demne de văzut, de simțit și de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi băgați în seamă, dar și bucătari școliți cu mult respect pentru tot ce e adevărat. Veți găsi cherdele, larzănci, oi coapte în propria piele, alivenci, plăcinte cu frunze de sfeclă, covrigei opăriți, jamboane, scordolele, iahnii, vânat, chiselițe, cuțcuț, borșuri seci cu hațmațuchi și drehliță, plăcinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnișuri, kiur, cozonaci și babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, brăgi, cireșate, țuici transpirate, de la caz la caz. Arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de țărani, dar și din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte țări. De gătit primăvara, de gătit vara ori iarna, de post și de câșlegi. De adus aminte, de pomenit bunicii și de visat. Modeste, dar și luxuriante mâncăruri moldovenești, dar și ucrainești, și bulgărești, și evreiești, și țigănești, și găgăuze, c-ar fi păcat să ne prefacem că nu ne fierbem de secole în unul și același ceaun.” (Angela Brașoveanu)

 

ANGELA BRAȘOVEANU este una dintre cele mai originale jurnaliste din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, a editat mai multe reviste: Cartier-magazin, Revista cărților, Capitala-magazin, Punkt, remarcabile prin concept, stil, ironie și lipsa de teme tabu.  A organizat, în 2006, Clubul hedoniștilor, primul club de degustări de vin din țară, care adună atât profesioniști ai domeniului, cât și amatori ce vor să cunoască mai mult. Din 2017 realizează emisiunea Egoist la TV8. Călătoriile, artele, oamenii,  gastronomia și vinul au interesat-o întotdeauna, a scris despre toate, și, cu îngăduința stelelor, va mai scrie.

ROMAN RYBALEOV este unul dintre cei mai buni fotografi din Republica Moldova. Absolvent al Academiei de Fotografie din Moscova, are mai multe premii naționale și internaționale, a fost numit în repetate rânduri, de către revistele locale, Fotograful Anului. Din 2009 a creat propria școală de fotografie (photoschool.md),  care are deja peste o mie de absolvenți.  Este pasionat de oameni și călătorii. A organizat, împreună cu școala, zeci de phototrip-uri atât prin Republica Moldova, cât și în diferite colțuri ale lumii, de unde au revenit întotdeauna cu capturi demne de reviste internaționale.

 

Număr de vizualizări :344


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro