spot_img

Filme realizate de regizoare spaniole contemporane, reunite sub motto-ul „Spațiu feminin. Personal și politic”, cu acces gratuit

Luna femeii este sărbătorită anul acesta la Institutul Cervantes din București prin proiecția unui grupaj de filme realizate de cineaste spaniole contemporane. Astfel, în perioada 12-14 martie 2020, zilnic, începând cu ora 19.00, în Sala „Auditorium” a Institutului din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38 vor rula, cu acces gratuit, o serie de filme recente, relevante pentru cinematografia spaniolă realizată de femei. Selecția, reunită sub motto-ul „Spațiu feminin. Personal și politic”, include două lungmetraje, un documentar și o serie de scurtmetraje.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.

Intrarea este liberă în baza unei rezervări prin e-mail trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es (rezervarea fiind confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare).

 

„Spațiu feminin” este un program de tradiție al Institutului Cervantes, iniţiat în 2010 şi construit în jurul creaţiei câtorva cineaste din noua generație. Programul însumează creații curajoase, care denunță realitatea înconjurătoare și prin care tinerele creatoare din cinematografia spaniolă își asumă provocările prezentului. Cele patru scurtmetraje evidențiază personaje feminine extrem de diferite, care se îndepărtează de tiparele de gen, atingând puncte nevralgice precum cel al încercărilor de reprezentare a femeilor în relațiile cu autoritatea, o parte dintre acestea reușind să lărgească spațiul de interés și asupra altor medii, precum cel african. Ca și la edițiile precedente, grupul Trama, asociația festivalurilor de film realizate de femei din țară, va curatoria o selecție de scurtmetraje care dau glas unor povești impresionante prin naturalețea lor.

 

PROGRAM

Joi, 12 martie, ora 19.00

La filla d’algú – lungmetraj (Marcel Alcantara Flores; Julia De Paz Solvas; Sara Fantova Barrena; Enric Vilageliu Arnella; Alejandro Marín; Carlos Villafina Peláez; Gerard Vidal Cortes; Celia Giraldo Lozano; Guillem Gallego Bertran; Valentín Moulias; Pol Vidal Rivas, 2019).

Versiune originală catalană și spaniolă, subtitrare engleză

 

Vineri, 13 martie, ora 19.00

Young and Beautiful – lungmetraj (Marina Lameiro, 2018)

Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză

 

Sâmbătă, 14 martie, ora 19.00

Tódallas mulleres que coñezo – lungmetraj  (Xiana do Teixeiro, 2018)

Versiune originală galiciană și spaniolă, subtitrare engleză

 

Calup de scurtmetraje

  • Dúctiles (Marisa Benito, 2018) – Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
  • Centrifugado (Mireia Noguera, 2018) – Versiune originală spaniolă, subtitrare engleză
  • No me despertéis (Sara Fantova, 2018) – Versiune originală euskera și spaniolă, subtitrare engleză
  • Quand j’étais petit (Elena Molina, 2015) – Versiune originală franceză, subtitrare engleză

 

PARTENERI MEDIA: Observator cultural, Radio România Cultural, Ziare.com, Urban.ro, LiterNet, Filme și Cărți, Știrile TVR

 

 

Lungmetraje

 

 

La filla d’algú

La hija de alguien / Fiica cuiva

Spania, 2019,71 min

Regie: Marcel Alcantara Flores, Julia De Paz Solvas, Sara Fantova Barrena, Enric Vilageliu Arnella, Alejandro Marín, Carlos Villafina Peláez, Gerard Vidal Cortes, Celia Giraldo Lozano, Guillem Gallego Bertran, Valentín Moulias, Pol Vidal Rivas

Sinopsis:Eli, de 30 de ani, avocată din clasa înaltă, însărcinată. În aceeași zi în care este programată audierea pentru un proces mediatic pe care îl pregătise de mult timp alături de tatăl său, un avocat celebru din Barcelona, acesta dispare. În căutarea sa, Eli va descoperi o realitate ce îi va răsturna stabilitatea familială și emoțională.

Tráiler

Premii: Festivalul de de Málaga, Cine en Español (2019) ­ ZonaZine ­ Biznaga de Plata pentru cea mai bună actriță (Aina Clotet) Festival de Málaga. Cine en Español (2019) ­ ZonaZine ­ Premiul Movistar + pentru cel mai bun film.

 

Young and Beautiful

Tineri și frumoși

Spania, 2018, 72 min.

Regie, scenariu, fotografie și productie: Marina Lameiro

Gen: Documentar

Sinopsis: Poti, Nais, Ione și Das sunt patru tineri care s-au hotărât să trăiască așa cum doresc. Apropriindu-se de vârsta de 30 de ani, sunt copleșiți de un profund sentiment de neliniște: sunt departe de a fi adulții independenți, stabili și înflăcărați așa cum visaseră mereu. În timp ce societatea îi împinge să-și abandoneze aspirațiile lor „egoiste”, fiecare dintre ei trebuie să-și analizeze identitatea prin dialog. Astfel ia naștere un schimb intim între ei și Marina, prietena lor și regizoarea acestui film. Însoțită de camera de filmat, este alături de ei în momentele cele mai lucide și fragile din viața de zi cu zi: când dansează, când se trezesc împreună, când se plimbă prin locuri dragi, când izbucnesc în plâns și când râd, în tot acest timp căutând, împreună, alternative pentru a se menține integri.

Tráiler

 

 

Tódalas mulleres que coñezo            

Todas las mujeres que conozco / Toate femeile pe care le cunosc

Spania, 2018, 71 min

Regia si scenariul: Xiana do Teixeiro, Imagine: Belén Mendaña, Noemí Chantada, Xiana do Teixeiro, Muzica: Ta!

Gen: Documentar

Sinopsis: De la nivel personal la cel politic, existența a diferite femei evidențiază cât de masculinizată și violentă continuă să fie, în prezent, viața. În trei conversații revelatoare cu prietene, colaboratoare și eleve de liceu, regizoarea își propune să articuleze un discurs despre teamă care să nu accentueze teama, un discurs despre violență care să nu fie violent.

Un stil cinematografic direct, orizontal, autocritic, fragmentar. O poveste a solidarității universale.

Tráiler

 

 

 

 

 

 

 

Scurtmetraje la feminin

(Scurtmetraje selecționate din edițiile Scurtmetraje la feminin din 2017, 2018 și 2019)

 

Dúctiles/Maleabile

Spania, 2018, 3 min.

Nerecomandat sub 13 ani

Regie, productie si scenariu: Marisa Benito

Muzică: Lost Twin

Sinopsis: Imaginea femeii a fost folosită și adaptată gustului societăților și evenimentelor istorice din fiecare epocă, ceea ce a dus la crearea unor tipare și stereotipuri. Aceste modele au fost filtrate, într-o formă sau alta, de pe piedestalul puterii masculine, care le-au folosit pentru a le atribui femeilor norme de conduită etică și morală, funcții și spații specifice.

 

Centrifugado / Centrifugat

Spania, 2018, 11 min.

Nerecomandat sub 7 ani

Regie si scenariu: Mireia Noguera

Sinopsis: Un tânăr o ajută pe o femeie în vârstă să-și urce rufele până acasă. Odată ajunși, doamna nu dorește să îl mai lase pe acesta să plece.

 

No me despertéis / Nu mă treziți

Spania, 2018, 3 min

Regie: Sara Fantova

Scenariu: Sara Fantova, Nuria Dunjó, María Fernández Daranas

Imagine: Clara Rus

Muzică: Izaro, Xavier Méndez

Sinopsis: Bilbao, 2009. Jone este un adolescent de clasa a opta, într-o școală în care atmosfera este una agresivă și naționalistă. Într-o zi, tatăl său primește o poziție în Guvernul basc, motiv pentru care va trebui să fie escortat și să renunțe la viața de până atunci.

 

Quand j’étais petit / Când eram mic

Spania, 2015, 12 min,

Regie, scenariu, imagine: Elena Molina

Sinopsis: Familia lui N’Sele Malone obișnuia să se reunească pentru a vedea spectacole improvizate cu marionete, când unchiul său se întorcea vara din Burundi. Malone avea 12 ani și nu le acorda prea multă atenție, fiind interesat doar de fotbal. Într-o zi, în timp ce se juca pe stradă, s-a petrecut ceva ce avea să-i schimbe complet cursul vieții.

După 20 de ani, el este unul dintre marionetiștii cei mai cunoscuți din Africa de Vest și doar prin intermediul marionetelor pe care le realizează în laboratorul său din Burkina Faso este capabil să se elibereze de amintirile sale, să dea un sens trecutului său.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508