spot_img

Cristian Ruja, câștigătorul trofeului “Florica Cristoforeanu” la ediția a XI a a Concursului “Drumul spre celebritate”

Pe 29 februarie și 1 martie 2020, în orașul natal al marii artiste Florica Cristoforeanu – Râmnicu Sărat, s-a desfășurat ediția a XI-a a Concursului Internațional “Drumul spre celebritate”.Tineri artiști lirici din Italia, Bulgaria, Republica Moldova și România au interpretat programe variate, spectaculoase, uimind spectatorii și juriul de specialitate din care au făcut parte: soprana Cristina Simionescu, solistă a Operei Naționale Române din Iași și conf.univ. dr. la Universitatea Națională de Arte George Enescu, profesoara Maria Chihaia și criticul muzical Mihai Cosma, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

45 de tineri cântăreți au oferit o întrecere de înalt nivel artistic, un maraton muzical de neuitat, evoluțiile acestora fiind răsplătite cu premii importante oferite de: Primăria Râmnicu Sărat, Consiliul Județean Buzău, Orchestrele și Corurile Radio, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociaţia “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă”.

Pe 1 martie, ziua în care Florica Cristoforeanu a părăsit acestă lume, în urmă cu 60 de ani, la Rio de Janeiro, a avut loc o expoziție dedicată marii artiste, în care am putut vedea fotografii din spectacole de pe scene celebre, afișe, dedicații date marii noastre cântarețe de celebritățile lumii. Vernisajul a fost urmat de o sesiune de comunicări “Florica Cristoforeanu – 60” la care au luat cuvântul: primarul municipiului Râmnicu Sărat – Sorin Cîrjan, directorul Centrului Cultural Florica Cristoforeanu din Râmnicu Sărat – prof. Violeta Vîlcu, prof. univ. dr. Mihai Cosma, Președintele Asociației Pro Valores – Sebastian Crăciun și prof. Răzvan Theo Chirac.

Apoi în fața unul public numeros a avut loc ceremonia de premiere și concertul gală al laureaților Concursului “Drumul spre celebritate”, ediția a XI-a.

Câștigătorul Trofeului “Florica Cristoforeanu” a fost declarat baritonul Cristian Ruja, care a primit și premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese românești.

Acesta s-a născut în 1994 la Cugir, județul Alba. A absolvit Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova în anul 2013, loc în care și-a însușit bazele muzicale la clasa de pian a Paulei Georgescu, mai târziu făcând trecerea către lumea cântului vocal la clasa tenorului Adrian Ghidiceanu.

În prezent este masterand anul II al Universității Naționale de Muzică București la clasa prof. univ. dr. Bianca Manoleanu, totodată fiind artist liric al Corului Academic Radio.

Cristian Ruja a participat la numeroase masterclass-uri susținute de cântăreți importanți ca tenorul Alexandru Badea, baritonul Habela Marcin, basul George Crăsnaru, baritonul Lucas Meachem (deținătorul premiului Grammy 2016), dar a luat parte și la prestigiosul Canto Vocal Program în Zagreb, Toulouse, Bordeaux, București. A fost solist în lucrări vocal-simfonice de Brahms, Bruckner, Bach, Puccini, Haydn, dar și în opere de Purcell, Paul Constantinescu și Mozart.

Cristian Ruja, pe lângă importantele premiile în bani, a obținut un concert cu Orchestra de Cameră Radio (6 mai 2020) și un turneu national de recitaluri sub genericul “Citadele muzicale”.

Co-organizatori: Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu”, Asociația “Pro Valores”, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin Programul “Oportunități la tine acasă”, Orchestrele și Corurile Radio.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, JurnalMM.ro, AgențiadeCarte.ro, RomâniaPozitivă.ro, Bucureșteni.ro, Roportal

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508