spot_img

„Bucureștiul este un oraș atât de plin de viață, ne dorim să îi imprimăm Institutului Cervantes o imagine în același ton!”

Luni, 3 februarie 2020, de la ora 19.00, a avut loc primul mare eveniment din acest an propus de Institutul Cervantes din București iubitorilor de cultură din capitală: vernisajul celor trei picturi murale create de Pisica Pătrată, unul dintre primii street artists din România, în holul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Colaborarea dintre apreciatul artist vizual român și principalul spațiu de popularizare a culturii spaniole și hispano-americane în România este prilejuită de dorința instituției de marca cei 25 de ani de la deschiderea filialei din București.

„Bucureștiul este un oraș atât de plin de viață, ne dorim să îi imprimăm Institutului Cervantes o imagine în același ton! Iar cu ajutorul acestor imagini în mișcare create de talentatul artist român Pisica Pătrată, am reușit, credem noi, să subliniem excelent legăturile dintre Spania și România.

Acesta este doar începutul: plănuim ca, anual, să invităm artiști din România, din Spania sau din spațiul hispano-american să evidențieze artistic această puternică legătură dintre social și uman în spațiul Institutului Cervantes din București”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din București.

 

Cele trei picturi murale semnate de Pisica Pătrată găzduite în incinta Institutului Cervantes din București pot fi vizionate de oricine dorește, pe durata întregului an 2020,  în intervalul orar în care instituția are program cu publicul (luni-vineri: 09.00-21.00 și sâmbăta: 09.00-15.00).

Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziția din holul central, creație care însumează toate preocupările recente ale artistului: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. Alte două lucrări, situate la mezanin, respectiv etajul I al instituției, completează proiectul artistic.

 

„Prin acest proiect, Institutului Cervantes din București a girat nu doar numele meu, ci un întreg curent artistic care, deși actual, este văzut de multe ori ca un act de vandalism. Este așadar un moment important pentru toți cei care compun comunitatea street-artists, un gest, atât de necesar, de recunoaștere a creației lor”, a mărturisit Pisica Pătrată, artistul care semnează cele trei picturi.

 

E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, a salut de asemenea proiectul inițiat de Institutul Cervantes din București: „Este o dovadă palpabilă a dorinței de a strânge legăturile dintre cele două țări, prin intermediul culturii”.

 

Vernisajul a fost urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing).

 

 

Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limbă spaniolă.

Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea  Hotelului Cișmigiu și dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii.  În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.

Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituții locale și străine, activități culturale diverse, atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.

Dincolo de promovarea limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiștii și cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziție, prin închiriere, a unor spații pe care le deține, precum Sala „Auditorium” sau Sala de expoziții.

 

Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508