spot_img

”Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru”- ediție bilingvă, de Periklis Mihailidis

Editura Omonia anunță apariția volumului ”Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru”- ediție bilingvă, de Periklis Mihailidis. Traducere din limba greacă: Christina CHRISTODOULOU-TODEA. Cuvânt-înainte: Andreas Kl. SOFOKLEOUS. Epilog: Charalambos CHRISTODOULOU.

Cea mai recentă apariție a Editurii Omonia reproduce un manual de geografie a Ciprului pentru învățământul gimnazial  tipărit în 1887 la Tulcea. Autorul, Periklis Mihailidis (1836/1837-1905), este un profesor cipriot sosit în 1863 la Galați, unde conduce o școală elementară de băieți. În paralel cu  lucrările bilingve de învățare a limbii grecești pentru români și a limbii române pentru greci – printre primele de acest fel apărute la noi, Periklis Mihailidis redactează, așa cum mărturisește în prefață, o carte de geografie, „fiind stimulat, pe de o parte, de ideea că nu există un manual de predare în şcolile Ciprului analog cu cel al altor ţări civilizate, şi, pe de altă parte, din dragoste de patrie, pentru a fi pe cât posibil util tinerei generaţii”.

Dincolo de valoarea sa ca mărturie de dragoste a unui cipriot trăind departe de patrie și dornic să o cunoască mai bine și să o facă cunoscută și unui public mai larg, dat fiind că este „una dintre cele mai mari insule din Marea  Mediterană şi cu siguranţă că ar prezenta un material de studiu bogat şi interesant”, volumul apărut acum 132 de ani este o radiografie a insulei la aproape un deceniu de la transferarea Ciprului sub administrație britanică (act consfințit prin „Convenția Ciprului” din 4  iunie 1878), după o ocupație otomană de trei secole.  Totodată, manualul este revelator și pentru principiile pedagogice de predare a acestei discipline în a doua jumătate a secolului 19. Dascălul cipriot insistă asupra importanței desenului la geografie, „putând fi comparat”, în opinia sa, „cu cheia care deschide o cameră, sau cu ochiul clar văzător”. De aceea nu a „precupeţit niciun efort şi nicio cheltuială, îmbogăţind această ediţie cu patruzeci de desene, fiind convins că imaginea are un efect puternic asupra elevilor”. Într-adevăr, efortul se dovedește salutar, volumul reprezentând o performanță tipografică a vremii.

În prefața sa la ediția românească, regretatul profesor de Științele Comunicării și Mass-Media de la Universitatea Ciprului din Nicosia,  Andreas Kl. Sofokleous (1940-2018), stăruie asupra contribuției lui Mihailidis la presa cipriotă – fondator, la întoarcerea în patrie,  al publicației „Evagoras”,  „primul ziar grecesc din Nicosia” –, întregind astfel personalitatea fostului dascăl și gimnasiarh de la Galați.

Retipărirea manualului lui P. Mihailidis, la 125 de ani de la moartea acestuia, reprezintă un act de recunoștință adus dascălului care a predat,  timp de 27 de ani, la școli din portul dunărean. Inițiativa aparține tot unui cadru didactic cipriot, profesorul de matematică Charalambos Christodoulou, atașat, la rându-i, de România, prin soția sa. Româncă stabilită în Cipru în 1962,  traducătoare din literatura cipriotă și semnatara versiunii românești a Geografiei politice, ambasadoare a culturii române în patria de adopție, Christina Christodoulou-Todea este sufletul Alianței Românilor din Cipru, pe care a fondat-o în 1995 la Nicosia și în fruntea căreia se află de atunci. Geografia politică a lui P. Mihailidis este a șasea carte tradusă în limba română de Christina Christodoulou-Todea. Între lucrările a căror versiune românească poartă semnătura Christinei Christodoulou-Todea figurează Istoria Ciprului de Katia Hatzidemetriou (apărută în două ediții) și romane aparținând unor străluciți reprezentanți ai prozei actuale cipriote (Yannis Katsouris, Panos Ioannidis, Elli Paionidou Vivian Avraamidou-Ploumbi).

Manualul lui Mihailidis va stârni, sperăm, curiozitatea profesorilor și elevilor celor șase școli românești din Cipru, ai școlii românești din Atena sau ai școlii grecești „Athena” de la București, dar și interesul  comunității științifice din cele două țări, care va avea un material de studiu, până acum inedit,  asupra unui moment revelator pentru relațiile româno-cipriote din a doua jumătate a secolului 19.

 

Originar dintr-un sat din apropierea Nicosiei,  Periklis Mihailidis (1836/1837-1905) şi-a făcut studiile în capitală şi apoi la Atena (absolvent al Şcolii Regale Normale „cu nota de eminent”). Învăţător, timp de  şapte ani, în localitatea Xylokastron de lângă Corint, în Grecia, se stabileşte apoi în Principatele Dunărene, ca profesor de limba greacă la şcoli din oraşele dunărene unde  înfloreau puternice comunităţi greceşti. La Galaţi deschide în 1863 o şcoală de băieţi și o librărie. În tipografia „Apollon” deţinută de tatăl său (A. P. Mihailidis) la Tulcea tipăreşte în 1887 lucrarea Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru.  Din 1890 se stabileşte  la Nicosia, unde se îndeletniceşte cu jurnalistica (editor al ziarului „Evagoras”, 1890-1905).  La Varosi (lângă Famagusta), unde îl găsim  în ultimul an de viaţă, fondează o tipografie (sub numele de „Evagoras al Salaminei”) după modelul celei de la Tulcea, o legătorie de carte şi o librărie. Soţia sa, Arghyri, era grecoaică din România.

 

 

Periklis Mihailidis, Topografie elementară sau Geografia politică a insulei Cipru

Ediție bilingvă

Editura OMONIA, București, 2019, 150 p.

 

 

Editura OMONIA, fondată în 1991 la București, singura casă de editură din România care publică exclusiv traduceri din literatura neoelenă sau cărți (elaborate de specialiști greci și români) despre Grecia, Cipru și elenismul din România, a publicat, în cei 28 de ani de activitate, aproape 200 de titluri, dintre care 25 în ediție bilingvă. 12 volume sunt traduceri din literatura cipriotă sau cărți despre elenismul cipriot și relațiile româno-cipriote (Suflet cipriot. Antologia nuvelei cipriote, 1997, Elena Lazăr, Panorama literaturii cipriote, 1999, Andreas N. Mitsidis, Scurtă istorie a Bisericii din Cipru, 1999, Un cărturar cipriot la București. Epaminondas Frangoudis, Discursuri, 2014,  Romanian-Cypriot Relations. An Illustrated History, 2016 etc.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508