spot_img

”A fi poet este un destin, adesea trist în normele sociale, dar nu orice autor de texte este neapărat un poet”

Vineri, 29 noiembrie 2019, ora 17.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București ( Strada Nicolae Crețulescu nr.8 ), a avut loc Gala de Decernare a Premiului Naţional pentru debut în poezie Traian T. Coşovei”, ediţia a VI-a. Juriul ediţiei 2019 a fost compus din scriitorii Dan Mircea Cipariu, Ştefania Coşovei şi Irina Lazăr. Au fost înscrise oficial şi regulamentar în concurs  23 de grupaje, un număr de grupaje fiind descalificate pentru nerespectarea Regulamentului de înscriere. Juriul a decis prezenţa în finală a patru grupaje, aparţinând autorilor Elena BĂLĂŞANU, Relu CAZACU, Mihaela Anca FARCAŞ şi Oxana GHERMAN. În urma dezbaterii asupra grupajelor finaliste, în a doua etapă a jurizării, s-a decis neacordarea Premiului Naţional pentru Debut în Poezie „Traian T Coşovei” la această ediţie, dar s-a oferit premiul ”1,2,3 sau…”, constând în publicarea volumului de debut de către Editura Trascus Arte, lui Relu CAZACU. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

 

Evenimentul a fost moderat de scriitorul Adrian Suciu: ”Premiile naționale pentru debut în poezie Traian T. Coșovei sunt deja o tradiție, ne aflăm la a șasea ediție, în cele cinci ediții de până acum, și sperăm că și la această ediție, am reușit să punem pe piață, la modul cel mai serios, niște poți care sunt viii în literatura română contemporană, cum ar fi Tudor Voicu, Raluca Neagu, Cecilia Costache și mulți alții, iar acesta este modul cel mai bun de a-l onora pe Traian T. Coșovei, care este unul din cei mai generoși poeți pe care i-a avut literatura română. Poate n-ar fi rău, având în minte lecția de viață și de poezie a lui Traian T. Coșovei să ne și evaluăm noi pe noi înșine, pentru că lipsa de receptare și de evaluare pornește de la faptul că noi înșine nu știm să ne evaluăm și să ne receptăm. Am să vorbesc puțin despre Muzeul Național al Literaturii Române, care în acest moment este cea mai importantă instituție a literaturii române. Onorându-și datoria de a ține în raft tot ceea ce literatura română a lăsat valid de-a lungul timpului, de câțiva ani de zile s-a deschis într-un mod fabulos înspre tot ce înseamnă experiment, avangardă, toate formele de expresie și acțiune artistică se regăsesc în instituția aceasta și în felul acesta ea rămâne vie. Niciodată nu căutați adevărul artistic în cultura oficială, o revoluție literară, artistică, începe de la periferie, obișnuiți-vă să nu mai căutați adevărul artistic acolo unde se pun reflectoarele, acolo o să găsiți minciună, poate poleită, poate amestecată cu adevăr, dar revoluția se găsește întotdeauna la margine.

 Traian T. Coșovei știa foarte bine lucrurile acestea, el a avut și în viață și în poezie vocația paradoxului, de fapt, e o tautologie ce spun eu acuma, pentru că viața și pozia sunt întotdeauna paradoxale. Revin la paradox pentru că am vorbit despre Muzeul Național al Literaturii Române, cea mai importantă instituție de astăzi a literaturii române, care de șase ani, în numele lui Traian T. Coșovei, organizează acest eveniment alături de cea mai revoluționară entitate a literaturii române contemporane, Asociația Culturală Direcția 9, cea care, cum frumos spunea fratele nostru Ciprian Chirvasiu, a instituit haiducia în poezia românească. Așadar, ne rămâne să sperăm că după ce vom muri noi, vor fi alții care să ducă mai departe memoria spirituală a lui Traian T. Coșovei.”

 

 

A urmat un recital poetic susținut de actorul Marius Bodochi din antologia ”Elegii pentru o bucată de iaht”, editura Tracus Arte, 2014 și un  moment de reculegere în memoria lui Traian T. Coșovei.

”Anul acesta jurizarea s-a încheiat abia astăzi, Traian T. Coșovei ar râde foarte tare de mine dacă m-ar vedea citind de pe un comunicat, așa că o să vă spun că au fost înscrise douăzeci și șapte de grupaje, câteva au fost descalificate pentru că nu corespundeau criteriilor de înscriere în concurs, după o rundă dură de jurizare au rămas patru grupaje finaliste, autorii acestora sunt Elena Bălășanu, Relu Cazacu, Mihaela Anca Farcaș și Oxana Gherman. În urma dezbaterii din a doua rundă a jurizării, juriul a decis că toate cele patru grupaje sunt în preajma debutului, dar tot juriul a decis că nu va acorda anul acesta Marele Premiu pentru debut în poezie Traian T. Coșovei, pentru că un singur grupaj s-a detașat printr-un conținut foarte bun, dar care are defecte de construcție ce pot fi remediate până la evitare, vom acorda premiul 1,2,3 sau… domnului Relu Cazacu. Pe scurt, nu se acordă premiul I, ci numai premiul II. Învățați lecția lui Traian T. Coșovei, a fi poet este o imensă responsabilitate, nu e faptul de a te face plăcut sau de a deveni celebru, când mergeți undeva cu o carte de poezie nu plecați niciodată cu un manuscris prost, fără structură interioară, în care nu există o concepție și o poveste. La orice pagină ai deschide o carte de-a lui Traian T. Coșovei citești o poezie foarte bună. ”, a adăugat Adrian Suciu.

Relu Cazacu a citit câteva poezii din manuscrisul înscris în concurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudor Voicu: ”Ieri, Traian T. Coșovei ar fi împlinit 65 de ani, Relu Cazacu împlinește azi 36 de ani, să-i urăm la mulți ani și să-l felicităm.”

 

 

Irina Lazăr: ”Pentru mine este prima oară când fac parte dintr-un juriu, am citit toate grupajele trimise și mi se pare că fiecare dintre ele este o fereastră către o ființă umană.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrian Suciu: ”Mă întorc la Traian T. Coșovei care ne învață că poezia este o imensă responsabilitate. Ceea ce numim cuvântul poate să învie sau să ucidă. Faptul că ești un autor de texte bune nu te transformă într-un poet. A fi poet este un destin, adesea trist în normele sociale, dar nu orice autor de texte este neapărat un poet. Noi poeții nu suntem capabili să ne evaluăm pe noi înșine, deci nu putem emite pretenții la evaluare socială, câtă vreme nu ești tu, ca poet, asumat în propria ta identitate, ce pretenții poți să ai de la alții. Încheiem aici, cu bucuria că mai punem pe piață un poet foarte bun și cu bucuria că Traian T. Coșovei, în moduri pe care eu și Ștefania le știm mai bine, a fost cu noi și de data asta.”

 

 

 

Poetul Traian T. Coşovei, născut pe 28 noiembrie 1954, în Bucureşti, a aparţinut generaţiei literare optzeciste. A absolvit Facultatea de Filologie (secţia română-engleză) în 1978, cu o lucrare despre Beat Generation, poezie americană contemporană. De asemenea, Traian T. Coşovei a fost membru fondator al Cenaclului de Luni. A debutat în presa literară în 1978, în revista România Literară, iar debutul editorial a avut loc în 1979, la Cartea Românească. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1980. Începând din 1996 a lucrat la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, Departamentul Relaţii Publice, şi la publicaţia Museion, înfiinţată de el şi editată de MNLR. În anul 2002 a înfiinţat Cenaclul „La formarea ideilor”, cenaclu exclusiv de proză. În 2002 a participat ca redactor pentru limba engleză la realizarea CD-ului Mihai Eminescu. Din 1998 a iniţiat la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti „Institutul de glasuri” (prelecţiuni în spiritul junimist) – acţiune ce reunea personalităţi marcante ale culturii române contemporane.

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Simona IONIȚĂ & Dan VATAMANIUC

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508