spot_img

Ultimele zile de Festival la Arad, sub semnul comediei și al muzicii

Ultimele trei zile ale ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad stau sub semnul comediei și al muzicii. Situații surprinzătoare și personaje autentic românești, clasice cum s-ar zice, muzică de teatru și un musical de cel mai înalt nivel.

”Sâmbătă, 16 noiembrie, ora 18.00, Teatrul Național Pécs din Ungaria revine în Sala Mare a Teatrului „Ioan Slavici” din Arad, cu spectacolul „Jocuri în castel” de Ferenc Molnár, regia Méhes László, o comedie elegantă, cu dialoguri strălucite şi roluri remarcabile. Turai și Gál, doi dramaturgi de succes, merg într-un castel alături de tânărul și talentatul compozitor, Adam, cu dorința de a-i face o surpriză logodnicei sale, Ana. Surpriza însă va fi a lor: sunt martorii unei întâlniri între şarmantul actor Almády și tânăraactriță Ana, ce se termină cu o scenă compromițătoare între cei doi.

Seara se încheie într-o notă muzicală, cu nouă piese de teatru faimoase, repovestite, cântate și parodiate. Începând cu ora 21.00, în Sala Studio, actorul Alex Ștefănescu intră în lumea marilor creații dramatice precum „Romeo și Julieta” sau „O scrisoare pierdută”, într-un fel neașteptat și original. Spectacolul este produs de unteatru, București.

 

„Moș Nichifor”, celebrul personaj al lui Ion Creangă, pus în scenă de Alexandru Dabija, poposește la Arad duminică, 17 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare. Un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea dintre două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei. O întâlnire cu doi actori de excepție, Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

 

 

 

Tibor Cári este unul dintre acei compozitori de muzică de teatru care nu au nevoie de prezentare. Este pianist, compozitor și inițiatorul unor importante proiecte artistice. Muzica teatrului” a debutat în urmă cu zece ani și a adus de-a lungul timpului alături de Tibor Cári artiști dintre cei mai importanți. Tot duminică de la ora 21.00, în Sala Studio, vor suna acorduri ale unor muzici create pentru piese de teatru celebre, piese compuse pentru spectacole posibile și cântece care au evadat din scenele pentru care au fost scrise.

 

Ediția de argint a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad se va încheia luni, 18 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, cu briliantul spectacol al Teatrului Excelsior, „Familia Addams”, libretul Marshall Brickman & Rick Elice, muzica și versurile Andrew Lippa, pus în scenă de Răzvan Mazilu.

„Un musical flamboaiant, dark, savuros, mai ales inteligent, în care spiritul original al celei mai celebre familii neconvenţionale se exprimă artistic într-o formă performantă din toate punctele de vedere. (…) „Familia Addams” este nu doar cea mai recentă premieră a genului, ci, mai ales, cea mai reuşită. Răzvan Mazilu şi-a rafinat şi perfecţionat tehnica regizorală, specifică acestui tip de spectacol care cere multă atenţie pentru detalii şi o îmbinare mai mult ca perfectă a tuturor palierelor artistice de creaţie.” – scria criticul de teatru Alina Epîngeac în revista Amfiteatru.

 

FITCA 25 a gândit pentru spectatorii săi un început de săptămână unic și un final de ediție cu spectacole la cel mai înalt nivel, prezențe scenice de renume. ” anunță organizatorii.

 

 PROGRAMUL FITCA 2019

16-18 NOIEMBRIE

 

 

16 noiembrie | ora 18.00 | Sala Mare

Jocuri în castel de Ferenc Molnár

Regia: Méhes László

Scenografia: Rózsa István

Costumele: Horváth Kata

Producător: Teatrul Național Pécs, Ungaria

Durata: 2h40min (cu două pauze)

*Spectacol în limba maghiară, cu supratitrare în limba română

Cu: Köles Ferenc, Urbán Tibor, Takaró Kristóf, Illés Alexa, Józsa Richárd, Bera Márk, Széll Horváth Lajos

 

 

16 noiembrie | ora 21.00 | Sala Studio

Nouă piese de teatru remixate

Concert one-man show cu Alex Ștefănescu

Producător: unteatru, București

Durata: 1h30min (fără pauză)

 

 

17 noiembrie | ora 19.00 | Sala Mare

Moș Nichifor

După „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă

Adaptarea şi regia: Alexandru Dabija

Costumele: Manuela Pungan

Producător: Teatrul ACT, București

Durata: 1h10min (fără pauză)

12+

Distribuţia: Moș Nichifor – Marcel Iureș; Malca – Ruxandra Maniu

 

 

17 noiembrie | ora 21.00 | Sala Studio

Muzica teatrului – 15 ani

Concert Cári Tibor

Durata: 1h15 min(fără pauză)

 

Cári Tibor – pian, compozitor
Carmen Păulescu – vioară
Radu Mariana – vioară
Vlad Colar – flaut
Szabo J. Attila – violoncel
Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Kiss Attila – voce

 

 

18 noiembrie | ora 19.00 | Sala Mare

Familia Addams

Libretul: Marshall Brickman & Rick Elice

Muzica și versurile: Andrew Lippa

Traducerea și adaptarea: Carmen Stanciu

Traducerea și adaptarea songurilor: Alex Ștefănescu

Regia, coregrafia și costumele: Răzvan Mazilu

Decoruri: Sabina Spatariu

Producător: Teatrul Excelsior, București

Durata: 2h30min (cu pauză)

12+

 

Distribuția:

Gomez Addams – Lucian Ionescu; Morticia Addams – Camelia Pintilie; Wednesday Addams – Ana Udroiu; Pugsley Addams – Matei Hotăranu; Unchiul Fester  – Mihai Mitrea; Bunica  – Aida Avieriței; Lurch Mircea  – Alexandru Băluță; Alice Beineke  – Maria Alexievici; Mal Beineke  – Doru Bem; Lucas Beineke – Dan Pughineanu

 

Strămoșii:

Marchiza – Andreea Hristu; Mireasa – Iulia Samson; Balerina – Loredana Cosovanu;

Clownul – Alex Popa; Soldatul – Dan Clucinschi; Gangsterul – Ovidiu Ușvat

 

 

BILETE AICI: https://www.biletmaster.ro/ron/Festival/58001348/FESTIVALUL-INTERNATIONAL-DE-TEATRU-CLASIC-ARAD

 

 

***

 

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI

 

Eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad alături de Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Local al Municipiului Arad

 

Finanţat de: UNITER – Uniunea Teatrală din România

 

Parteneri: Auto Schunn, MedLife, Webasto, Mix Studio, Hueman Advertising, Selgros, BALADE – magazinul de vinuri, Handsome, Activ Club, Lucky Brands

 

Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Ziarul Metropolis, Revista Amfiteatru, Radio Arad, INARAD.TV, TV Arad, Pro FM, Modernism, Agenția de Carte, Arad Events, Arad Culture, Arad Online, Jurnal Arădean, ARQ – ştirile care te deşteaptă, Glasul Aradului, News-AR.ro, Special Arad, Vestic.ro, Ghidul Arădean, LiterNet, BookHub.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508