spot_img

Laureații Concursului de creație literară „Vasile Voiculescu”

Joi, 31 octombrie, 2019,  în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, a avut loc a doua ediţie a Concursului de creație literară „Vasile Voiculescu”, dedicat exclusiv studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. Au fost înscrise în concurs 176 de texte literare scrise de 72 de studenți. În finala concursului au fost selectați 10 studenți,  în cadrul unei gale de premiere la care au participat peste 150 de studenţi şi profesori. Din juriul acestei ediții au făcut parte scriitorul Dan Mircea Cipariu, scriitorul Florin Iaru, profesorul şi scriitorul Bogdan O. Popescu, prorector al UMF „Carol Davila”, precum și câștigătorul primei ediții a Concursului „Vasile Voiculescu” din 2018, absolvent al UMF “Carol Davila”, poetul și medicul Ioan Mirea. Laureații Concursului de creație literară „Vasile Voiculescu”, ediția a II-a, au fost studentele UMF „Carol Davila “ Amalia Georgiana Cernat-Ștefan (Premiul I), Oana Brîndușe (Premiul II) și Cătălina Ceaușescu (Premiul III). Valoarea acestor trei premii a fost de 1.800 de euro oferiți de Media Med Publicis, la care organizatorii au adăugat și multe volume de specialitate, dar și beletristică oferite de către Editura Universitară “Carol Davila”. Sunt extrem de bucuros. În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti au fost  seara trecută cu mult peste 100 de studenti care au ascultat poeziile colegilor lor. Mă bucur că, împreună cu bunii mei prieteni, Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu, am reușit să așezăm încă un eveniment în calendarul universității noastre, confirmând peste timp ideea că medicii se îndreaptă nu doar spre știință, ci și spre artă și cultură. Felicit Societatea Studenților în Medicină din București pentru entuziasm și profesionalism. Va urma cu siguranță la anul o nouă ediție” a declarat preşedintele juriului, prof.dr. Bogdan O. Popescu, prorector al UMF “Carol Davila”  din Bucureşti.

 

 

„Lucrul surprinzător pentru mine a fost numărul mare al participanților. Sigur surprinzător și mai puțin surprinzător pentru că știu că în România sunt cel puțin 20.000 de poeți care nu citesc, fiecare dintre ei, măcar o carte de poezie pe an. Dar supriza a fost aici că am întâlnit voci lirice care au și viziune și tehnică și lectură și un tip de pasiune pentru această meserie sau îndeletnicire sau nebunie, care probabil îi va duce mai departe. Am fost impresionat, în primul rând, de niște versuri sau de niște calupuri ale textelor lor, care erau extrem de expresive și care conțineau în ele însele o întreagă istorie a persoanei care scrie. Din punctul ăsta de vedere, e un concurs care ar trebui să fie, într-un fel sau altul, urmat de alte facultăți, de alte universități, pentru că e o mare nevoie în România de artiști, de oameni care să gândească altfel decât majoritatea sau decât marea majoritate a populației, oameni care să își pună probleme de existență, de destin, de stil, de transformare, de viziune. Numai cu ei se poate construi, într-un fel sau altul, un viitor cât de cât acceptabil. Fără ei am fi o populație ca acum 10.000 de ani, niște agricultori care mai vânează din când în când și câte o zebră ” a declarat poetul Florin Iaru.

 

La rândul său, poetul Dan Mircea Cipariu a subliniat că „sunt foarte bucuros că prietenul meu Bogdan O. Popescu, care este și un om de știință strălucit, dar și un scriitor care contează în ierarhiile literare din ultimii 20 de ani, a gândit acest proiect, aflat la ediția a doua, prin care reușește să pună în pagina realității două scopuri importante. Primul este faptul că el exersează imaginarul și imaginea poetică pentru niște viitori profesioniști ai medicinei, profesioniști care au nevoie în cercetarea lor și de o imagine poetică și de actul creativității, ori această formulă de a sonda realitatea prin poezie mi se pare de bun augur. Al doilea scop este că pentru fiecare dintre cei care au scris aceste poeme, dar și pentru cei care le-au ascultat astăzi la concurs, au însemnat un act profund de terapie și de salvare sufletească și iată, găsesc și mai profund acest demers de a ne găsi geografiile interioare și de a ne salva sufletește” .

 

„Mă bucur nespus că am ajuns cu Concursul de Creație literară „V. Voiculescu” la a doua ediție. Maturitatea și noutatea au fost prezente din belșug în seara premierii, fiind un deliciu să audiem poeziile finaliste. Sunt foarte încântată de direcția în care o ia acest demers al studenților mediciniști de a se familiariza cu poezia până devin ei înșiși poezie. Mulțumesc pe această cale organizatorilor, juriului, trupei de teatru MD Drama și nu în ultimul rând participanților, care au adus în concurs texte în diferite stiluri, teme și limbi!” a declarat Amalia Georgiana Cernat-Ștefan, studentă în anul 6, câștigătoarea premiului I

 

“Concursul de creație literară vine în întâmpinarea studenților care nu se limitează doar la medicină în timpul liber rămas pe lângă facultate. Cred că este vital să îți menții pasiunile din zona artistică cât mai vii, pentru a rămâne cât de cât fidel ție însuți pe parcursul acestor ani în care orarul încărcat și volumul de studiu pot fura cu ușurință din lumea ta interioară. De aceea consider că astfel de inițiative sunt necesare și mă bucur că există oameni care își asumă responsabilitatea de a le crea și a ne aduce pe toți puțin mai aproape” a precizat Oana Brîndușe, studentă în anul 3, câștigătoarea premiului al doilea. 

 

“Concursul ne-a arătat că în literatură nu își are loc sentimentul de competiție și ceea ce se ridică deasupra noastră este starea de a fi noi înșine cu textele noastre și de a avea curajul de a ne arăta public în cele mai personale momente. Și pentru asta mulțumesc!” menționează Cătălina Ceaușescu, studentă în anul 6, câștigătoarea premiului al treilea. 

 

 

Poeziile intrate în concurs au fost prezentate publicului în lectura actorilor amatori ai trupei de teatru a UMF „Carol Davila” din Bucureşti, magia concursului fiind completată de un microrecital realizat de către artişti ai Ateneului Român .

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508