spot_img

Editura Muzeul Literaturii Române la Târgul de carte GAUDEAMUS 2019

Editura Muzeul Literaturii Române va fi prezentă și anul acesta la cea de-a 26-a ediție a Târgului de carte GAUDEAMUS, care va avea loc în perioada 20-24 noiembrie 2019, în premieră, în Pavilionul B2 Romexpo.

Editura MLR vă așteaptă, la standul B2/64, cu următoarele noutăți:

De-a lungul, latul și-n înaltul lumilor lui D.R. Popa (Călin-Andrei Mihăilescu, coord.) – Dumitru Radu Popa a împlinit la 26 octombrie admirabila vârstă de 70 de ani. Nici vorbă ca prietenii de nădejde să lase momentul neobservat, așa încât au scos o carte în semn de omagiu. „Citindu-l, poți să mori de râs; vorbind cu el, să mori de bucurie; ci ambele sunt soiuri de moarte, nu mică, ci bună. Cine consimte la ele nu poate să nu-i fie prieten.” (Călin-Andrei Mihăilescu)

Adriana Babeți. Știința veselă (Vasile Popovici, coord.) – un volum omagial dedicat prozatoarei, eseistei, criticului literar și profesorului cu vocație. Semnează prieteni și colaboratori de-ai Adrianei Babeți, printre care Livius Ciocârlie, Mircea Martin, Ioana Pârvulescu, Robert Șerban, Ion Pop, Călin-Andrei Mihăilescu, Ruxandra Cesereanu și mulți alții.

Magdalena Răduță, În context. O lectură sociologizantă a literaturii române din ultimul deceniu comunist – un început de verificare a unei posibilităţi metodologice: aceea de a scrie istoria literară a ultimului deceniu comunist din România într-o perspectivă contextuală, citind socioistoric şi socioliterar faptele de literatură, traseele scriitorilor către legitimare şi luările lor de poziţie, dezbaterile şi polemicile epocii, afilierile, constituirea în grupuri şi reacţiile la acestea.

Lucia Negoiță, Povești de trecut vămile. Interviuri cu scriitori – o selecţie din interviurile realizate de autoare în ultimii zece ani, cu prozatori, poeţi, critici, editori, eseişti din ţară şi diaspora.

Cassian Maria Spiridon, Convorbiri literare. Povestea unei reviste ­– o impresionantă reconstituire a istoriei unei mari reviste de cultură, pornind de la data constituirii Societății Junimea (final de an 1863 – început de an 1864) și ajungând în imediata noastră actualitate.

Ioana Diaconescu, Cassian Maria Spiridon, Revoluția ascunsă. Premise și declanșare – un volum care cuprinde documente și mărturii, ieșit din tipar la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.

Patrimoniul cultural național scris în capitala României Mari (Mireille Rădoi, Doru Bădără, coord.) – Cărturari bucureșteni din perioada interbelică, Antim Ivireanul, epoca brâncovenească, mișcarea feministă în România interbelică sunt doar câteva dintre subiectele tratate în paginile acestui volum.

Panait Istrati, Opere (vol. I-II) – Cele două volume cuprind textele incluse de Panait Istrati în ciclul „Adrian Zografi”: Chira ChiralinaMoș AnghelCodin etc.
Aron Cotruș, Opere (vol. I-III) – o ediție definitivă și critică a operei lui Aron Cotruș, sub riguroasa îngrijire a domnului Alexandru Ruja.

PROGRAMUL LANSĂRILOR

JOI 21 NOIEMBRIE
Ora 14.00
DISCUȚIE CU ELEVII: CE MAI CITESC ADOLESCENȚII AZI?
Cu: Vasile Ernu și Nona Rapotan

Ora 17.30
PANAIT ISTRATI, OPERE, COLECȚIA „OPERE FUNDAMENTALE” (vol. I-II)
Cu: Lucian Chișu, Viorel Coman, Zamfir Bălan

SÂMBĂTĂ 23 NOIEMBRIE
Ora 14.30 – eveniment găzduit
ANDREI PAUL ZLĂTESCU, AŞA, POEMUL (Editura Diacritic, Timişoara)
Cu: Ion Mureşan și Călin-Andrei Mihăilescu

Ora 15.00
MAGDALENA RĂDUȚĂ, ÎN CONTEXT. O LECTURĂ SOCIOLOGIZANTĂ A LITERATURII ROMÂNE DIN ULTIMUL DECENIU COMUNIST
Cu: Magdalena Răduță, Mircea Anghelescu, Bogdan Tănase, Eugenia Țarălungă

Ora 16.00
ADRIANA BABEȚI. ȘTIINȚA VESELĂ (volum coordonat de Vasile Popovici)
Cu: Adriana Babeți, Călin-Andrei Mihăilescu, Oana Fotache

DUMINICĂ 24 NOIEMBRIE
Ora 13.30
DE-A LUNGUL, LATUL ȘI-N ÎNALTUL LUMILOR LUI D.R. POPA (volum coordonat de Călin-Andrei Mihăilescu)
Cu: Dumitru Radu Popa, Călin-Andrei Mihăilescu, Adriana Babeți, Liviu Papadima

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508