spot_img

Literatură europeană contemporană pentru copii Pitch pentru editurile din România

Prin coordonarea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București EUNIC România organizează luni, 28 octombrie  2019, de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Griviței 64-66) evenimentul ”Literatură contemporană pentru copii – Pitch pentru editurile din România”.

Literatura pentru copii este la fel de bogată și diversă ca literatura unei națiuni sau literatura universală, iar importanța ei poate fi constatată zilnic de părinți, educatori și de cei care scriu literatură pentru copii. În cărțile pentru copii poveștile, locațiile și personajele sunt mult mai umane și accesibile copiilor, dar „mesajul” este în fond același: educația morală a generațiilor viitoare.

 

În ultimii ani, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București a sprijinit publicarea mai multor opere literare maghiare în limba română. Anul acesta, la inițiativa Institutului Maghiar din București, în cadrul EUNIC România organizăm un pitch de literatură pentru copii pentru a introduce literatura europeană contemporană pentru copii în România și a lansa proiecte de traducere.

 

Evenimentul va avea loc în data de 28 octombrie, de la ora 19:00 în Sala Ion Băieșu a Muzeului Național al Literaturii Române (str. Griviței 64-66). Prin acest proiect prezentăm editorilor din România o selecție a literaturii europene contemporane pentru copii cu scopul de a fi tradusă în limba română. Vor participa instituțiile culturale prezente la București: Forumul Cultural Austriac, Delegația Wallonie-Bruxelles, Fundația Culturală Greacă, Goethe Institut, Ambasada Suediei la București, Institutul Cultural Turc Yunus Emre din București, Institutul Cultural Român și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București. Editorii, părinții și copiii pot obține o perspectivă asupra a opt cărți pentru copii.

 

Pasajele selectate din operele propuse pentru traducere vor fi puse în scenă de către regizoarea Kovács Zsuzsánna, cu sprijinul actorilor Sorina Ștefănescu, Alexandra Murăruș și Silvian Vâlcu. După prezentarea în forma unui spectacol de teatru-lectură, reprezentanții editurilor prezente vor avea ocazia să discute cu reprezentanții institutelor culturale europene despre impresiile și interesele lor în vederea unor colaborări editoriale a cărților prezentate. Gazda serii și moderatorul discuției este scriitoarea Márton Evelin.

 

Operele propuse pentru traducere sunt următoarele:

  • Kitty Crowther: Le petit homme et Dieu / Omulețul și Dumnezeu | Paris: Pastel, 2010
  • Μάκης Τσίτας (Makis Tsitas): Ο αδέσποτος Κώστας / Kostas vagabondul | Atena: Psichogios, 2014
  • Mirjam Pressler: Wenn das Glück kommt, muss man ihm einen Stuhl hinstellen / Când dă norocul peste tine, trage-i un scaun să se-așeze | Weinheim: Beltz & Gelberg, 2005
  • Andreas Jungwirth: Schwebezustand / Stare de plutire | München: CBT, 2017
  • Elias & Agnes Våhlund: Handbok för superhjältar / Manual pentru super eroi | Stockholm: Rabén & Sjögren, 2018
  • Çiğdem Kaplangı: Dostluk Gemisi / Vasul prieteniei | Istanbul: YKY, 2016
  • Kertész Erzsi: Dalia és Dália / Gherghina și Gherghinel | Szentendre: Cerkabella 2014
  • Zágoni Balázs: A gömb. Fekete fény 1. / Sfera. Lumina neagră 1 | Budapesta: Móra, 2018 (reprint 2019)

 

Intrarea este liberă, discuțiile și prezentările vor avea loc în limba română și engleză.

 

Eveniment organizat sub egida: EUNIC România

 

Cu participarea: Delegația Wallonie-Bruxelles, Fundația Culturală Greacă, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei la București, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Institutul Cultural Român și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

 

Partener: Muzeul Naţional al Literaturii Române

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508