spot_img

„Lăutarii nobili de la periferia orașului” sau Mahala Rai Banda – concerte explozive pe scenele de la EUROPALIA

Mahala Rai Banda, una dintre cele mai cunoscute trupe din România care cântă în limba romani, va susține în perioada 16-20 octombrie 2019  cinci concerte în mai multe localități din Belgia, în cadrul Festivalului European de artă EUROPALIA România.

„Ne bucurăm să fim din nou în Belgia, unde am avut primul nostru succes în 2002, cu ocazia lansării primului album Mahalageasca. Belgia este a doua noastră casă”, afirmă liderul trupei Aurel Ioniță. Melodia Mahalageasca este astăzi cunoscută publicului atât în versiunea sa originală, cât și în forma de rework creat de DJ-ul german Shantel și care a apărut în filmul Borat.

Trupa compune o „excelentă muzică țigănească românească ce a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor și satul Zece Prăjini, de unde a răsărit Fanfara Ciocârlia”, scria în publicația online un cronicar al ziarului britanic The Independent  în 2009, imediat după lansarea celui de-al doilea album al trupei, Ghetto Blasters.

Concertele Mahala Rai Banda cuprind un mix de stiluri și genuri muzicale, un beat modern, într-un stil ce merge de la muzică tradiţională romani până la pop și Buddha Bar. Henry Ernst, impresarul trupei susține că participarea la un festival de artă precum EUROPALIA este o ocazie de a prezenta cultura și tradiția romani ca parte importantă a culturii europene de mai bine de 800 de ani: „Muzica romani a fost o nesecată sursă de inspirație  pentru foarte mulți artiști precum Béla Bartok, Maurice Ravel, Franz Liszt dar și pentru artiști contemporani precum Goran Bregovic sau Gogol Bordello, iar Mahala Rai Banda se  prezintă ca una din vocile și ambasadorii poporului romani,  mândri că pot reprezenta  muzica  poporului lor de suflet la EUROPALIA. Muzica este unul din cele mai importante poduri ce leagă numeroasele și diversele culturi ale Europei iar Mahala Rai Banda speră să fie una din aceste cărămizi din marea familie europeană” conchide Henry Ernst.

Spectacolele trupei se țin cu casa închisă, melodiile lor făcându-se auzite în toate colțurile lumii, în săli cunoscute precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova, Opera din Viena. Trupa a mai cântat și în deschiderea unor concerte susținute de Lenny Kravitz, Scorpions, Mariah Carey, Jimmi Cliff și a participat la nenumărate festivaluri precum NYC Summerstage în USA, Pop Montreal în Canada, Womad Festival în UK, Malmö Festivalen în Suedia.

„O noua comoară muzicală din Est” după cum au fost prezentați la RADIO BBC sau „Noua bombă a Balcanilor” cum i-a etichetat ziarul „Le Parisien” , Mahala Rai Banda a compus piese ce au fost remixate de Nouvelle Vague, Balkan Beat Box , Shantel și mulți alții.

Muzicienii care fac parte din trupă  sunt zece la număr și sunt virtuozi ai instrumentelor lor : Sumănariu Robert, trompetă, Florin Iani Ioniţă – acordeon, Aurel Ioniţă – vioară, Cătălin Gheorghe – chitară, Ciprian Partenie – trombon, Daniel Creţu – voce, Gabriel Ioniţă – clarinet, saxofon, Mihai Mărgean – percuţie, Marian Tudor – electric bass,  Vlad Niţă – trompetă.

Formaţia Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident, 354.000 de rezultate ale căutării pe Google MahalaRaiBanda, cu peste 600 de concerte în 26 de ţări.

Primul lor album a fost lansat la cel mai mare târg de muzică din Europa,  „Festivalul WOMEX din Germania” și a ocupat locul trei în topul „World Music Charts Europe” în anul 2004.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

Programul spectacolelor  Mahala Rai Banda din Belgia  este următorul:

Centrul Cultural De Borre din localitatea Bierbeek                             – 16/10/2019

Centrul Cultural de Ploter din localitatea Ternat                                – 17/10//2019

Sala de spectacole De Centrale din localitatea  Ghent                       – 18/10/2019

Spațiul Cultural De Warande din localitatea  Turnhout                       – 19/10/2019

Centrul Cultural Ter Vesten  din localitatea Beveren                          – 20/10/2019

 

https://www.icr.ro/pagini/lautarii-nobili-de-la-periferia-orasului-sau-mahala-rai-banda-concerte-explozive-pe-scenele-de-la-europalia

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508