spot_img

Teatrul Național din București anunță deschiderea noii stagiuni 2019-2020

Ca în fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, Teatrul Național I.L.Caragiale din București anunță deschiderea stagiunii. Primele spectacole sunt programate pentru week-end-ul 13-15 septembrie 2019, iar biletele au fost puse în vânzare online și la Casa de bilete a teatrului.Încă din primele săptămâni ale noii stagiuni 2019-2020, vor putea fi văzute unele dintre cele mai apreciate spectacole ale repertoriului. Pe scenele TNB se întorc, rând pe rând, titluri ce au stârnit aplauze și aprecieri pline de substanță, cum ar fi : „Regele moare”, „Toți fiii mei”, „Dineu cu proști”,  „Idolul și Ion Anapoda”, „Omul care a văzut moartea”, „Micul infern”, „Umbre”, „Cursa de șoareci”, „Orchestra Titanic”, „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, „Butoiul cu pulbere”, „Tectonica sentimentelor”, precum și recentele premiere : „Noii infractori”,”Preșul”, „Class”, „50 de secunde”.

În următoarea perioadă, stagiunea de vară de pe acoperiș, de la ”Amfiteatru”, derulată pe tot parcursul sezonului estival sub titlul ”Nopți de vară, sus, pe teatru”, îmbie în continuare spectatorii la ceas târziu de seară caldă și senină, anunțând spectacole până la final de septembrie. După ce sălile teatrului au intrat în vacanță, publicul s-a retras în atmosfera primitoare și reconfortantă a spațiului de spectacole amplasat deasupra Sălii Mari,  acolo unde serile acestei veri au fost animate, pentru prima dată după reconstrucția TNB și inaugurarea acestui nou spațiu,  și de teatru, și de muzică, dans sau film. Gala Tânărului Actor ”Hop” a avut un prolog aici, prin premiera spectacolului „On the Roof”, proiect condus de excepționalul artist Gigi Căciuleanu și primit cu mult entuziasm de public și de critici.

În luna septembrie, spectacolul bazat pe piesa declarată, la Gala Premiilor UNITER, „Cea mai bună piesă românească a anului 2017”, „50 de secunde” de Daniel Oltean, a fost invitat să  participe la Festivalul ”Zile și Nopți de Teatru la Brăila”.

Spre finalul lunii septembrie, una din cele mai recente premiere, producție a stagiunii trecute, montarea piesei „Noii infractori” de Edna Mazia, va avea două reprezentații pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu ocazia  Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. 

Conferintele TNB vor avea, din această toamnă, un format nou, fiind organizate în luna octombrie, în parteneriat cu Dilema Veche, în noiembrie, cu România literară și în decembrie, cu Revista 22. Prima conferință din seria noii stagiuni este programată pe 29 septembrie.

După ce, în primăvară, a trecut pragul majoratului, programul destinat copiilor, Teatrul Național pentru Copii Abracadabra, realizat în coproducție de Fundația Abracadabra și TNB, se pregătește să înceapă cea de-a 19-a stagiune în care cei mai mici dintre spectatorii teatrului vor continua Jocul de-a Teatrul sub îndrumarea îndrăgitului Magician al Poveștilor, Marian Râlea și a echipei sale.

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță, pentru noua stagiune, două montări după titluri de referință ale dramaturgiei universale, sub semnăturile a doi regizori de succes și cu distribuții cuceritoare.

Prima nouă montare pe scena Naționalului pentru stagiunea de toamnă se află într-un stadiu avansat de repetiții, la care lucrează regizorul bulgar Alexander Morfov. Cu alte trei montări la TNB, „Vizita bătrânei doamne”, „Furtuna” și „No Man’s Land”, regizor cu o cotă de originalitate apreciată la nivel internațional, Morfov a revenit la Teatrul Național bucureștean pentru o nouă provocare shakespeariană. De această dată, alegerea lui este  piesa „Neguțătorul din Veneția„, cu Ion Caramitru în rolul lui Shylock și cu  Ada Galeș, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, în alte roluri principale, secondați de o distribuție numeroasă. Decorurile: Gabi Albu, Costumele: Liliana Cenean, Coregrafia: Inga Krasovska, Light Design: Chris Jaeger.

Scrisă la finalul secolului al XVI-lea, „Neguțătorul din Veneția” este și astăzi o piesă extrem de actuală, despre bani, lăcomie, dragoste și tensiuni inter-rasiale, despre discriminare și răzbunare. Shakespeare rămâne „contemporanul nostru”, cum a spus-o cu peste patru decenii în urmă Jan Kott.

Primele reprezentații sunt programate să aibă loc în zilele de 18 și 19 septembrie, iar premiera pe 20 și 22 septembrie, la Sala Studio.

Tot în luna septembrie, la TNB, vor începe repetițiile la un nou spectacol, în regia lui Radu Afrim. ”Trei surori” de A.P.Cehov, urmează să aibă premiera în decembrie 2019.

Informații actualizate constant, calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la TNB și toate detaliile despre activitățile diverse ale teatrului, precum și noi posibilități de comunicare interactive și un chestionar online deschis spectatorilor pe pagina ”Părerea ta”, pot fi găsite  și pe parcursul noii stagiuni, pe www.tnb.ro și pe paginile noastre de socializare.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508