spot_img

Târgul de Cărți și Arte Frumoase ARCA LUI GUTENBERG, ediția a V-a

În perioada 2 – 6 octombrie 2019, în Atrium Palas Mall Iași, se va desfășura a cincea ediție a Târgului de Cărți și Arte Frumoase ARCA LUI GUTENBERG, eveniment organizat de Librăriile SEDCOM LIBRIS Iași. La această ediție participă peste 70 de expozanți din întreaga țară și Republica Moldova, dintre care: edituri, companii de difuzare de carte românească și străină, difuzori de papetărie, galerii de artă, instituții culturale etc., în Agenda Târgului fiind incluse Seria de Conferințe ARCA LUI GUTENBERG, lansări de cărți proaspăt scoase de sub tipar și volumele autorilor FILIT, reduceri spectaculoase de la zeci de edituri prezente cu stand și diverse momente artistice. Programul pentru public coincide cu cel al PALAS MALL Iași, respectiv 10.00 – 22.00, iar intrarea este gratuită, păstrând tradiția târgurilor de carte ieșene. Fiecare zi-port în care va ancora ARCA LUI GUTENBERG poartă un motto, iar acestea sunt: „Cărți din pupa!”, „Primul raft din bibliotecă”; „Lumea ar fi un loc mai bun dacă am citi mai mult”; „Frumusețea lumii stă în imagini și cărți”; „Ocolul lumii în cinci zile prin poveștile din cărți”. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Conferințele ARCA LUI GUTENBERG 2019 se desfășoară pe Scena Târgului din Atrium Palas Mall Iași, după cum urmează:

  • Conferința „Iubirea care mișcă sori și stele” susținută de Dan Iacob, scriitor, bibliotecar, inițiator de ateliere de teatru și poezie (joi, 3 octombrie, ora 16.00);
  • Conferința „De ce iubim antropologia? Antropologia culturală și poveștile ei minunate” susținută de Mirel Bănică, cercetător științific în domeniul antropologiei religiilor, Institutul de Istoria Religiilor, Academia Română, București (vineri, 4 octombrie, ora 16.00);
  • Conferința „Figura înțeleptului în zilele noastre” susținută de Vianu Mureșan, scriitor, jurnalist, doctor în filosofie (sâmbătă, 5 octombrie, ora 16.00, Atrium Palas Mall Iași).

 

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, la ora 13.00, vor fi decernate Diplomele ARCA LUI GUTENBERG pentru direcții editoriale de prestigiu, după cum urmează: 1. Diploma JOHANNES GUTENBERG pentru tradiția, diversitatea și constanța valorică în editarea de carte; 2. Diploma DIMITRIE CANTEMIR pentru Cartea universitară și academică; 3. Diploma EMIL RACOVIȚĂ pentru Cartea de știință; 4. Diploma CORESI pentru Cartea cu tematică umanistă; 5. Diploma VARLAAM pentru Cartea de beletristică; 6. Diploma DOSOFTEI pentru Cartea de poezie; 7. Diploma BOGDAN PETRICEICU HASDEU pentru multidisciplinaritate editorială; 8. Diploma GHEORGHE ȘINCAI pentru traducere și schimb cultural; 9. Diploma GHEORGHE ASACHI pentru jurnalism cultural; 10. Diploma IACOB NEGRUZZI pentru jurnalism cultural în reviste literare; 11. Diploma ION CREANGĂ pentru Primul raft din bibliotecă (cărțile pentru copii și tineret); 12. Diploma MUNICIPIUM IASSIORUM pentru promovarea imaginii Iașului și a valorilor sale; 13. Diploma TITU MAIORESCU pentru cartea școlară/cu profil pedagogic; 14. Diploma E-GUTENBERG pentru cartea electronică. COMPONENȚA COMISIEI DE JURIZARE „ARCA LUI GUTENBERG” este următoarea: PREŞEDINTE: Ioan HOLBAN, scriitor și critic literar; MEMBRI: Valeriu STANCU, scriitor și traducător; Cassian MARIA SPIRIDON, scriitor, Preşedinte al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România; Prof. univ. dr. Nicu GAVRILUȚĂ, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Prof. univ. dr. Antonio PATRAȘ, Facultatea de Litere, Catedra de Literatură Română, „Garabet Ibrăileanu”, critic literar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Prof. Mihai-Cezar ZAHARIA, Inspector Şcolar General pentru Limba și Literatură Română, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Iași; Conf. dr. ec. Petru RADU, Director al Librăriilor SEDCOM LIBRIS Iași, Președinte al Organizației Patronale AGORA; Alina HUCAI, redactor și secretar al Comisiei.

Principalii parteneri ai evenimentului sunt Primăria Municipiului Iași, Instituția Prefectului Iași, Palas Mall Iași, Organizația Patronală AGORA a Societăților pentru Difuzarea Tipăriturilor și a altor Bunuri Culturale din România, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Muzeul Național al Literaturii Române, Iași, Teatrul pentru Copii și Tineret „LUCEAFĂRUL” Iași, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FTIPTI), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Mobexpert și Iașul Cultural.

Partenerii media ai evenimentului sunt: TVR Iași, Radio Iași, Ziarul de Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Wink Public Multimedia, Viva Fm, Iașul Cultural, InOraș.ro, Iași 365, Iași Fun.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508