spot_img

Festivalul SFR: ediție inaugurală la Timișoara

Serile Filmului Românesc (SFR), desfășurat și organizat de zece ediții la Iași, are ediția inaugurală la Timișoara. Organizat de ARTIS și Iulius Town, festivalul aduce nume importante din cinematografia românească în inima Timișoarei, în perioada 13-15 septembrie 2019. 

“Iulius Town cu I de la Iași și T de la Timișoara, cu un program regal, cu vedete autohtone, care au ajuns la Cannes și Hollywood, vă oferă un weekend variat și colorat, care nu trebuie ratat!”, spune Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul Festivalului SFR.

“Ne-am dorit de foarte mult timp să ajungem la Timișoara, iar această colaborare cu Iulius Town vine în urma unei colaborări de succes de ani de zile cu Iulius Group – partenerii festivalului inițiat și organizat la Iași de un deceniu. Vom avea trei zile și trei nopți pline de întâlniri speciale, filme și o premieră românească foarte așteptată. Vrem ca ediția-pilot să fie de bun augur pentru următoarele ediții”, precizează Andrei Giurgia, Directorul Festivalului SFR.

„Iulius Town devine inima Timișoarei, astfel, un festival că Serile Filmului Românesc întregește momentele de lansare și de apropiere față de timișoreni. Ne-am convins, încă de la colaborarea cu festivalul la Iași, care are loc şi în ansamblul mixt Palas, că filmul deschide lumi și dialoguri de care avem nevoie. Practic, în aceste zile, aducem împreună numele mari ale cinematografiei, filmele cele mai așteptate și dialogul. Am integrat Festivalul SFR în cel mai mare proiect urban din ultimii ani de la Timișoara, convinşi că locurile se însuflețesc prin oameni și inițiativă”, au declarat reprezentanţii Iulius Town.

 

Invitatul special al primei ediții de SFR la Timișoara este actorul Vlad Ivanov, care joacă în filmul La Gomera, regizat de Corneliu Porumboiu. Succesul în lumea cinematografiei i-a adus roluri în peste 30 de filme. Vlad Ivanov a primit premiul Cel mai bun actor în rol secundar, primit în 2018, pentru rolul preotului Ivan, în filmul Un pas în urma serafimilor, dar și premiul UNITER și Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Doctorul, din Un duel, după A.P. Cehov, respectiv Anghelache, din Polițist, adjectiv), medalia Meritul Cultural, Diploma de merit pentru contribuția la prestigiul primei scene românești (2004) și Diploma de excepție pentru Zi-le oameni și dă-le pace.

 

“Vin din nou, cu mare drag, la Timișoara. De data aceasta, la invitația minunatei echipe de la Serile Filmului Românesc. Vin să prezint La Gomera, în regia lui Corneliu Porumboiu, film prezent în competiția oficială de la Cannes, și alte filme românești. Iubesc echipa de la Serile Filmului Românesc, pentru că sunt pasionați, profesioniști și iubesc filmul. De aceea, vă invit să-i cunoașteti. Vă invit între 13 și 15 septembrie la Iulius Town, să ne bucurăm împreună de proiecțiile filmelor și de discuțiile de după. Vă aștept cu mult drag”, spune actorul Vlad Ivanov, invitatul special al ediției.

 

Ce poți vedea la SFR la Timișoara

 

SFR – Timișoara, Ediția I, Iulius Town

13-15 septembrie 2019

Vineri, 13 septembrie 2019 

  • Ora 13.00 – Conferință de presă – Lansarea oficială a Festivalului SFR Timișoara, ediția I

Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), reprezentant Iulius Town, Andrei Giurgia (director SFR)

  • Ora 14.30 – Vernisajul expoziției: Regina Maria – Ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești

Loc: Iulius Gardens

Prezintă: Nicolae Pepene

  • Ora 17.00 – Dezbatere: Balanța culturii în România

Loc: Cărturești, Iulius Town

Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov) și personalități din Timișoara

Prezintă: Andrei Giurgia (director SFR)

  • Ora 21.00 – Gala de deschidere – proiecție film: La Gomera (regia Corneliu Porumboiu) – Premieră națională

Invitați: Vlad Ivanov (actor), Rodica Lazăr (actriță), Julieta Szönyi (actriță), Corneliu Porumboiu (regizor)

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR

Loc: Iulius Gardens

Sâmbătă, 14 septembrie 2019

  • Ora 19.30 – Păpușa de sunete: France Gall – Spectacol lectură cu muzică live și proiecții multimedia

Cu: Laura Vasiliu, Irina-Margareta Nistor, Maria Petrescu, Radu Rădescu

Loc: Iulius Gardens

  • Ora 21.30 – Proiecție film: Maria, inima României (regia Trevor Poots)

Invitat: Dan Drăghicescu (producător)

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR

Loc: Iulius Gardens

Duminică, 15 septembrie 2019

  • Ora 20.00 – Gala de închidere – Spectacolul Declarație de drag… de film

*muzică, poezie, interacțiune cu publicul 

Invitat: Adrian Păduraru (actor)

  • Ora 21.00 – Proiecție film: Moromeții 2 (regia Stere Gulea)

Prezintă: Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR

 

Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE SFR 

Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS.

Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Din 2017, Iașul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită #Cinefilia.

„Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe.” (echipa SFR)

 

Organizat de: ARTIS & Iulius Town Timișoara

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube: Serile Filmului Românesc

Site: www.festivalsfr.ro

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508