spot_img

Dumitru Prunariu, Adrian Titieni și Virgiliu Pop, invitați speciali la FLIGHT Festival Timișoara

De la descoperirea sistemului numeric, abac, calculatorul de buzunar și până la gadget-urile care astăzi pot să te localizeze în timp real, să-ți ofere recomandări despre lucrurile pe care poți să le faci sau să-ți țină companie atunci când te plictisești, omenirea a parcurs niște pași uriași într-un timp relativ scurt. Tehnologia a devenit parte integrantă a vieților noastre și și-a creat o dublă valență. Înger și / sau demon? 0 și / sau 1?  Science, Fiction & Technology Film Festival Timișoara (27-29 septembrie 2019), evenimentul cinematografic care va explora prin film diferite tematici din domeniile știință, ficțiune și tehnologie își anunță programul complet.

SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE, de la ora 11:30, Science, Fiction & Technology Film Festival Timișoara va explora domeniul spionajului cibernetic cu proiecția maraton a celor sase episoade alemini-seriei Hackerville, regizată de Igor Cobileanski și Anca Miruna Lăzărescu.  Hackerville este creat de Jörg Winger și Ralph Martin și produs de HBO Europe.

 

Nu demult, mai exact în 2018, toate canalele social-media, dar și cele de știri convenționale au luat-o razna când HBO România a anunțat că mult așteptatele filmări ale unei mini-serii ce avea să schimbe fața unui oraș, dar și percepția lui în lume, s-au încheiat. Americanii știau deja de Râmnicu Vâlcea încă din 2011 și îl numeau “Silicon Valley al fraudelor online”, iar presa Europeană în frunte cu exigentul ziar francez Le Monde au supranumit orașul Hackerville, într-un articol despre fenomenul criminalității informatice care apăruse și se dezvoltase aici. Timișorenii însă au aflat această (po)veste pe propria piele. Timp de trei luni, în 2018, o serie de străzi și bulevarde au fost blocate pentru filmări luând populația orașului prin surprindere. Timp de trei luni, timișorenii au admirat de departe, s-au implicat și au așteptat cu sufletul la gură lansarea seriei pe HBO GO.

Mini-seria povestește despre atacul cibernetic asupra unei bănci din Germania care o duce pe Lisa Metz, expertă în criminalitate informatică în Frankfurt, la Timișoara, orașul în care s-a născut și unde se confruntă cu polițistul român care se ocupă de caz, Adam Sandor (Andi Vasluianu).

Vizionarea celor șase episoade se va încheia înainte de dezbaterea Cinematografia – factor de dezvoltare locală, de la ora 17:15. Cum se poate dezvolta orașul cu ajutorul industriei cinematografice? Cu ce  beneficii vine o producție cinematografică ? sunt întrebările la care vor încerca să răspundă Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara, Adrian Titieni,  Prof. univ. dr., Președinte Onorific al UNATC și Membru al Comisiei de Film din România, actor, Tudor Reu, producătorul Mobra Films, Domnica Cârciumaru, director de casting, Adriana Minea, avocat și reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș. Dezbaterea va fi moderată de Irina Margareta Nistor.

În cea de-a treia zi de festival, pe 29 septembrie,  de la ora 15:00 are loc proiecția filmului Almost Human – o explorare a relației omului cu tehnologia, narată de renumitul Stephen Fry și regizată de danezul Jeppe Rønde. Almost Human a câștigat anul acesta Premiul pentru Cel mai bun Film la Festivalul Internațional de la Tribeca New York, în sub-categoria Tribeca X dedicată colaborărilor dintre artiști și branduri.

Filmul provoacă spectatorul și-i adresează o serie de întrebări filosofice ca parte a unui studiu despre cum am ajuns unde suntem și ce se va întâmpla în viitor. Rønde se întâlnește cu 10 dintre cei mai reputați cercetători științifici ai lumii – filosofi, antropologi, arheologi și programatori care ne arată prin experimentele lor că relația cu tehnologia este la fel de mult ca relația cu noi înșine.

Îmbinând inteligent regia și tehnicile narative pentru a da de înțeles că omenirea și-a creat propriul “monstru” sub forma roboților și a Inteligenței Artificiale, regizorul afirmă că “filmul este de fapt despre istoria universului. Nu știam despre lucruri ca Big Bang-ul acum 100 de ani și încă mai sunt lucruri pe care nu le știm – a accepta asta este cheia filmului, pentru că acceptând că nu vom ști niciodată înseamnă pierderea controlului și oamenii au o mare nevoie de control. Într-un fel, este un gând înspăimântător, dar personal, cred că e minunat!”.

Proiecția filmului va fi urmată de dezbaterea Homo Digitaliso conversație despre tehnologie și morală între cosmonautul Dumitru Prunariu, primul astronaut român, scriitorul Virgiliu Pop, Marius Cosmeanu, editorul Savantgard, și criticul de film Irina Margareta Nistor despre Homo digitalis, adevăruri și superstiții despre inteligența artificială și despre cum ne influențează progresul tehnologic.

Va reamintim că vineri, 26 septembrie, în prima zi a festivalului, va avea loc proiecția cu filmul Chuck Norris vs. Communism, 2015, regia Ilinca Călugăreanu, urmată de discuția România. 30 de ani mai târziu – de la analog la digital în care protagonista filmului, Irina Margareta Nistor va intra în dialog cu scriitoarea Adriana Babeți și regizorul Cristian Mungiu.

Programul complet al Science, Fiction & Technology Film Festival

VINERI, 27 SEPTEMBRIE
15.00 – Proiecție film, 1 h 18 min
Chuck Norris vs. Communism
, 2015, regia Ilinca Călugăreanu

16.30 Discuție: România 30 de ani mai târziu – de la analog la digital

Unde se găsea România în urmă cu 30 de ani, pe vremea când filmele pe casete video constituiau gura noastră de libertate, și ce drum am parcurs până astăzi, la generația internetului și a smart-phone-ului? Câte dintre aspirațiile noastre s-au împlinit și în ce măsură ne-a surprins viitorul?

Participanți: Cristian Mungiu, Irina Margareta Nistor, Adriana Babeți

 

SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE

11.30 – Proiecție-maraton serial: 6 episoade, 5 h 25 min

Hackerville, 2018, regia Igor Cobileanski, Anca Miruna Lăzărescu

17.15 Discuție: Cinematografia – factor de dezvoltare locală

Cum se poate dezvolta orașul cu ajutorul industriei cinematografice? Cu ce beneficii vine o producție cinematografică ?

Participanți: Tudor Reu, Adrian Titieni, Irina Margareta Nistor, Nicolae Robu, Domnica Cârciumaru, Voicu Dumitraș

 

DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE
15.00 – Proiecție film, 47 min

Almost Human, 2018, regia Jeppe Ronde

 

16.00 Discuție – Homo Digitalis – o conversatie despre tehnologie și morală

Cum ne influențează progresul tehnologic? Inteligența artificială: adevăruri și superstiții

Participanți: Marius Cosmeanu, Dumitru Prunariu, Virgiliu Pop, Irina Margareta Nistor

 

Organizat de Asociația Cinemascop și Flight Festival, Science, Fiction & Technology Film Festival își propune să ofere orașului și zonei posibilitatea de a fi la curent cu cele mai captivante filme de cinema reunite sub aceste categorii și de a participa la evenimente, dezbateri și activități interactive legate de tehnologie și cinema.

pagina de Facebook a festivalului și rămâneți la curent cu noutățile despre festival participând la evenimentul de Facebook disponibil aici.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508