spot_img

„Dintre sute de catarge…”, la MNLR

Marți, 17 septembrie 2019, ora 10.00, Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui evenimentul intitulat „Dintre sute de catarge…”, organizat de Asociaţia culturală Athenäum din Düsseldorf și dedicat românilor plecați din țară din diferite motive. Evenimentul va avea loc la sediul expoziției permanente a MNLR București din Str. Nicolae Crețulescu 8. MNLR este partener al proiectului desfășurat în România.

„Drumul pribegiei nu a fost și nu este un drum ușor. L-am luat cu noi pe poetul neamului, Mihai Eminescu, ca să dovedim cinstea și valoarea noastră veșnică”, mărturisea d-na Livia Grama Medilanski, președintele în exercițiu al Asociației germano-române Athenäum, scriitoare din diaspora care vede în poetul Mihai Eminescu ceea ce percep germanii în Goethe.

În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul membrii delegației germane: domnul Hans Georg-Lohe, directorul Departamentului Cultural al orașului Düsseldorf, prof. dr. Christof Wingertszahn, director al Muzeului Goethe şi al Fundaţiei Anton, Katharina Kippenberg, prof. univ. dr. dr. h. c. mult., Volkmar Hansen, de la Universitatea „Heinrich Heine” şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Athenäum, traducătoarea Geraldine Gabor-Dreyer, originară din Arad, care a tradus și a publicat împreună cu Ernst-Jürgen Dreyer, volumul Der Abendstern. Gedichte, poeme de Mihai Eminescu, domnul Bogdan Cuza, dr. ec..

La finalul întâlnirii, va avea loc un recital poetic semnat de actorul Lari Georgescu, precum și prezentarea scurtmetrajului „Eminescu pe meridianele lumii (Düsseldorf)” (producție TVR internaţional), realizat în 2011 de Sandrino Gavriloaia.

În perioada 17-22 septembrie 2019, delegația din Germania va vizita spațiul expozițional al MNLR, gazdă a evenimentului „Dintre sute de catarge…”, două dintre Casele memoriale ale MNLR, TUDOR ARGHEZI – MĂRȚIȘOR (Str. Mărțișor 26) și ANTON PANN (Str. Anton Pann 20), precum și alte obiective cultural-istorice și muzee din București, din Iași și din împrejurimi, și va asista la câteva dintre concertele ediției a XXIV-a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Asociaţia culturală Athenäum a fost înfiinţată în anul 2010, la Düsseldorf, din iniţiativa unor intelectuali români şi germani care şi-au propus să pună în valoare cultura, tradițiile, frumuseţea și istoria României. Pornind de la relațiile istorice dintre români și germani, Athenäum a organizat în Germania, dar şi în ţara noastră, în Franţa și în Olanda, concerte, spectacole, expoziţii, lansări de carte, conferinţe, proiecții de filme, târguri culinare și călătorii culturale, evenimente care, însumate, au dus la îmbunătăţirea percepţiei despre noi, românii. De la Palatul Jaegerhof, sediul actual al Muzeului Goethe din Düsseldorf, a plecat Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen spre a deveni primul rege al României, cel care, în cea mai lungă domnie din istoria noastră, a pus România pe harta Europei. Iar la Palatul Benrath din sudul orașului de pe Rin și-a petrecut o parte a copilăriei și adolescenței Principele Ferdinand, viitorul Rege Întregitor al nostru. Toate aceste amănunte ale trecutului au îndreptățit Asociaţia Athenäum să organizeze un program de itinerarii culturale și spirituale în țara noastră, proiect intitulat „Pe urmele istoriei” şi ajuns, anul acesta, la ediţia a VI-a, din care face parte și evenimentul „Dintre sute de catarge…”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508