spot_img

Caravana NESuPUSELOR la final – o aventură deBASM

Povestea Caravanei NESuPUSELOR, pe îndelete spusă,  va fi disponibilă în cinci podcasturi și într-o formă narativă pe site-ul www.nesupusele.ro, din septembrie 2019. Oameni, întâlniri și cifre: sute de kilometri, peste o mie de copii, o carte ca pretext, alte cărți de citit și de povestit, caiete de basm, povești, multe povești, Nesupuse peste tot, se contopesc acum poveștile audio ale experiențelor de viață trăite în nouă mini caravane regionale și 41 de ateliere (39 ateliere derulate în 36 de sate și orașe mici, din zone defavorizate cultural, un atelier bonus în București de 1 iunie la Rezidența Scena9-BRD și un atelier-întâlnire la Școala gimnazială 5 din București).

Iulia Iordan, Laura Grünberg, Cristina Andone, Victoria Pătrașcu și Clara Trăistaru, au străbătut România în mai și iunie 2019, în zone rurale și în orașe mici. Acum ele vin la Institutul Francez din București, alături de Adina Rosetti, vineri, 6 septembrie, începând cu ora 11.00 ca să ne spună cum a fost și ce va urma. Cu această ocazie vă invităm și la o discuție despre rolul cărților și al lecturii în educație, biblioteci și infrastructură culturală, accesul la cultură și educație.

În pregătirea evenimentului, să ne aducem aminte ce a fost. Caravana NESuPUSELOR a plecat la drum pornind de la o nevoie. A mers acolo unde copiii nu au acces la cultură, unde tinerii nu merg la cinematograf, la teatru, la expoziții sau la concerte de muzică.  Acolo unde până și cărțile ajung cu greu, iar singurele informații cu potențial cultural ar putea veni din mediul online sau de la televizor.

De ce au fost alese bibliotecile ca locuri de popas și de întâlnire pentru o caravană a Nesupuselor ? Pentru că am vrut să transmitem un semnal că aceste locuri nu ar trebui să fie văzute doar ca depozite (prăfuite) de cărți, ci ca adevărați vectori ai culturii la sate, cu tot ceea ce intră, în mod generos, în notiunea de cultură. Pentru că Nesupusele nu este doar o carte, ci o stare de spirit, un curent care prinde putere și scoate la iveală ceea ce ne unește, ceea ce ne face mai buni, ceea ce poate schimba pozitiv România.– declară autoarele Nesupuselor.

Ca să pornească la drum, Asociația deBasm s-a parteneriat cu România EduCab, o platformă a bibliotecilor publice, atâtea câte mai sunt, pentru că pe zi ce trece numărul lor scade. Ele reprezintă, în marea majoritate, singurele centre culturale permanente din localitate, locul în care se întâmplă ceva cu miez și pertinent pentru comunitățile locale, deseori uitate. Mai multe informații despre EduCab și situația reală a bibliotecilor din România puteți găsi în materialul atașat.

Peste tot  am întâlnit bibliotecare energice, pentru care biblioteca nu e doar un loc de muncă, ci o responsabilitate faţă de copiii care le calcă pragul., a remarcat Laura Grünberg. Am întâlnit bibliotecari care din nimic au făcut locuri de visare și de învățare., își aduce aminte Victoria Pătrașcu.

Cartea NESuPUSELE vorbește despre femei care și-au dorit si au reusit să realizeze ceva ieșit din comun, care nu s-au speriat de greutăți, de respingere, de gândul îngust al celorlalți.  Multe dintre ele s-au născut la țară.  Nu a fost usor să-și vadă visele împlinite, dar nici nu a fost imposibil.  Am vrut, pornind în Caravană, să vedem cu ochii noștri, la firul ierbii, cum sunt copiii de la țară, ce vise mici sau mari au, dacă pentru ei educația și cultura mai inseamna ceva. Am vrut să aflăm și dacă azi se mai nasc Nesupuse în aceste locuri. Și le-am găsit!, se bucură autoarele NESuPUSELOR.

Infinite istorii locale împletite în vorbă domoală. (…) o halcă de Românie derulată în mersul mașinii și al gândurilor neliniștite (…).. Bucăți de puzzle care așteaptă clipa în care o ceva să le unească, bucată cu bucată, într-o poveste coerentă. O poveste despre ce? Veți putea afla răspunsul la această întrebare a Victoriei Pătrașcu ascultând podcasturile autoarelor pe www.nesupusele.ro și pe pagina de Facebook Nesupusele.

Experiențele acumulate vor genera și alte evenimente și alte povești. Nesupuse întâlnite în Caravană vor apărea în volumul doi al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă ce va fi lansat în această toamnă.

La evenimentul din 6 septembrie, organizat la Institutul Francez din București, începând cu ora 11.00 vor fi prezenți, alături de autoarele De Basm, reprezentanții România EduCaB, Roxana Nicolaescu și Mihai Lupu, precum și bibliotecarele Steluța Jugănaru, Biblioteca Comunală Vlădești, Argeș; Nicoleta Grigorescu, Biblioteca Orășenească Titu, Dâmbovița; Cateluța Barbu, Biblioteca Comunală Raciu, Dâmbovița și Cornelia Presada, Biblioteca Comunală Mircea Vodă, Brăila.

Și pentru că la solicitarea De Basm și  EduCab au răspuns mult mai multe biblioteci decât era posibil să fie vizitate în Caravana din 2019, pentru că s-au primit solicitări ale cititorilor, Asociația De Basm pregătește pentru 2020 o Caravană națională De Basm, care va duce Nesupusele, dar și alte cărți pentru copii și tineret, alături de autorii lor, în mai multe biblioteci din România. Iulia Iordan a simțit acest potențial, atunci când trăgea primele concluzii: „Caravana Nesupuselor” este un mic proiect cultural, dar care sper să dea naștere unui proiect de amploare națională. Copiii au nevoie să fie ascultați, poveștile au nevoie să fie citite, iar societatea noastră are nevoie de o supradoză de cultură! ”.

Vlădeşti, Aninoasa, Hârtieşti, Boteni, Slănic-Moldova, Târgu Ocna, Blăgești, Mircea Vodă, Gemenele, Valea Cânepii, Medgidia, Mangalia, Năvodari, Ovidiu, Mihăilești, Găujani, Clejani, Gostinari, Giurgiu, Botoroaga, Izvoarele, Tătărăștii de jos, Troianul, Roșu-Ilfov, Pietrari, Amărăşti, Valea Mare, Râmnicu-Vâlcea, Glăvile, Biertan, Merghindeal, Avrig, Săcădate, Cisnădie,  Naruja, Vidra  nu vor râmâne astfel singurele localități în care Nesupusele și autoarele lor se vor fi întâlnit cu copii, bibliotecare, părinți, bunici și autorități locale. Harta supradozei de cultură va fi colorată și în 2020!

 

CARAVANA NESuPUSELOR 

mai-septembrie 2019 

Ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în județele Argeș, Bacău, Brăila, Constanța, Giurgiu, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și București-Ilfov.

Podcasturi și kit pedagogic, disponibile pe www.nesupusele.ro 

cu Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone

manager de proiect: Clara Trăistaru

 

Un proiect deBASM.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Susținut de Holcim România

 

Parteneri : Institutul Francez din România, ArtaGrafică, România EduCaB, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508