spot_img

10 Premii APLER pentru anul editorial 2018

Vineri, 20 septembrie 2019, ora 17:00, în Sala ”Perpessicius” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr.8), a avut loc cea de-a XXI-a ediție a Galelor Premiilor APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România). Juriul format din acad. Mircia Dumitrescu (președinte), conf.univ.dr. Ioan Cristescu, președintele APLER, și scriitorul Dan Mircea Cipariu a acordat 10 premii pentru anul editorial 2018. Laureații acestei ediții au fost Constantin Abăluță și Romulus Bucur pentru ”Cartea anului 2018”, Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă (președinte: acad. Eugen Simion) din București, revista ”Poesis Internațional” (redactor-șef: Claudiu Komartin), Alexa Visarion – Premiul special al juriului,  Petru Șoșa – graficianul de carte al anului 2018, Mina Decu – Premiul pentru debut editorial în anul 2018. Premiul ”Gheorghe Iova”, în memoria regretatului poet optzecist, a fost acordat poetei Alina Purcaru. Premiul ”Constantin Stan” a fost acordat prozatoarei Suzan Mehmet. Președintele APLER, dl. Ioan Cristescu, a acordat Premiul pentru Jurnalism Cultural poetului Mircea Dinescu, realizatorul emisiunii ”Politică și delicatețuri”, difuzată de postul public de televiziune – TVR1. Afișele, diplomele și invitațiile au fost concepute de artistul vizual Mihai Zgondoiu. În sală pe lângă prieteni și admiratori ai celor premiați s-au aflat și  scriitorii Cristian Teodorescu și Ștefania Coșovei.

Gala a fost deschisă de domnul Ioan Cristescu, Președintele APLER: ”Bine ați venit la Muzeul Național al Literaturii Române din București! După cum bine știți, de câțiva ani, împreună cu Dan Mircea Cipariu- vicepreședinte APLER, Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, care conform statisticilor actuale deține 18% din piața de carte și reviste, acordă aceste premii. Am dorit pentru  editurile din această asociație să încercăm să menținem un echilibru și un anumit tip de calitate, o echilibristică valorică, să nu dăm premii doar ca să ne aflăm în treabă. Ministerul Culturii a finanțat o parte din aceste premii. O singură dată s-a întâmplat să nu finanțeze, în mandatul doamnei Corina Șuteu, dar și atunci am dat premiile constând în opere de artă oferite de Mircia Dumitrescu. Aceste premii pe care le dăm astăzi sunt premiile unei asociații profesionale, ele reprezintă editurile și autorii apăruți la aceste edituri membre ale APLER. Nu sunt edituri din afara APLER. Fiind Premiile APLER, ele sunt ale unei comunități. Am încercat împreună cu domnul Mircia Dumitrescu, președintele juriului, și cu domnul Dan Mircea Cipariu să punem lucrurile într-o măsură egală și să dăm Cezarului ce-i al Cezarului.”

 

Mircia Dumitrescu a înmânat premiul pentru Editura anului 2018- Fundația Națională pentru Știință și Artă – domnului academician Eugen Simion.

 

”Consider editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă una dintre cele mai mari edituri care s-a chinuit îngrozitor ca să strângă bănuții pentru a scoate Operele Fundamentale, acum la 251 de titluri. Mă bucur că am acasă aproape toate cărțile Fundației și sper că fiul meu o să le citească pentru că sunt atât de bine făcute. Nu am crezut niciodată că opera românească va fi pe hârtie de biblie, în format mic, aproape de buzunar. E o plăcere să citești cele 1200 de pagini. E o bucurie să ai tot Eminescu, tot Ion Creangă, toată opera Școlii Ardelene. ”- Mircia Dumitrescu

 

Eugen Simion: ”Vă mulțumesc foarte mult. Mă onorează acest premiu. Domnul Mircia Dumitrescu a spus ceva de bine despre noi. Această Fundație apare pe lângă Academie, dar nu este finanțată de Academie, din păcate. O singură dată s-a întâmplat ca Ministerul Culturii să ne finanțeze, în mandatul domnului Ion Caramitru, cu ocazia Anului Eminescu. Colecția Opere Fundamentale este o ediție științifică. Am pornit în 2000 și am ajuns la 251, volumul 251 a apărut zilele trecute, un volum pe care mi-am dorit încă de acum  20 de ani să-l publicăm. Este vorba de toate textele fundamentale despre existențialismului românesc. Românii, înaintea francezilor, au început să fie foarte sensibili la această mișcare. Această carte întrunește toate documentele  fundamentale. Până acum ziceam trăirismul acum cred că vom reuși să introducem în istoria literaturii române conceptul de existențialism. Am publicat și Școala Ardeleană, acolo este școala noastră de conștiință națională, pe aceasta am scos-o cu ajutorul finanțării Primăriei Capitalei. Mă așteptam să finanțeze Primăria din Cluj. Primăria Capitalei a finanțat prin Muzeul Național al Literaturii Române. Muzeul  este cel care ne ajută pe noi.”

 

”Cărțile cu Școala Ardeleană, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, le-a înmânat Papei chiar la Vatican”, a adăugat Mircia Dumitrescu.

 

” La două luni după ce am fost la Vatican și am înmânat Papei  Francisc cărțile cu Școala Ardeleană, am primit cu semnătura lui o scrisoare de mulțumire. Vă mulțumesc pentru cele 4 volume Școala Ardeleană pe care ni le-ați înmânat în ziua de 22 aprilie. Tipul acesta de diplomație foarte fină ar trebui să o avem în ziua de azi.”- Ioan Cristescu.

 

Dan Mircea Cipariu: ”Filozofia juriului la acordarea premiului Cartea anului 2018 a fost aceea că noi chiar ne dorim o normalitate într-o lume literară cum e a noastră, sfâșiată de grupuri și interese. Filozofia noastră este aceea de a premia autori importanți din generații și geografii literare diferite. Acesta este un reflex de normalitate literară, într-o socitetate care, din nefericire, și-a pierdut vocația dialogului și vocația unor critici care să aibă în centrul atenției un argument estetic și literar. I-am spus domnului Abăluță la telefon cu umor chiar dacă nu veți ajunge, noi vă vom da premiul . Nu cum s-a întâmplat în alt caz. Așa cum am dat premiul, de Ziua Culturii Naționale, Minei Decu care atunci când noi am dat premiul era la Botoșani. Ne interesează în primul și în primul rând opera literară  pentru că în ea credem. Premiul pentru Cartea anului 2018 este pentru o carte care a apărut la Casa de Editură Max Blecher, Mai sincer ca Himalaya– Constantin Abăluță.”

 

Constantin Abăluță: ”Întotdeauna pun în grupajele mele critice din primul meu volum care era prefațat de Nina Casian, spunea printre altele: Abăluță este permanent divers, îl căutați în diversitate dacă vreți. Volumul premiat este un volum foarte zbânțuit. L-a apreciat editura Max Blecher. Eu  însumi stau și mă întreb dacă am scris elucubrațiile astea. Soția îmi spune: tu le-ai scris, eu știu când le-ai scris, mie nu-mi plac. Vă mulțumesc!”

 

A urmat acordarea celui de-al doilea premiu pentru Cartea anului 2018 – Romulus Bucur pentru ”Odeletă societății de consum”, Editura Tracus Arte.

 

 

 

”Cartea lui Romulus Bucur a fost premiată de Ziua Culturii Naționale de un juriu format din Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Borza, într-un eveniment transmis în direct de Radio România Cultural și organizat  de mine și Ioan Cristescu. Iată că și juriul prezentei Gale APLER dă dovadă de bun gust și de exigență premiind cartea lui Romulus Bucur” – Dan Mircea Cipariu

 

Romulus Bucur: ”Cartea mea de suflet este precedenta care mi se pare mult subevaluată. Boala și moartea tatălui meu mi-au dat peste cap tot orizontul și m-am trezit că încep să scriu o serie de poezii. I-am zis domnului Cristescu că am o carte de poezii, mi-a zis să i-o trimit, a fost lansată la Bookfest și acum iata-mă aici.”

 

 

Președintele APLER, dl. Ioan Cristescu, a acordat Premiul pentru Jurnalism Cultural poetului Mircea Dinescu, realizatorul emisiunii ”Politică și delicatețuri”, difuzată de postul public de televiziune – TVR1.

 

Ioan Cristescu: ”În prima fază domnul Dinescu nu era pe nici o listă. Și la un moment dat ne-am gândit, emisiunea aceea Politică și delicatețuri nu e jurnalism cultural? Hai să nu îi dăm premiul pentru poezie, să îi dăm premiul pentru acestă superbă emisiune.”

 

Mircea Dinescu: ”Scriu pamflete de 28 de ani, după 89 nu am mai primit nici un premiu. Mă simt onorat. Azi sunt în situația minerilor care au primit bani când s-au închis minele. După o perioadă  s-a dus cineva să vadă ce au făcut ăia cu salariile lor compensatorii, unul singur a făcut o afacere, a deschis o cârciună și le-a luat la toți banii. Am deschis un nou restaurant lângă Piața Traian și vă aștept acolo.”

 

Premiul special al juriului – Alexa Visarion pentru ”Nostalgia valorii”, Editura Ideea Europeană.

 

Alexa Visarion: ”Întrebarea e: un regizor în afară de punerea în scenă are și altă mărturisire? Eu am început în 1972 să scriu primele articole în revista Tribuna și de atunci încerc să fiu mărturisitor al umanității și nu un reporter al oportunității. Încerc să vorbesc despre umanul care pentru mine e întotdeauna actual. Încerc prin aceste cărți, aceasta este a cincea, să aduc în discuție ceea ce are legătură cu epoca noastră, o capacitare a interiorului nostru. Trăim confuz. Trăim anapoda. Nostalgia valorii e o carte despre încrederea că cultura română e cultură. Scriu pentru că mi-e frică că altfel mor degeaba. ”

 

 

Revista anului 2018 – Poesis Internațional (redactor-șef: Claudiu Komartin).

 

Claudiu Komartin: ” Era timpul ca revista să primească o recunoaștere. Sigur că în România nu sunt prea multe premii care să fie acordate unei publicații. Poesis Internațional a ajuns la numărul 23, numărul 24 va apărea în noiembrie și va fi lansat la Târgul Gaudeamus.  A început prin a fi trimestrială cu sprijinul lui Dumitru Păcuraru. E o revistă care mi-am dorit să țină pasul cu niște proiecte publicistice care mie mi-au marcat evoluția, reviste celebre din lumea anglo-saxonă sau din lumea franceză. Cred că am acoperit Europa și Americile, cu mici excepții. Mulțumesc!”

 

 

Premiul pentru debut editorial în anul 2018: Mina Decu pentru ”Desprindere”, Editura Charmides.

 

Mina Decu: ” S-au spus foarte multe vorbe mari aici. Eu vreau doar să vă mulțumesc!”

 

Dan Mircea Cipariu: ”De anul acesta ne-am gândit să propunem două premii care să onoreze memoria a doi scriitori optzeciști care erau, de altfel, și foarte buni prieteni. Să omagiem și astfel memoria și opera a doi scriitori exponențiali pentru mișcarea literară optzecistă, doi scriitori care au influențat destine și scriituri.”

 

 

Premiul ”Constantin Stan” – Suzan Mehmet pentru ”Unii cred ziua, alții cred noaptea”, Editura Tracus Arte.

 

Suzan Mehmet: ”Vorbeam cu o prietenă și o întrebam ce să spun aici. Mi-a zis să fiu eu. Dar cum să fiu eu? Mie nu îmi place să vorbesc în public. Apoi mi-a zis: spune că ai familie mișto și prieteni smart. Așa e, dacă nu aveam prieteni Smart poate nu mai scriam cartea premiată de APLER sau APLER nu mă premia. Vă mulțumesc!”

 

Premiul ”Gheorghe Iova”- Alina Purcaru pentru  ”Indigo”, Editura Tracus Arte.

 

Alina Purcaru: ”Vă mulțumesc foarte mult pentru acest premiu. Este pentru mine un premiu foarte emoționant.”

 

Graficianul de carte al anului 2018- Petru Șoșa.

 

Mircia Dumitrescu: ” Petru Șoșa a fost studentul meu, este în continuare prietenul meu. N-am pus eu pilele, este unul dintre puținii artiști care mai supraviețuiesc în domeniul artei neintrând în domeniul comercial. Mă bucur că acest premiu există și este înmânat unui student care muncește și se perfecționează.”

 

Petru Șoșa: ” O să încerc în continuare să îmi fac treaba. Vă mulțumesc!”

 

 

 

***

Evenimentul a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, având parteneri Muzeul Național al Literaturii Române din București, societatea de gestiune a drepturilor de autor – Opera Scrisă.ro, Euro CulturArt, Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro

 

 

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Dan VATAMANIUC

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508