spot_img

Revista ”Arena literară” și cititorii săi

Semnalăm bogatul şi consistentul sumar al recentului număr al revistei „Arena literară”, Bucureşti, aprilie-iunie 2019, coordonat de un prestigios colectiv de literaţi. Editorialul fiecărui număr este semnat de dl. Aureliu Gogi, redactorul-şef al acestei publicaţii semestriale. O atenţie deosebită se acordă în acest al XIII-lea număr Concursului Naţional „Radu Cârneci”, ediţia a II-a. Drept răsplată, sunt reproduse câteva dintre poemele premiate ale autorilor: Nicolae Dincă, Georgeta Muscă-Oană, Petru Solomonaru, Vasile Toma. Acestora li se adaugă poeţii: Corin Bianu, Şerban Codrin, Virgil Dumitrescu, Lidia Lazu, Lavinia Elena Niculicea, N.N.Negulescu, Ion C. Ştefan, Nicolae Ţăranu.

De altfel, poezia domină paginile acestui număr, şi prin versuri semnate de Victoria Milescu, N.D. Fruntelată, Theodor George Popescu, Adrian Botez, Mircea Dorin Istrate;  aforismele – semnate de Emil Dinga şi Nicolae Mareş sau „Colţul epigramistului”.

Proza este, asemenea, bine reprezentată. Amintim pe doamna Eliza Roha, printr-un fragment din romanul „Destine în derivă”; Nică D. Lupu cu secvenţe din „Revoluţie la Brăneşti”; Florin Anghel Veleanu – cu fragmentul de roman „Gambitul fluturelui”. Incitante şi „Psihografiile” semnate de Ana Dobre-Pelin; „Blestenul”, de Gheorghe I. Gheorghe, „Derivă” (I), de Ştefania Oproescu; „Vidma” (II), de Paul Sârbu; „Tunelul timpului” (IV), de Ştefan Dorgoşan; „De Paşte”, de Angela Dina-Moţăţăianu.

Fascinant este dialogul susţinut de doamna Elisabeta Iosif, sub genericul „Argus printre scriitori”; deopotrivă, dialogul dintre George Roca şi Adrian Grauenfels.

Analize critice semnează domnii Nicolae Georgescu, Ben Todică, Lucian Gruia, Mihai Merticaru.

Doamna Eliza Roha acordă o atenţie specială volumelor publicate sub cupola Editurii „Betta”, cu referire, strict, la următorii autori: Isabela Brănescu, Vasile Szolga, Marina Costa, Victor Pencu; dar şi acţiunilor patronate de susnumita editură.

Interesantă este „dezbaterea” pe tema „Femeia creator, femeia personaj”. În acest număr, Ana Dobre insistă asupra „Basmului unei iubiri mitizate” – „Am fost sau nu?”, de Gabriela Stanciu Păsărin.

Colaboratorii revistei se dovedesc preocupaţi şi de literatura universală, amintindu-ne de Homer – prin Victor Atanasiu sau  de William Shakespeare – prin Emil Lungeanu.

Din literatura românească, amintim eseurile dedicate lui Barbu Delavrancea, Camil Petrescu, Marin Sorescu, Vasile Blendea etc. Elena Bălan Osiac realizează un paralelism între ardelenii Octavian Goga şi Aron Cotruş.

Apreciem colectivului revistei „Arena literară” prezenţa unei rubrici permanente, intitulată,  „La aniversară”. Este mult mai mult decât prezenţa unei liste de scriitori care s-au născut într-o anume lună şi într-un anumit an. În acest recent număr de revistă medalioanele dedicate scriitorilor George Anca, Ion Andreiţă şi Corneliu Zeana, la împlinirea a 75 de ani şi respectiv, 80, este nu doar un gest colegial, ci un omagiu binemeritat adresat colegilor de breaslă.  Cu vădită emoţie, „Şi vii tu, Prinţ al Morţii / Şi ne trezeşti la Viaţă / Apleci din slava bolţii / Transcendentala-ţi faţă”, trează flacăra iubirii colegiale, pentru cei chemaţi, recent, la Domnul: Ion Dodu Bălan, Ion Brad, Ion Horea, Mihail Grămescu!

Fiecare număr de revistă, inclusiv acesta, surprinde acţiuni cultural-artistice de importanţă naţională sau internaţională. Astfel, ochiul cititorului se-ncântă, aflând despre Simpozionul „Mircea Eliade” – desfăşurat la Piteşti, în martie 2019 sau despre lansarea „Antologiei de poezie română actuală” de la Istambul, în aprilie a.c. Informaţii utile aflăm şi despre şedinţele de cenaclu „Arena Literară” sau despre alte reviste literare din ţară. Domnul Marian Ilie semnează articolul „Încă o bretea românească la podul de cuvinte peste Bosfor”.

Deopotrivă, se cuvine amintită şi „Arena PLUS”, suplimentul lunar care apare sub auspiciile revistei-mamă.

FELICITĂRII colectivului redacţional!

LECTURĂ PLĂCUTĂ, tuturor iubitorilor de literatură!

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508