spot_img

Expoziţia de pictură ”Another side/another view” a artistului vizual Luminiţa Gliga

Luni, 2 septembrie 2019, la ora 18,00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în prezenţa artistului vizual Luminiţa Gliga, vernisajul expoziţiei de pictură «Another side/another view». Expoziţia va aduce în atenţia publicului, în perioada 2–15 septembrie 2019, în Mica Galerie a Institutului, situată în Cannaregio 2212, 30121 Venezia (VE), o serie de lucrări de pictură recent realizate de artistă.

În faţa celor 17 compoziţii selectate pentru această expoziţie, privitorul devine martor la transformarea naturii şi a peisajului citadin într-un peisaj al minţii, peisaj care, deşi este construit ca un exterior, va fi simţit ca unul interior. Fiecare compoziţie este o«poartă» prin care privitorul este invitat să pătrundă şi să se detaşeze pentru câteva clipe de real. În universul picturilor, colţuri de lumi paradisiace (compuse din motive ce amintesc de elemente vegetale, citadine sau din regnul animal), culoarea şi lumina stăpânesc forma. Aceste reinterpretări subiective ale unor alter-realităţi sunt construite prin raporturi supradimensionale între culoare şi formă. Astfel, putem deduce o uşoară afinitate cu pictura lui Georges Braque. Bazate pe expresivitatea culorii, picturile se definesc printr-o notă a narativului caracteristică expresionismului abstract.

 

«[…] Luminiţa Gliga îşi trăieşte cu jubilaţie cufundarea în natura şi în cultura, deopotrivă. Ataşată unor reminiscente simboliste de bună factură, dar şi tradiţiei foarte moderne a colajului, iubitoare de acorduri armonioase şi acute – mergând de la ocru la negru –, într-o pictură când strălucitoare, când mată din compoziţiile sale în acrylic, artista a făcut pelerinajul păgân şi creştin al Efesului, dar şi pe cel mental, al Apocalipsei […]» (Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreşedinte al Academiei Române).

 

«Viziunea picturală foarte elaborată a Luminiţei Gliga, viziune aflată într-o continuă rafinare a modalităţilor variate de articulare a elementelor constitutive ale imaginii, se distinge printr-o accentuată atmosferă poetică, aproape metafizică, ce se instaurează parcă, pe nesimţite, în conştiinţa fericitului contemplator […]» (Gheorghe Vida, Critic de artă).

 

***

 

LUMINIŢA GLIGA (n. 23 oct. 1975, Braşov), în 2002 a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură. Din 2003, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Pictură, Bucureşti; membru al A.I.A.P. – UNESCO. În 2008 a obţinut titlul de Doctor în Arte Vizuale la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Din 2008, membru al Academiei Româno–Americane de Arte şi Ştiinţe (A.R.A.). A expus în peste 50 de expoziţii personale în România şi în străinătate. Peste 70 de expoziţii de grup, participări la festivaluri internaţionale de artă, la târguri de artă în Statele Unite (New York City: New Art Center, 2012; Amsterdam Whitney Gallery, 2016, 2011; Broadway Gallery, 2010; ICO Gallery, 2009), Italia (Ferrara: Muzeul Estense, 2011), Japonia (Tokyo: Metropolitan Art Space Exhibition Gallery, 2004), China (Beijing: NY Arts Beijing Space, 2011), Belgia (Bruxelles: Galeria Arthis, 2010), Anglia (Londra: Parallax Art fair – Chelsea, 2013; The Brick Lane Gallery, 2010), Elveţia (Zürich: Art Show Zürich, 2010), Franţa (Paris: Galeria Thuillier, 2004, 2007; Cannes: Expoziţia internaţională «MCA», 2004–2009; Marsilia), Rusia, Germania şi în aproape toate oraşele mari ale României.

 

Figurează în: International Contemporary Artists, vol. 2 (SUA); International Dictionary of Artists, vol. 1 (SUA); ART InternationalContemporary Magazine, nr. 1 & 4/2019; SUU Art Magazine (Spania); Hubners Who is Who; catalog Terravision, colecţia «Artişti contemporani» (44); catalog colecţia «Artişti contemporani» (36); catalog colecţia «Artişti contemporani» (27); «Luminiţa Gliga – painter» – CD şi catalog.

 

Dintre distincţiile care i-au fost acordate pentru activitatea artistică: «International Prize Michelangelo» (Roma, Italia, 2019);«International Prize Botticelli» (Florenţa, Italia, 2019); Premiul ARA pentru Artă «Ionel Jianu», Academia Americano–Română de Arte şi Ştiinţe; Diploma oficială «M.C.A.» şi Medalia de aur, Cannes, Franţa; Diploma şi Medalia de argint aurit a Societăţii Academice«Arts–Sciences–Lettres» (Paris, Franţa, 2016).

 

Lucrări sa se regăsesc în colecţii particulare şi instituţii din: Anglia, Austria, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Elveţia, Scoţia, România, SUA.

 

Referinţe critice de: Acad. Răzvan Theodorescu, Corneliu Antim, Victoria Anghelescu, Gh. Achiţei, Gh. Crăciun, Paul Cornel Chitic, Gh. Vida, Jean Louis Avril (Franţa), M. N. Rusu (SUA), Abraham Lubelski (SUA), David Kastner (SUA), Ruthie Tucker (SUA).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508