Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor -Trecut, Prezent și Viitor, la Muzeul Național al Țăranului Român

iul. 31st, 2019 | By | Category: Postcard

În perioada 2 – 4 august 2019, Cancelaria Prim-Ministrului, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi, al Departamentului de Relații Interetnice, al Centrului Național de Cultură a Romilor, al Muzeului Național al Țăranului Român, al Asociației Șukar Manuș și al Asociației Meșteșugarilor și Comercianților Tradiționali Romi, organizează un eveniment dedicat Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor la București.

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la evenimentul de comemorare pentru a aduce un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora asupra Romilor.

 

În noaptea de 2 spre 3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagărul Auschwitz și au fost uciși 2.897 de femei, bărbați și copii romi. Data de 2 august a fost proclamată de Parlamentul European drept Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor. 

 

Programul evenimentului

 

Vineri, 2 august

 

Între orele 10:00 – 11:00 va avea loc depunerea de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului din România (strada Ion Brezoianu, București) unde vor fi prezenți reprezentanți ai: Guvernului României – Cancelaria Prim-Ministrului, Agenției Naționale pentru Romi, Departamentului pentru Relații Interetnice, Centrului Național de Cultură a Romilor, Muzeului Național al Țăranului Român, Asociației Meșteșugarilor și Comercianților Tradiționali Romi, și ai Asociației Social Roma Şukar Manuș.

 

Între orele 12:00 – 14:00 se va desfășura evenimentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor, organizat la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Acvariu.

 

11:30   Conferință de Presă

12:00 – 12:30  Sesiunea de deschidere:

  • Intonarea imnului național al României și a imnului Romilor;
  • Moment de reculegere;
  • Prezentarea semnificației zilei de 2 august și moderarea evenimentului, Norica Costache – consilier CNCR.

 

12:30 – 13:00  Alocuțiuni ale supraviețuitorilor romi.

 

13:00 – 14:00  Alocuțiuni ale:

  • Virgil Ștefan Nițulescu – Gazdă, Director MȚR;
  • Guvernului României – Cancelaria Prim-ministrului;
  • Agenției Naționale pentru Romi;
  • Departamentului pentru Relații Interetnice;
  • Centrului Național de Cultură a Romilor.

 

De asemenea, în perioada 2 – 4 august 2019, între orele 10 și 18, va avea loc în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, un târg cu meșteri și meșteșugari romi. Argintari, căldărari, rudari, anticari și negustori vor veni cu obiecte frumos meșteșugite, numai bune de admirat și cumpărat. Nu vor lipsi bucatele specifice și portul tradițional rom.

 

Intrarea este liberă!

 

 

 

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :410


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro