spot_img

„Poetul Alecsandri și studenții români din Viena”

Așa își intitulează Mihai Eminescu tableta sa din „Timpul” (27-28 iulie 1881), elogiind gestul membrilor „Societății <România Jună> din Viena” (organism din care făcea și el parte), de a-l omagia pe „rege poeziei” româneşti, la împlinirea vârstei de 60 de ani. 

O serbare și-un album aniversar. Gest frumos – devenit istorie.

Și pentru a convinge, iată textul semnat de poetul-jurnalist:

Societatea <România Jună> din Viena, constituită din studenți români, a dat o serbare cu ocazia aniversării a 60 de ani a lui Vasile Alecsandri, bardul român de la Mircești. În acea zi s-a trimis poetului, din Viena, un preafrumos album, legat, din catifea grenată, având pe fața de deasupra scoarței o ghirlandă de frunze de stejar și de laur, lucrate foarte fin în argint; în partea de jos a acestei ghirlande vin în săpătură anii 1821 și 1881, iar în mijlocul ei, inițialele poetului”.

Având ca punct forte această informație, transpar – în acest prezent – câteva situații demne de toată atenția.

Dacă data trecerii la cele veșnice este prea bine cunoscută (22 august 1890), data de naștere a poetului Vasile Alecsandri a dat naștere multor controverse. Ei bine, având în vedere că însuși scriitorul își sărbătorea ziua de naștere – la 21 iulie, n-ar mai trebui să găsim (să citim) – în orice „calendar”  ca dată de naștere a lui Vasile Alecsandri doar „21 iulie 1821”, așa cum singur o prețuia și o sărbătorea?!

În ceea ce privește darul oferit de studenții români din Viena, cu certitudine, poetul s-a bucurat nespus. Era un semn de aleasă prețuire din partea tinerimii române. Și prea bine știm, orice artist este sensibil, când tinerețea privește cu admirație spre fruntea celui matur. Firesc, și Alecsandri se dorea iubit. Era conștient de meritele sale. Nu era doar un fiu de vornic. El era însuși vornicul culturii românești. Și chiar până la 1881, inclusiv, numele lui încrustase momente de mare esență în istoria politică, socială și culturală a Românilor.

Mai știm că în 1885, poetul a dăruit Academiei Române, prin testament, multe bunuri (biblioteca, corespondenţă, manuscrise). Posibil, și acest album. Între timp, Conacul de la Mircești a devenit Casă Memorială, dar informația oferită de Mihai Eminescu, în urmă cu 138 de ani, rămâne suspendată și naște un set de întrebări: Cum arată albumul? Unde se află el acum? De ce nu are și Mirceștiul o copie? Sau măcar o informație! De ce nu figurează în inventarul Muzeului – ca obiect de patrimoniu?!…

Prea bine se știe, în 1878, poetul primise un trofeu și la Montpellier – pentru Cântecul gintei latine… Ei bine, Muzeul din Mircești păstrează doar cutia, trofeul este undeva, nevăzut, la Academie. Înțelegem, valorile culturale se cer a fi în siguranță, dar măcar copii ale acestora avem dreptul a le cunoaște, a le vedea, a le admira. Nu doar o reproduceri-foto (în cel mai fericit caz). Și iată-mă-s, nolens volens, la o distanţă respectabilă, în timp, mesager al gazetarului Eminescu:

Să mai dorim a cunoaște și noi acel album de la 1881, atâta timp când Muzeul din Mirceşti – încet-încet – moare?!…

Îndrăznesc, doar, a formula o fierbinte rugăminte către Academia Române, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional al Literaturii Române, să organizizeze o expoziție cu piese de patrimoniu amintitoare de scriitorul și diplomatul Vasile Alecsandri – pe data de 21 iulie 2019. Da. 21 iulie. De Ziua sa de naştere!

Ar fi un gest de mângâiere și pentru familia bătrânului vornic, Vasile Alecsandri – tatăl (știind că a sa casă, din Iași, se află-n suferindă-nstrăinare); o binecuvântată mângâiere, Fiului, el înşuşi, cu grad boieresc de vornic (cu al său domeniu de la Mirceşti, în coborândă degradare); o salbă de binecuvântare lui Mihai Eminescu, jurnalistul, cel atât de atent la tot și la toate, privind personalitatea „nemuritorului nostru Alecsandri” (ms. 2264); grupului de studenţi care reprezentau, la 1881, „Societatea <România Jună> din Viena”.

Fie-le amintirea neîntinată cunună de laur!

 

Livia Ciupercă

Scriitor

Membru al Uniunii Scriitorilor – Filiala Iaşi

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508