spot_img

KANAL, noul Centre Pompidou de la Bruxelles

Săptămâna trecută am vizitat (mulțumesc Mihai Zgondoiu pentru recomandare!) cea mai mare instituție culturală din Bruxelles dedicată manifestărilor artistice moderne și contemporane, KANAL – Centre Pompidou. Numit inițial Kanal Brut, proiectul a fost inaugurat anul trecut în fostele garaje Citröen și timp de 14 luni a oferit publicului larg – pe lângă un amplu program de performance-uri, workshop-uri, concerte și DJ set-uri – acces la lucrări recente de artă vizuală, design și arhitectură, datând de câțiva ani sau de câteva decenii. Momentul vizitei nici nu putea fi mai inspirat; acesta a coincis cu un jalon important în evoluția muzeului, și anume cu Festivalul Kanal. Evenimentul a avut loc în perioada 21-30 iunie 2019, înainte ca stabilimentul să intre într-o perioadă de renovări masive timp de câțiva ani, reprezentând astfel o ocazie unică de a arunca o privire asupra felului în care spațiul original arăta și era compartimentat.

 

Unul dintre avantajele alegerii unei foste uzine sau unui fost garaj industrial pentru a-l converti în muzeu de artă constă, desigur, în generozitatea spațiului, care poate găzdui lucrări desfășurate pe suprafețe mari, precum instalația gigant a lui Jean Tinguely, „L’enfer, un petit début” (1984), amplasată chiar la intrare, care constă într-o platformă imensă care încorporează în jur de 30 de piese autonome realizate din metal reciclat, motoare electrice, un cap de ren, o plantă, etc…. O altă instalație inspirat montată tot la intrare, a lui Pascale Marthine Tayou, constă într-o colecție de semne luminoase „Open”, se numește „Open Wall” (2010) și indica oarecum intrarea în expoziție, unde, o dată ajuns, puteai alege între mai multe căi de parcurs, marcate cromatic diferit. Ambele lucrări fac parte din colecția Muzeului National de Artă Modernă de la Centre Pompidou din Paris, însă au fost expuse bineînțeles și lucrări noi precum instalația textilă a Raffaellei Crispino „Time Zone” (2018) sau alte lucrări comisionate de KANAL – Centre Pompidou în vederea formării unei colecții proprii. Analizând cifrele din mapa de presă, proiectul se arată un adevărat succes al curatorului Bernard Blistène, care este totodată și directorul Muzeului Național de Artă Modernă de la Centre Pompidou din Paris și care și-a îndeplinit cu siguranță (chiar și doar prin acest teaser), agenda la Bruxelles.

 

Despre scena de artă contemporană din Bruxelles știam că dispune de un târg renumit, Art Brussels, și că mult timp nu a avut un muzeu dedicat artei contemporane, deși un astfel de stabiliment, absolut necesar oricărei capitale europene, a fost îndelung așteptat de curatori, colecționari, agenți culturali și nu în ultimul rând de public. Acum acesta a apărut, însă sub forma unui satelit al consacratului Centre Pompidou din Paris. Desigur, proiectul presupune mai multe colaborări și cu alte instituții de artă și cultură locale și internaționale, însă afilierea la instituția francofonă este cea mai proeminentă. Faptul că Bruxelles se întâmplă să fie totodată și una dintre cele trei capitale ale Uniunii Europene, nu doar a unei țări europene, e posibil să fi făcut problematică înființarea unui „Muzeu Național de Artă Contemporană” (așa cum se numește de exemplu cel din Lisabona sau chiar din București). Aclamat sau criticat, KANAL – Centre Pompidou a stârnit controverse și așteptări, dar mai mult, a reușit totodată să pună Bruxelles pe harta spațiilor de artă contemporană europene care merită vizitate.

 

Ana Daniela SULTANA CIPARIU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508