spot_img

Criticul de artă Irina Cios, la Festivalul Internațional de Fotografie Fotofestiwal de la Łódź

În perioada 13-30 iunie 2019, la Łódź se va desfăşura Festivalul Internaţional de Fotografie Fotofestiwal. ICR Varşovia susţine prezenţa la eveniment a curatoarei și criticului de artă Irina Cios, invitată în cadrul programului „PHOTO- MATCH” (sesiuni de analiză a portofoliilor de artist), programat pentru zilele de 14-15 iunie. Fotofestiwal este unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din Europa Est-Centrală. Peste 50 de expoziții din diverse colțuri ale lumii, întâlniri, analize de portofolii, ateliere și prezentări de diapozitive – toate atrag an de an la Łódź nu mai puțin de 20 000 de vizitatori din întreaga lume. Festivalul invită la colaborare curatori renumiți din lumea artelor. La comanda Festivalului, aceștia pregătesc expoziții care analizează cele mai interesante teme ale fotografiei contemporane. Alături de interpretările curatoriale pot fi văzute expoziții individuale și prezentarea anuală a finaliștilor premiului Grand Prix Fotofestiwal. Caracterul unic al Fotofestiwal este dat de evenimentele conexe, spațiile de desfășurare și, înainte de toate, de public, aflat permanent în căutarea unor noi experiențe și surse de inspirație. În timpul Fotofestiwal se discută despre fotografie, se caută modalități alternative de prezentare a ei și crearea unui forum de discuţii despre artă şi societate.

Tema celei de-a XVIII-e ediții a festivalului este „Supranatural”. Fotofestiwal 2019 ne îndeamnă să privim existența umană într-o perspectivă mai largă, legată de aspectele supranaturale ale realității, dar și de fenomenele aflate în sfera speculațiilor și ipotezelor, a căror explicare nu e posibilă dacă ne raportăm doar la experiența directă. Fotofestiwal 2019 dorește să aprofundeze sfera experiențelor umane legate de imaterial, spiritual, senzorial, ezoteric, confruntând-o cu privirea rațională și științifică asupra lumii și cu modul în care o prezintă fotografia.

PHOTO-MATCH Portfolio Review, secțiunea la care este invitată Irina Cios, va însemna două zile de întâlniri între fotografi și recenzenți – curatori, editori de carte și reviste, proprietari de galerii. Creatorii își pot consulta proiectele cu profesioniști ai fotografiei, pentru care artiștii sunt o sursă de noi descoperiri și inspirație. În forma inovatoare a prezentării portofoliilor, atât fotografii, cât și experții vor avea posibilitatea, în prima zi a programului, să își prezinte profilul și domeniile de interes în sfera fotografiei în fața tuturor, inclusiv a publicului prezent. A doua zi este rezervată întâlnirilor individuale între creatori și experți, și unii și alții având posibilitatea să aleagă partenerii de discuție.

Principalul organizator al Festivalului este Fundaţia pentru Educaţie Vizuală, fondatoare a Photo Festival Union (asociaţie care reuneşte festivalurile europene de fotografie), iar Fotofestiwal este membru al Festival of Light – organizaţia similară la nivel mondial.

Parteneriatul din acest an dintre Fotofestiwal și ICR Varșovia va aduce cea de-a patra prezență românească la manifestarea de la Łódź, declarată în 2016 „cel mai bun eveniment fotografic al anului”, într-un clasament realizat de portalul Fotopolis și Digital Camera Polska.

Irina Cios este curator, manager cultural, critic de artă și lector asociat al Departamentului de Imagine Dinamică și Fotografie din cadrul Universității Naționale de Artă București. Din noiembrie 2014 este director al Administrației Fondului Cultural Național. A condus mai bine de 15 ani Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – CIAC, București, a inițiat un spațiu și un program de galerie – SPACE CIAC – concentrat pe noi media, fotografie și artă experimentală. A organizat și curatoriat expoziții, conferințe, simpozioane, cu artiști români și internaționali în România, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg, SUA ș.a. A inițiat și derulat un program internațional de rezidențe artistice în București între 2007 – 2009. Participă cu texte, interviuri și studii în periodice, cataloage, publicații de artă contemporană. În prezent este implicată într-o cercetare despre practicile participative în arta contemporană.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508