spot_img

Ziua Rusiei, la Muzeul Satului

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură organizează împreună cu Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” și cu sprijinul Guvernului regiunii Iaroslavl și a Filarmonicii de stat din Iaroslavl – evenimentele festive dedicate celebrării zilei naționale a Federației Ruse – “Ziua Rusiei”.  

Programul festiv din acest an include o gamă largă de evenimente culturale și de divertisment care vor avea loc în mai multe locaţii de pe teritoriul Muzeului Național al Satului din București.

Invitații ruși de onoare cu ocazia  “Zilei Rusiei 2019” – fac parte dintr-o delegație sosită din regiunea Iaroslavl, delegaţie condusă de Natalia Vladimirovna Kosihina – membru al Consiliului Federației, reprezentant al regiunii Iaroslavl în Consiliul Federaţiei de pe lîngă Adunarea Federală a Federaţiei Ruse. Sînt invitaţi de asemenea membrii ansamblului folcloric “Serpantin” precum și reprezentanți ai meșteșugurilor folclorice – “Atelierul cadourilor” și compania “Olimp”.

De mai bine de 20 de ani, artiștii Centrului de Conservare și Dezvoltare a Tradițiilor Populare “Casa lui Berendei” – “Atelierul cadourilor” de la Pereslavl-Zalesski, păstrează cu grijă bogatul patrimoniu artistic al meşterilor regiunii Iaroslavl, sunt realizate exclusiv manual, în conformitate cu tehnologia tradițională, produse de meșteșugurile de artă populară – “Berendeika”. Berendeika este o figurină sculptată în lemn, reprezentînd oameni și animale, care se vindeau din cele mai vechi timpuri la târguri şi iarmaroace. Berendeika modernă este o renaștere a tradițiilor poporului rus, care pune în valoare originalitatea acestor tradiţii.

Compania “Olimp” va prezenta tradiţionalele jucarii din lemn pictate în stil tipic rusesc, iar ansamblul “Serpantin” îi va încânta pe spectatori cu programul de folclor rusesc.

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, cu participarea voluntarilor de la Universitatea Bucureşti şi de la  Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” va prezenta un spectacol interactiv intitulat “Roata istoriei”.

Cu sprijinul Comunitatii ruşilor lipoveni din Romȃnia, la festivităţi  va participa şi ansamblul de dans popular al tinerilor din Tulcea “Molodţi” care va prezenta publicului dansuri populare ruseşti pline de temperament.
De asemenea, în cadrul programului vor fi degustate bucate tradiționale rusești, va putea fi vizitată o expoziție cu vânzare de şaluri de Pavlovo-posadsk și de suvenire rusești, se vor pune în scenă basme de Puşkin și fabule de Krîlov, se vor desfăşura diverse concursuri pentru adulți și copii.
Programul concertului va fi, de asemenea, completat de spectacole ale ansamblurilor creative ale compatrioților din România “Belka-Strelka” și ale elevilor de la cursurile școlii pentru copii Kiselev din cadrul Centrului Rus de Ştiință și Cultură -grup de copii “Siurpriz”.

Inspirate de prospețimea și puritatea nuferilor ce plutesc pe lacurile ce înconjoară Jurilovca, lipovencele Valentina Koker, Olga Alexei au creat Grupul „Nuferii Albi”, pentru a nu cădea pradă uitării, frumoasele cântece învățate încă din copilărie, acasă la părinți. Kokoshnik şi perechea sa zbornik sunt podoabe capilare ale lipovencelor care păstrează astfel, autencitatea portului tradițional. Valentina Koker le creează în diferite forme şi culori și le accesorizează cu broderii, dantele , mărgele şi paiete pentru a atrage privirile admiratoriilor. Hanul „La Bariera” Muzeului Satului va pune la dispoziția gustări și vânzări ale tradiționalelor produse rusești.

Deschiderea solemnă a festivităţilor cu ocazia “Zilei Rusiei” va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2019, la ora 10:00 la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”.

Parteneri: comunitatea ruşilor-lipoveni din România, Guvernul regiunii Iaroslavl, Asociația “Rețeaua culturală”, Asociația “Lumea noastră”, Asociația “Artviva’, Liceul de coreografie ”Floria Capsali”, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universității București, Hanul „La Bariera” Muzeul Satului.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508