spot_img

„Versailles-ul belgian“ este deschis colaborării cu ICR pentru găzduirea unor proiecte culturale românești

Unul dintre cele mai frumoase castele din Belgia, Château de Beloeil, supranumit Versailles-ul belgian“ va fi gazda unor expoziții realizate de renumiți artiști români. Președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, și A.S. Prințul Michel de Ligne, proprietarul castelului, s-au întâlnit pe 30 aprilie 2019 la Beloeil. Impresionat de cultura românească, de clasicii picturii române, de arhitectura românească interbelică și de designerii români contemporani, A.S. Prințul de Ligne s-a arătat extrem de deschis propunerii de colaborare venite din partea președintelui Institutului Cultural Român și și-a manifestat interesul de a găzdui o serie de proiecte culturale în interiorul castelului și în grădinile sale magnifice. Au fost purtate discuții privind organizarea a trei expoziții în vara acestui an, o avanpremieră a Festivalului Europalia România 2019. Proiectele vor constitui cadrul pentru o serie de evenimente care vor atrage mii de vizitatori, precum și pentru întâlniri cu presa.

„Conceptul unitar al proiectelor pe care le propunem a fi găzduite de somptuoasele saloane ale Castelului Beloeil și de parcul acestuia, vor evidenția nu doar creativitatea si rafinamentul artiștilor români, ci vor sublinia legăturile strânse între România și Belgia, istoria regalității din România, care, aproape 100 de ani, a contribuit la înflorirea artelor și la afirmarea europeană a marilor artiști români”, a afirmat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

Din partea EUROPALIA International, au fost prezenți la întâlnire Preşedintele Europalia, contele Georges Jacobs de Hagen, managerul general EUROPALIA International, Koen Clement, şi Dirk Vermaelen, directorul artistic al Festivalului Europalia Romania, precum și experți. Festivalul EUROPALIA România 2019 va debuta la 1 octombrie 2019, țara noastră fiind invitată de onoare a celei de-a 27 a ediții, o ediție aniversară care sărbătorește 50 de ani de existență a Festivalului Europalia. „Spiritul de la Castelul Beloeil este același cu spiritul Festivalului Europalia și sunt absolut convins că, împreună, vom organiza proiecte care se vor bucura de un imens succes“, a declarat Prințul de Ligne, la finalul întâlnirii.

În perioada 27 aprilie – 5 mai 2019, în elegantele saloane ale castelului, Familia de Ligne organizează concursul de design floral Amaryliss. 6000 de fire de amaryliss și imaginatia talentaților designeri florali transformă castelul princiar Beloeil într-un loc al culorilor magice și al parfumului subtil, dar trecător.

Castelul Beloeil a fost inițial o cetate medievală, care, începând din secolul al XIV-lea, a devenit reședința Prinților de Ligne, una dintre cele mai vechi familii belgiene nobile. Interiorul său găzduiește o colecție rară de picturi din secolele XV-XIX și o bibliotecă impresionantă de peste 20.000 de cărți (de la inventarea tiparului și până în zilele moderne). Mobilierul antic a fost creat de cei mai buni meșteșugari ai secolelor 17 și 18, iar în picturile care străjuiesc pereții sunt reprezentați, în cea mai mare parte, membrii familiei care au locuit în castel, aducând, astfel, în fața privitorilor, capitole importante din viața familiei de Ligne și a timpurilor pe care aceștia le-au trăit.

Nu doar castelul impresionează. Château de Beloeil se află în mijlocul unei grădini în stil baroc, magnifică, proiectată în 1664. Desfășurată pe o suprafață de 25 ha, aceasta reflectă gusturile excentrice în schimbare ale nobilimii de-a lungul anilor și formează, împreună cu castelul, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Belgia.

De-a lungul secolelor, Château de Beloeil s-a transformat într-un adevarat edificiu cultural, în care sunt organizate evenimente culturale de amploare. „Les Féeries de Beloeil“ este unul dintre acestea, evenimentul fiind una dintre cele mai atractive manifestări în aer liber din Belgia, în luna august. Peste 15.000 de vizitatori sunt așteptați și anul acesta la un spectacol feeric de muzică, lumină și animații pentru toate vârstele.

 

https://www.icr.ro/pagini/versailles-ul-belgian-deschis-colaborarii-cu-icr-pentru-gazduirea-unor-proiecte-culturale-romanesti

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508