spot_img

Universitatea Populară de Vară „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei”, ediția a VII-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu  Consiliul raional Sângerei, Directia raională Educație din raionul Sângerei, Direcția raională Cultură din raionul Sângerei, Primăria Sângerei  şi Primăria comunei Pepeni organizează cea de-a  VII-a ediție a Universității Populare de Vară „„Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei””  la Liceul „Mihai Eminescu” din Sângerei. Universitatea Populară de vară „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei” ajunsă la cea de-a VII-a ediție (prima s-a desfășurat în septembrie 2013), ICR derulând în cadrul acestor manifestări un șir de acțiuni culturale. Universitatea a fost concepută după modelul Universității populare de vară create în 1908 de marele istoric Nicolae Iorga la Vălenii de Munte, județul Prahova. E o instituție de instruire continuă a unui public larg, de perfecționare a cunoștințelor învățătorilor și profesorilor din gimnazii și  licee, participanţii având prilejul să dialogheze cu profesorii invitați să țină prelegeri la temele incluse în program, să participe la evenimentele cultural-artistice incluse în program. În cadrul acestei ediții vor fi comemorate și alte personalități ale culturii și literaturii române.

Manifestările se vor desfășura după următoarul program:

11 mai 2019

ora 10.00. Liceul „Mihai Eminescu” din Sângerei –   Deschiderea lucrărilor Universității. Cuvinte de salut: acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, Grigore Corcodel, președintele raionului Sângerei, Rodica Cojocaru, primarul orașului Sângerei.

ora 10.30.  Sesiune de comunicări: Un eveniment istoric – recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Comunicări prezentate de: dr. Cătălin Turliuc (Universitatea A.I.Cuza, Iași). ”Procesul recunoașterii internaționale a Unirii Basaraiei  cu România”;acad. Valeriu Matei.  ”Rolul liderilor MIșcării Naționale din Basarabia  în tratativele de recunoaștere internațională a unirii Basarabiei cu Țara”.

ora 11.30. Sesiune de comunicări ”Personalități contemporane”:

”Doi poeți ai promoției 70 în literatura română : Leonida Lari și Ion Hadârcă”.

”Un interpret al folclorului românesc – Nicolae Glib”

Comunicări prezentate de acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei,

Ora 13.00 – pauză de prânz.

ora 14.30 – spectacolul de poezie ”Darul vorbirii” (versuri de Ion Hadârcă), susținut de actorii Nicoae Jelescu și Margareta Nazarchievici. Casa raională de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei.

Ora 15.30. Spectacoul de poezie ”Și focul aprins l-am ținut” (versuri Leonida Lari), susținut de acrtița Ninela Caranfil (regia Nicolae Jelescu). Casa raională de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei.

Ora 17.00. Concert de muzică populară românească ”Nicolae Glib și invitații săi”. Casa raională de Cultură Nicolae Iorga din Sângerei.

12 mai 2019.

Ora 9.00 – Serviciu divin la mănăstirea Sfântul Pavel din s. Bocancea.

Ora 10.00. Festivalul ”Pentru tine Doamne”- cu participarea formațiilor artistice din raioanele Sângerei, Râșcani, Telenești  ș.a.

 

Ora 12:30 – Satul Pepeni. Scuarul din fața Casei de Cultură ”Nicolae Glib”. Expoziție de artizanat ”Ca la Pepeni”.

 

Ora 13 :00  – Spectacol de muzică populară românească ”Nicolae Glib ”,  Casa de Cultură din s. Pepeni.

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508