spot_img

Expoziție NEMȚOI, organizată de Ambasada României și Institutul Cultural Român, la Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona

Prestigiosul Muzeu Național al Caleștilor din Lisabona (MNCoches) găzduiește expoziția „NEMȚOI“ în perioada 23 mai – 6 octombrie 2019. Organizată de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ministerul Culturii din Portugalia, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez (DGPC) și Muzeul Național al Caleștilor, inclusiv în contextul aniversării a 114 ani de funcționare neîntreruptă a Muzeului și deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, expoziția cuprinde 61 de sculpturi în sticlă ale artistului Ioan Nemțoi.

Evenimentul a fost amplu elogiat în presa portugheză și a impresionat atât prin inedita tematică, cât și prin acordul perfect al sculpturilor în sticlă cu decorul și structura arhitectonică a muzeului.

În cadrul vernisajului, din data de 23 mai, au luat cuvântul Excelența Sa, Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, doamna Silvana Bessone, directorul Muzeului Național al Caleștilor, domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, artistul Ioan Nemțoi și criticul de artă Sanda Miller.

În alocuțiunea sa, Excelența Sa, Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză a evidențiat faptul că expoziția, organizată pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, face parte dintre proiectele de înaltă ținută artistică care prezintă publicului portughez atât valorile tradiționale ale culturii și spiritualității românești, cât și scena culturală contemporană. Seria acestor manifestări a fost inițiată prin concertul susținut de Cvartetul Bălănescu la Palatul Național de Arta “Ajuda”, va continua cu expunerea la Mănăstirea Batalha a unui ansamblu de piese iconice din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și va fi încheiată printr-un concert extraordinar al Corului Bach al Bisericii Negre din Brașov, la Mănăstirea Jerónimos. Mulțumiri speciale au fost aduse Ministerului român al Afacerilor Externe pentru susținerea acestor proiecte de anvergură.

Discursul doamnei director  Silvana Bessone a exprimat bucuria organizatorilor de a avea România drept invitat de onoare cu ocazia sărbătoririi a 114 de ani de existență a muzeului. În același timp, domnia sa a subliniat faptul că Ioan Nemțoi este un artist de talie mondială, care onorează, prin opera și prin prezența sa, galeria de personalități care au expus, în decursul timpului, pe simezele MNCoches.

Directorul ICR Lisabona, domnul Daniel Nicolescu, a omagiat eforturile muzeului gazdă și a transmis mesajul doamnei Liliana Țuroiu, Președintele Institutului Cultural Român. „Credem că remarcabila colaborare din ultimii ani dintre Institutul Cultural Român și instituțiile de cultură portugheze, la fel de apropiate de sufletul nostru și prea multe ca să le menționez aici pe toate, își atinge azi, prin deschiderea expoziției NEMȚOI la prestigiosul Museu Nacional dos Coches, unul dintre punctele cele mai înalte. Este un acord fericit, atât simbolic cât și de substanță. Portugalia este țara fado-ului dar și, la nivelul vizualului, a azulejo-ului, a ceramicii pictate. Iar Ioan Nemțoi vine cu talentul său inegalabil tot din spațiul artelor focului. Sculpturile sale în sticlă sunt vehicole ale luminii, trăsuri miraculoase – pentru că tot ne aflăm în Muzeul Caleștilor – ale culorii și mișcării, care aproape se dematerializează în momentul în care le privim. Aici, printre piesele grele, baroce, uluitoare ale expoziției permanente, sticla maestrului român pare un curent de aer care pune în mișcare osiile străvechi și care le oglindește expresivitatea. Mulțumesc, în numele ICR, actualilor noștri parteneri portughezi, Direcției Patrimoniul Cultural, Muzeului Național al Caleștilor, Ambasadei României la Lisabona și echipei ICR Lisabona. Și, desigur, maestrului Ioan Nemțoi, pentru eficiența și ingeniozitatea cu care a orânduit această grăitoare selecție din opera domniei sale.“

„Ar trebui poate să vorbim mai mult despre acest roşu care este creaţia lui Nemţoi și care joacă un rol atât de important în arta lui; nu este un roşu strident ci unul echilibrat care în combinaţie cu sticla mată are perfecţiunea materialelor naturale, în această ipostază amintind de coral. Aşa s-a născut roşul Nemţoi, similar istoriei roşului de Pompei sau albastrului de Voroneţ.“ a afirmat Sanda Miller.

 

Ioan Nemțoi a mulțumit doamnei Ambasador Ioana Bivolaru, Președintelui Liliana Țuroiu, echipelor Ambasadei României în Republica Portugheză, Institutului Cultural Român de la Lisabona și Muzeului Național al Caleștilor pentru efortul depus în organizarea acestui eveniment de înaltă ținută.

 

Vernisajul, la care au participat aproximativ 150 de persoane, a fost onorat de prezența a numeroși ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai Ministerului Culturii Portughez, directori de institute culturale prezente la Lisabona, artişti, jurnalişti, reprezentanți ai diasporei româneşti, ai mediului asociativ, directori de instituţii culturale portugheze de prim rang.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508