spot_img

COMEDIA ȚINE LA TINEri. Retrospectiva celor 10 ediții

Duminică, 26 mai 2019, ora 16.00, la Sala Nouă, Teatrul de Comedie a sărbătorit  cele zece ediții ale proiectului COMEDIA ȚINE LA TINEri. Evenimentul a reunit o mare parte din cei care au participat la acest proiect (actori, dramaturgi, regizori, scenografi, coregrafi), dar și critici de teatru și directori ale instituțiilor de cultură din București, care implementează proiecte cu scop similar. Momentul principal al evenimentului l-a constituit conferința „COMEDIA ȚINE LA TINEri: 10 ediții și o nouă generație în teatrul românesc”, moderată de criticul de teatru Octavian Saiu. Au luat cuvântul regizorii Vlad Cristache, Vladimir Anton, Eugen Gyemant și Alexandru Mâzgăreanu, dar au participat la dialog și actorii Relu Poalelungi, Lucian Iftime, Maria Obretin, Bogdan Cotleț, Ioana Anastasia Anton, Răzvan Krem Alexe, criticul de teatru Doina Papp, actorul Marius Bodochi – managerul Teatrului Dramaturgilor Români și Călin Mocanu – managerul Teatrului de Animație Țăndărică.

George Mihăiță, managerul Teatrului de Comedie, a menționat în deschiderea evenimentului, că acest proiect s-a născut din dorința de a sprijini tânăra generație de creatori de teatru, oferindu-le posibilitatea de a realiza spectacole într-un spațiu dedicat în mod special lor: „E o bucurie a Teatrului de Comedie și a mea personală să putem continua acest proiect. În acest spațiu, înainte să fie Sala Nouă, erau atelierele de tâmplărie ale Teatrului de Comedie. Nu prea aveai curaj să intri. Așa că mi-am propus să fac pentru regizorii tineri o sală numai a lor. Și iată că suntem la a zecea ediție. Doresc să mulțumesc celor care ne-au sprijinit și ne bucurăm că am putut și noi să vă ajutăm cu ceva, într-un moment important al vieții voastre. Ne-am întâlnit aici să rememorăm momentul începutului, dar și pentru a vedea cu ce ne putem fi de folos unii altora, de acum înainte.”

Invitații au subliniat importanța proiectului, în special pentru faptul că a reprezentat momentul debutului în teatru pentru creatori, dar și primul concurs de proiecte din București dedicat regizorilor de teatru.

Echipele formate din facultate au avut ocazia să se lanseze aici și să își urmeze traseul mai departe.” (Eugen Gyemant)

Când am terminat facultatea, interesul pentru tinerii regizori era redus, chiar cvasi inexistent. La momentul respectiv, proiectul COMEDIA ȚINE LA TINEri era singurul concurs de acest fel din țară. Pentru mine a fost unica fereastră, singura ușă deschisă unde să încerc să mă înscriu.” (Vladimir Anton)

Teatrul de Comedie a fost printre primele teatre care a deschis ușile unor tineri. Sala Nouă reprezintă o sală cu o energie foarte bună, retrasă de la stradă, care astfel te ferește de cotidian și îți oferă intimitate.” (Bogdan Cotleț)

În 2005 era atât de greu să faci absolut orice. Mi se pare important că a existat acest proiect, pentru că a oferit un spațiu care permitea să faci doar teatru.” (Maria Obretin)

Managerul Călin Mocanu a menționat importanța unor proiecte de acest tip și posibilitatea dezvoltării unor proiecte noi în parteneriat cu alte instituții.

Juriul format din Vlad Massaci (regizor), Octavian Saiu (critic de teatru) și Monica Similea (teatrolog) a desemnat proiectul câștigător al ediției curente Plăcerile și chinurile adulterului, de Valentin Krasnogorov, regia Lorena Zăbrăuțanu. Diploma a fost înmânată de președintele juriului, Vlad Massaci, iar spectacolul va fi pus în scenă în stagiunea 2019-2020.

 

***

COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Alexandru Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

 

 

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508