spot_img

„Academician Mihnea Gheorghiu – 100 de ani de la naștere“

Marți, 7 mai 2019, Academia Română, în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, organizează sesiunea comemorativă „Academician Mihnea Gheorghiu – 100 de ani de la naștere“. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei Române, începând cu ora 10. Sesiunea va fi condusă de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual. Despre bogata activitate a scriitorului, traducătorului, dramaturgului şi cineastului Mihnea Gheorghiu vor vorbi membri ai Academiei Române, cineaști, teatrologi, critici de artă, actori, scriitori, colegi, prieteni și colaboratori, între care se numără pictorul Eugen Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române, prof. Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor, prof. Valeriu Râpeanu, prof. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, Dinu Săraru, prof. Titus Vîjeu, prof. Alexa Visarion, dr. Lucian Sinigaglia, dr. Emil Boroghină.

Evenimentul din Aula Academiei Române se va încheia cu un recital al actriței Adela Mărculescu, din ciclul de poeme „Anna-Mad“, publicat de Mihnea Gheorghiu în 1942, și cu proiecția filmului „Tănase Scatiu“, scenariul Mihnea Gheorghiu, regia Dan Pița.

 

Programul sesiunii este următorul:

  • Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române: Drumul spre Europa
  • Eugen Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române: Amintiri despre un senior
  • univ. dr. Laurențiu Damian,președinte al Uniunii Cineaștilor: Mihnea Gheorghiu și actul de cultură în cinematograful românesc
  • univ.dr. Valeriu Râpeanu: Un mesager al valorilor europene
  • univ.dr. Adrian Silvan Ionescu,directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“: Amintirile unui adolescent despre un cărturar
  • Dinu Săraru: „Lui Dinu Săraru, în amintirea zilei în care nu m-am putut supăra pe el“
  • univ.dr. Titus Vîjeu: Mihnea Gheorghiu – polivalența cărturarului
  • univ.dr. Alexa Visarion: Un drum spre Shakespeare
  • Lucian Sinigaglia: „Conformism și nonconformism în estetica teatrului contemporan“–1947, teza de doctorat a tânărului Mihnea Gheorghiu
  • Emil Boroghină: Auzit-ați de-un oltean, de-un oltean, un craiovean?

 

Născut pe data de 5 mai 1919, la Bucureşti, Mihnea Gheorghiu a fost scriitor, traducător şi cineast, membru corespondent al Academiei Române din 1974 și titular din 1996. A desfăşurat o intensă activitate didactică – a fost profesor şi şef al Catedrei de limbă engleză la Universitatea din Bucureşti, profesor şi şef al Catedrei de teatralogie şi filmologie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti – și este cunoscut și recunoscut cu deosebire pentru traducerile sale literare din limba engleză: de numele său se leagă traducerea integrală a operelor lui William Shakespeare şi Walt Whitman, precum şi a unor creaţii semnate de Charles Dickens, Rudyard Kipling, Arthur Miller, Tennesse Williams.

 

A fost redactor fondator al celebrei reviste „Secolul 20“. În literatură s-a manifestat deopotrivă ca poet (debutează foarte tânăr, la numai 18 ani, printr-o serie de poeme, reunite apoi în volumele „Anna-Mad“ și „Ultimul peisaj al oraşului cenuşiu“) și ca romancier, fiind atras de viaţa  domnitorului-cărturar Dimitrie Cantemir, eroul a două romane cu un pronunţat caracter eseistic: „Două ambasade“ și „A venit un om din răsărit“.

 

A scris de asemenea teatru, cu deosebire drame istorice, reprezentate pe scenele românești şi străine: „Tudor din Vladimiri“, „Istorii dramatice“, „Capul, „Zodia Taurului“, „Patetica ᾽77“, „Fierul şi aurul“. Acestora li se adaugă zece scenarii de filme: „Porto Franco“, „Tudor“, „Zodia  Fecioarei“, „Pădurea pierdută“, „Cantemir şi Muşchetarul român“, „Hyperion“, „Tănase Scatiu“, „Burebista“.

 

Cariera sa literară și cinematografică a fost încununată cu o serie de premii, între care: Premiul „I. L. Caragiale“ al Academiei Române, premii ale Uniunii Scriitorilor și Uniunii Cineaştilor, premiile speciale ale festivalurilor internaţionale de film de la Barcelona, Buenos Aires, Mar del Plata. A fost decorat cu „Meritul Cultural“, clasa I, Ordinul „Apărarea Patriei“, Ordinul Naţional „Pentru Merit“ și Ordinul de Merit cu Stea de Comandor (Germania).

 

A fost ofiţer al Ordinului Literelor şi Artelor conferit de Republica Franceză, Comandor al Ordinului Republicii Italiene, Comandor al Ordinului Regal „Orania şi Nassau“ (Olanda) și a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului New Orleans.

 

S-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, pe data de 11 decembrie 2011, la București.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508