spot_img

Metehne comuniste și capitaliste

Graffiti, bătătorul de covoare din spatele blocului, celebra carpetă a anilor ‘80-’90- ”Răpirea din Serai”, rufele întinse pe balcon, avocatul cu a lui clasică servietă, ce se prezintă cu grandoare: ”Maestrul M.N.C., avocat, fost șef de barou”, fotograful ce se ocupă cu ”prestarea în imagini”, vecina ”spion”, vecinul ”obsesiv- compulsiv și paranoic”, familia ”gălăgioasă”, tânărul pândit de vecini, italianul ce caută ”una ragazza”, agentul de asigurări insistent, într-un  întreg tablou vizual-verbal ce stârnește hohote de râs, dar îndeamnă și la reflecție, întoarcere în timp și conștientizare, căci ”oamenii au trăit în cele mai excelente relații atâta vreme cât nu au fost vecini unii cu alții. Din clipa în care au devenit vecini, oamenii au început să se urască unii pe alții”. Noua montare a clasicului “Preșul” de Ion Băieșu actualizează metehnele comuniste cu cele capitaliste!

Vineri, 22 martie 2019, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național ” I. L. Caragiale” din București a avut loc premiera spectacolului  „Preșul” de Ion Băieşu, în regia lui Mircea Cornişteanu. Ion Băieșu este pseudonimul scriitorului și scenaristului Ion Mihalache, născut la 2 ianuarie 1933, în satul Băieși, comuna Aldeni, județul Buzău. ”Preșul” lui Băieșu s-a bucurat de peste 1000 de reprezentații. ”Preșul s-a jucat cu mare succes și în alte țări, dintre care unele exotice, precum Turcia, sau în China, unde la premieră a fost întrebat dacă nu cumva s-a inspirat din realitățile locale” ( Radu Băieșu, regizor, fiul autorului).  Cu 33 de ani în urmă, Mircea Cornișteanu punea în scenă, la Teatrul Național din Craiova, piesa ”Preșul”. Astăzi, Mircea Cornișteanu invită publicul bucureștean să se privească în oglindă și să redescopere viața la bloc, cu intrigile și hazul ei.

 

”Acțiunea s-a petrecut ieri, se petrece azi, se va petrece mîine. Nu contează!”- Ion Băieșu

 

Spectacolul începe cu melodia celebră interpretată de Mirabela Dauer, ”Ioane, Ioane”.  Carpeta cu ”Răpirea din Serai”, aflată pe peretele apartamentului lui Pamfil,  ne reamintește de perioada comunistă, ea fiind o piesă de rezistență în casele românilor la acea vreme. Decorul realizat de Puiu Antemir devine parcă un personaj în sine, o îmbinare a trecutului cu prezentul.

 

Pamfil, interpretat de Marius Rizea, este personajul principal. Marius Rizea, cel care a avut șansa de a învăța secretele meseriei de la un mare maestru al comediei românești, Dem Rădulescu, intră perfect în rolul vicepreședintelui de bloc, obsedat de curățenie și cu idei paranoice. El vrea cu tot dinadinsul să îl prindă pe cel care se șterge pe preșul lui. “Eu am un preș de lână pură, că îmi place să mă șterg pe ceva de bună calitate. E tabietul meu, e singura mea bucurie pe lume.”

 

 

 

Filofteia, interpretată de Raluca Petra, este femeia de serviciu, cea care notează tot ceea ce se întâmplă în bloc. Este aproape imposibil să nu recunoaștem în Filofteia, clasica vecină care urmărește tot ceea ce se întâmplă în bloc, acea vecină ”spion” de ochii și urechile căreia nu scapă nici un locatar.

 

 

 

 

Alexandru Bindea, în rolul avocatului, și Ovidiu Cuncea, în rolul fotografului, se mulează perfect rolurilor comice. Ei sunt angajați de Pamfil pentru a fi  martori oculari ai crimei pe care acesta o plănuia.

 

 

 

 

 

 

Toate personajele lui Ion Băieșu au farmec, iar maiestria regizorală a lui Mircea Cornișteanu  este susțintă perfect de întreaga echipă de actori: Marius Rizea, Raluca Petra, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Alexandru Barbu, Irina Antonie, Tomi Cristin, Tatiana Constantin, Eduard Adam, Monica Davidescu, Dragoş Ionescu, Erika Băieşu.

 

 

***

Preșul de Ion Băieșu

Regie: Mircea Cornișteanu

Ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu

Decor: Puiu Antemir

Asistent decor: Cosmin Stancu

Costume: Liliana Cenean

Regia tehnică: Adrian Ionescu, Dumitru Scobeniuc

 

Durata: 2 h 10 min / Pauză: 15 min

 

Pamfil: Marius Rizea

Filofteia: Emilia Popescu /Raluca Petra

Avocatul: Alexandru Bindea

Fotograful: Ovidiu Cuncea

George: Alexandru Barbu

Ana: Irina Antonie

Gigel: Tomi Cristin

Getuța: Tatiana Constantin

Gicu: Eduard Adam

Gica: Monica Davidescu

Italianul: Dragoş Ionescu

Popescu: Erika Băieşu

 

***

Următoarele reprezentații:

31 martie 2019 (Sala Studio), ora 19:00

03 aprilie 2019 (Sala Studio), ora 19:00

11 aprilie 2019 (Sala Studio),  ora 19:00

 

Simona IONIȚĂ

Foto: www.tnb.ro/ro/presul#tabs-3

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508