spot_img

#220poenaru – Lecția de Caligrafie

În perioada 19 februarie – 23 aprilie 2019, în fiecare marți, ora 18.30, Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Academia de Caligrafie organizează proiectul #220poenaru – Lecția de Caligrafie. Proiectul promovează scrierea caligrafică utilizând instrumente tradiționale, fiind dedicat aniversării a 220 de ani de la nașterea lui Petrache Poenaru, inventator român al stiloului cu rezervor. Proiectul constă într-o serie de ateliere dedicate tinerilor și familiilor cu copii cu vârste de peste 12 ani. Cursanții selecționați vor învăța, pe parcursul celor zece lecții practice, tehnici de caligrafie tradițională și scriere cu tocul și penița, precum și mânuirea altor instrumente specifice. Pe parcursul sesiunilor de studiu asistat se parcurge o curbă creativă de învățare, începând de la bazele mânuirii corecte a instrumentelor de scriere rondă (pensule și penițe late) până la alcătuirea propriilor lucrări, utilizând scrierile de bază din punct de vedere al dificultății (precum Fundațional și Uncial) și se continuă cu scrieri Gotice, făcându-se totodată introducerea în aplicarea metodelor care readuc frumusețea textelor medievale iluminate. AgențiadeCarte.ro este partener media.

La finalul cursurilor se va realiza o expoziție cu 22 de lucrări de caligrafie realizate de cursanți în decursul atelierelor. De asemenea, pe parcursul evenimentului vor exista manifestări conexe  precum seminarii, discuții sau prezentări având ca subiect caligrafia, scrisul de mână sau instrumentele de scris.

Selecția participanților s-a făcut ținând cont de următoarele aspecte:

–    alegerea unui fragment dintre cele opt prezentate pe pagina de Facebook a evenimentului, scris caligrafic, cu stiloul, și expediat scanat sau fotografiat la adresa de email academiadecaligrafie@gmail.com;

–    motivarea într-un paragraf a opțiunii de a participa la acest proiect caligrafic.

Pagina de Facebook a evenimentului, unde sunt prezentate informații actualizate despre proiect precum și imagini și filme din timpul cursurilor, este:

https://www.facebook.com/events/290280531685826/

Academia de Caligrafie este un proiect inițiat și susținut de Carmen Nistor – caligraf și doctor în arte vizuale, proiect care își propune revitalizarea artei scrierii frumoase. Începând cu 2010, Carmen Nistor studiază, practică și predă caligrafia, susținând cursuri în Germania, Malta și România. Carmen Nistor a absolvit cursurile de Grafică ale Universității Naționale de Arte din București, iar studiul caligrafiei l-a început beneficiind de o bursă Erasmus în communication design în Germania, la Hochschule der Bildenden Künste Saarbrücken.

Partener principal: MOBEXPERT

De mai bine de 25 de ani în industria mobilierului, Mobexpert și-a început activitatea cu dedicare, respect și mai ales pasiune pentru meseria aleasă, apropiindu-se tot mai mult de idealul pe care și l-a propus: acela de aduce fericire în casele clienților săi, prin intermediul serviciilor și produselor de calitate. Drumul parcurs de la deschiderea primului magazin Mobexpert și până la dezvoltarea unei rețele de magazine care acoperă toată suprafața țării, reprezintă o poveste românească de succes, presărată cu provocări, pasiune și susținută de o echipă profesionistă, orientată către dezvoltare și evoluție. Mereu în contact cu clienții, ascultând cu atenție dorințele lor, Mobexpert pune la dispoziția acestora o varietate de produse și servicii personalizate, menite să îi sprijine și să îi inspire pe aceștia în găsirea celor mai bune soluții pentru transformarea casei în acasă.

Partener: PENHOUSE

Magazinul online PenHouse.ro este administrat de compania Consult Company, unic importator şi distribuitor în România de instrumente de scris și produse complementare ale unor branduri renumite la nivel global, precum Parker, Sheaffer, Cross, Waterman dar și al brandurilor care produc instrumente dedicate caligrafiei și lettering-ului, cum ar fi Standardgraph, Scrikss, Sharpie sau Tombow. Consult Company este înființată în anul 2004 și lucrează cu mari producători din Franța, Anglia, Germania, Japonia și Turcia, printre aceștia numărându-se atât furnizorii de instrumente de scris ai Coroanei Britanice (Parker Pen Company), cât și cei ai Casei Albe (Cross). 

Partenerii media:

Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio France International, TV City, AGERPRESS, Agenția de Carte, IQool, Observator Cultural.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508