spot_img

Trupa Amifran își începe turneul european la Timișoara

Joi, 7 martie 2019, ora 19.00, în sala studio a Teatrului Maghiar. Trupa Amifran revine la Timișoara cu o comedie neagră din registrul absurdului ! Spectacolul ”MOȘTENIREA” va fi prezentat Acesta face parte din programul Lunii Francofoniei la Institutul Francez. Reprezentația de la Timișoara a arădenilor francofoni este prima dintr-un turneu care mai include și orașele Besançon, Strasbourg, Paris, Lille, Viena și se încheie, în 27 martie, la Teatrul Universitar din Pécs.

Profesorul Florin Didilescu și tinerii actori Amifran prezintă un spectacol de actualitate despre peripețiile a trei tineri români plecați în Occident în căutarea unei vieți mai bune. Călătoria lor nu este nu este lipsită nici de griji, nici de surprize. Un subiect dintre cele mai banale, din moment ce România, cu mai bine de 4,5 milioane de 2 emigrați, se situează imediat după Siria la acest capitol. Cât despre cei rămași în țară, aceștia se străduiesc de aproape 30 de ani, și fără prea mult succes, să o rupă cu trecutul. Cei care nu reușesc, se refugiază în trecut. Multă lume este dezamăgită de prezent: cei mai în vârstă, din nostalgie, cei mai tineri, din curiozitate. Un lucru este sigur: este mai ușor de scos omul din comunism decât comunismul din om. Din fericire, în fiecare perioadă, umorul românesc, când negru, când absurd, a știut să țină piept dificultăților. Să ne despărțim de trecut, da, însă cu zâmbetul pe buze!

« L’héritage » / „Moștenirea” are ca punct de plecare textul „Tot ce se dă” al actorului și dramaturgului arădean Ioan Peter-Pit, traducerea și adaptarea fiind realizate de Liana Didilescu Marechal, iar regia de către profesorul Florin Didilescu.

Din distribuție fac parte Miruna Gabor de la Colegiul Național  « Elena Ghiba Birta », Mihai Filimon, Alex Dămăcuș, Raul Rotaru și David Cios, toți de la Colegiul Național « Moise Nicoară ». Coloana sonoră și video aparțin Andreei Lupei, actualmente studentă în Olanda,  și ea absolventă de « Moise Nicoară ».

Spectacolul durează 75 de minute și se desfășoară în limba franceză, fără traducere. Intrarea este liberă!

Organizatori : Institutul Francez din Timișoara și Amifran

Partener : Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

 

AMIFRAN este o Asociație românească dedicată „protejării și ilustrării limbii franceze”. Fondată în 1992 de către profesorul Florin Didilescu, aceasta organizează de mai bine de 25 de ani, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon cu același nume, care se desfășoară anual la Arad. Amifran face parte, din 1995, din Rețeaua Internațională a Teatrului Tânăr în Limba Franceză, rețea devenită, în 2002, Asociația Internațională ArtDraLa (Amifran fiind unul dintre membrii săi formatori). http://amifran.ro/

Ioan Peter est actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Scrie teatru de mai bine de 15 ani. Piesele sale au fost jucate atât în România, cât și în Germania, în Suedia, în Danemarca. Amifran se află la a treia producție care are la bază un text de-al lui Ioan Peter-Pit, adaptat și tradus de Liana Didilescu Marechal : « O ființă fără pereche » (2016), « Jim cară molozul » (2017) și « Moștenirea » (2018). https://teatrulclasic.ro/members/ioan-peter/

 

Pentru mai multe detalii despre programul Lunii Francofoniei, urmăriți site-ul și pagina de Facebook ale Institutului Francez!

http://institutfrancais.ro/

https://www.facebook.com/InstitutulFrancezTimisoara/

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508