spot_img

Porțile Cartierului Creativ din Bucureşti s-au deschis la Madrid

Bucureștiul este oraș invitat în cadrul ediției de anul acesta a Madrid Design Festival, eveniment care situează capitala Spaniei pe harta celor mai importante festivaluri europene de profil. Participarea românească  beneficiază de o secțiune aparte, rezervată orașelor invitate, denumită „Proiect internațional invitat – Cartierul Creativ din București“.Vernisajul expoziției Made in Bucharest Creative Quarter, organizată de Institutul Cultural Român și The Institute, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, a avut loc vineri, 15 februarie 2019, de la ora 13.30, la sediul Institutului Cultural Român din Madrid (Plaza del Cordón, 1), care a fost inaugurat în această săptămână. La eveniment au participat Liliana Țuroiu, președinte ICR, Maria Pop, directorul ICR Madrid, Álvaro Matías, directorul Madrid Design Festival, Andrei Borțun, directorul general executiv al The Institute, Oana Dobre, curatorul expoziției, reprezentanți ai Madrid Design Festival, galeriști și designeri locali, jurnaliști spanioli și internaționali de la „Icon Design“, „Corriere de la sera“ (Italia), „TL Magazine“ (Belgia), „Ideat“ (Franta), „Wallpaper China“ (China), „Pin up“ (EEUU/ Paris), „Format“ (Canada), alături de reprezentanți ai mass-media din România.

Expoziția Made in Bucharest Creative Quarter transpune la Madrid, până pe 31 martie 2019, imaginea unui București creativ, ancorat în prezent, unde spiritul antreprenorial este din ce în ce mai puternic reprezentat.

 

 

 

 

„Organizarea unei expoziții de impact la noul sediu al Institutului are rolul de a pune pe harta creativă din Madrid noul spațiu. Participarea românească la Madrid Design Festival se bucură de cea mai importantă vizibilitate pe care au avut-o industriile creative românești până la acest moment. Made in Bucharest Creative Quarter  este o colecție de proiecte și concepte emblematice născute în această zonă,  o incursiune printre procesele și poveștile pe care acestea le presupun, un traseu imaginar prin cea mai efervescentă zonă creativ-culturală din București. Publicul spaniol și internațional poate descoperi industriile creative, poveștile designerilor, artiștilor, arhitecților, muzicienilor bucureșteni”, a declarat doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

„Madrid Design Festival este prima manifestare internațională la care este prezentat Cartierul Creativ, într-o încercare de a crește și mai mult reputația creativă a Bucureștiului, promovând nu doar inițiativa noastră, ci și fiecare creator și organizație din această rețea, care, prin proiectele lor, fac din capitală un oraș foarte conectat la realitatea culturală europeană a momentului“, a apreciat Andrei Borțun, director The Institute.

Numeroși vizitatori au putut admira,  la vernisaj, obiecte de design contemporan, îmbogățite de poveștile și portretele celor care le semnează, precum și exemple de reconversii ale unor spații abandonate. Traseul expoziţional Made in Bucharest Creative Quarter  este articulat în jurul a nouă categorii (artă, muzică, modă, magazine, designeri, artele spectacolului, spații alternative, hub-uri, cafenele și baruri), a obiectelor semnate de artiştii Saddo, Mădălina Teler (De Ceramică), Ana Bănică, Mona Vulpoiu (Utopic), și a pieselor din portofoliul magazinelor Dizainăr (Ubikubi, Ceramic Sparrow și RUSBO) și Meșteshukar ButiQ (Radu Abraham). Acestora li se adaugă materiale video semnate de Carmen Secăreanu, Ioana Ciolacu, Adelina Ivan, AFMF și Entrance, dar și o înregistrare de muzică electronică marca Electric Brother.

 

Aflat la cea de- a doua ediție, Madrid Design Festival este deschis publicului în perioada 1- 28 februarie cu 202 de activităţi ce includ 53 de expoziţii, 12 instalaţii, participarea a 410 profesionişti în domeniu şi implicarea a 28 de muzee şi instituţii, alături de 30 de branduri de design.

 

Made in Bucharest Creative Quarter@Madrid Design Festival

15 februarie – 31 martie 2019

Un proiect realizat de Institutul Cultural Român și The Institute

Design expoziție: Attila Kim Architects

Creație: Gavrilă&Asociații

Programul de vizitare: luni- joi în intervalul 10:00-20:00, iar vineri între 10:00-17:00.

Accesul este gratuit.

https://www.icr.ro/pagini/portile-cartierului-creativ-din-bucuresti-s-au-deschis-la-madrid

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508